Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzésén másodszor is legyőzte Horvátországot a magyar nőikézilabda-válogatott. A 26-23-as sikert követően Mocsai Lajos kijelölte 16-os Eb-keretét. A Dunaferr férfi csapata is nyert Partizan Beograd ellen az EHF-kupában, így bejutott a sorozat nyolcaddöntőjébe. 

Magyarország - Horvátország 26-23 (16-15)
Mór, 1500 néző
vezette: Márczi, Skriba
gól: Ferling 6/6, Szrnka 5, Németh H. 4, Vérten 3, Balogh B. 3, Görbicz 1/1, Siti E. 1, Pádár I. 1, Tóth T. 1, Lovász 1, illetve Pensa 7/5, Hodak 6/1, Ruselj 4, Bilobrk 3, Cop 1, Zabic 1, Arslanagic 1
hetes: 9/7, illetve 7/6
kiállítás: 2, illetve 8 perc

Az embernek a szíve elszorul, amikor azt látja, hogy szeretik a szurkolók a női kézilabdát, azon belül is a női válogatottat. A magyar együttes sorozatban harmadszor lépett pályára Eb-felkészülési mérkőzésen, az ellenfél ezúttal is Horvátország, a helyszín azonban más, Mór volt. A Vértes és Bakony közötti árokban húzódó kisváros az utóbbi hetekben, hónapokban a véres bakrablásról vált ismertté, így a Magyar Kézilabda Szövetség úri gesztusa, miszerint a kisváros is rendezzen válogatott találkozót, példaértékű volt.

Amíg Székesfehérvárott és Győrött nem telt meg a csarnok, addig Móron egy gombostűt sem lehetett leejteni. A környező településekről vándorlás kezdődött, hogy az impozáns Wekerle Szabadidőcentrumba ellátogasson, s szurkoljon a lányoknak. Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezúttal is megkeverte a lapokat, a sérüléssel bajlódó Farkas Ágnes mellett ezúttal Kirsner, Pigniczki és Kulcsár ült a lelátóra. Támadásban is változtatott a mester, Ferling kezdett irányítóként, Tóth Tímea pedig balátlövőben, ám hamarosan váltani kellett, s a fiatal ferencvárosi helyén a még fiatalabb, tavaly junior vb-ezüstérmet nyert Szrnka lépett pályára.

A félidőben mindössze kétszer vezetett a magyar együttes, az első és az utolsó percben. A gólokat Tóth Tímea nyitotta meg, ám ez lendület helyett fékként hatott, s Hodak, majd Bilobrk találatával a második percre a horvátoknál volt az előny. A magyaroknál eleinte senki sem tudta felvenni a ritmust, Ferling magabiztos büntetőivel, Szrnka pedig elementáris erejű lövéseivel tartotta a lelket a csapatban. Sugár sem remekelt a kapuban, de a helyére érkező Pálinger sem sokat találkozott a labdával. 12-10-es vendégelőnynél két időt Mocsai Lajos, s rendezte a sorokat. A beálló Németh Helgára külön őrzőt állítottak a horvátok, ennek ellenére a Cornexi klasszisa az utolsó másodpercekben előnyhöz juttatta csapatunkat (16-15).

A nőikézilabda-Eb csapatai/sport/csapat/kezilabda/20021111anoikezilabdaeb.htmlA kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

A második játékrészben az első paprikás hangulat Mocsai figyelmessége miatt robbant ki: egy pályán lévő műanyagkupakért ugyanis begyalogolt a szövetségi kapitány, mondván, balesetveszélyes. Ezzel viszont kivívta Nenad Sostaric haragját, aki nem értette, kollégája hogyan "lépett pályára". Aztán a zsűriasztalnak tartott kisebb szabálymagyarázatot a kapitány, miközben sikeresen kezet fogott egy mögötte elhelyezkedő szurkolóval, miután kiderült, ő is Lajos keresztnévre hallgat. Közben a pályán is zajlottak az események: 16-15-ös előnyről a lányok pillanatok alatt 19-20-as hátrányt varázsoltak. A vendégeknél Hodak megbolondított mindenkit a jobbszélen, de lehiggadt az egy napja piros lappal kiállított Pensa is. Döntő szituációban Vérten két szép kontratámadással ismét a magyarok javára fordította a mérkőzést (22-20), s bár Mehlmann hetest hibázott, Ferling pedig megsérült, az utolsó percekben már nem változott semmi. Magyarország, ha kissé döcögősen is, de 26-23-ra nyert, s ezzel 2-1-re alakította a három nap mérlegét.

"Több védekezési formát próbáltunk ki, a hatosfalas és az 5+1-es variációt felváltva használtuk. Igazából a második félidőben negyedórányira állt össze a dolog úgy, ahogy már ilyen szinten el lehet fogadni. A horvátok a három nap alatt remek partnernek bizonyultak, a jugoszláv iskolát remekül elsajátítva nagyon agresszív, kemény kézilabdát produkáltak" - nyilatkozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

- Hogyan alakul a csapat további programja?
- Hétfő hajnalban utazunk Franciaországba, ahol két mérkőzést játszunk a hazaiakkal, majd részt veszünk egy négyes tornán is. Két nap pihenőt követően utazunk Kijevbe, a Turcsin-kupára, ahol ellenfelünk a házigazda ukránok, és a franciák mellett a világbajnok Oroszország lesz. Aztán négy napot a Fáy utcában edzünk, s december 5-én utazunk Dániába.

- A jelenlegi húszas keretet viszont szűkítenie kell. Ki az a négy játékos, aki várhatóan kimarad a csapatból?
- Az már biztos, hogy Asztalos Judit és Tóth Mária nem marad velünk. A másik két játékos a jelenlegi helyzet szerint Vérten Orsolya és Ferling Bernadett lesz, utóbbi sajnálatos sérülése miatt várhatóan nem épül fel a hétfői utazásig. Így a keretben marad Szrnka, balátlövő poszton úgyis gondban vagyunk Farkas sérülése miatt.

Pincési László

[origo]