Vágólapra másolva!
A csütörtöki 31-27-es siker után pénteken kétgólos vereséget szenvedett a december hatodikán kezdődő dániai Európa-bajnokságra készülő magyar nőikézilabda-válogatott Horvátország ellen Győrben.

Eb-felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Horvátország 28-30 (15-14)
Győr, 1200 néző
Vezette: Oláh, Szélecz
gól: Lovász 8, Mehlmann 4, Kulcsár 4/3, Görbicz 4/2, Kindl 2, Szrnka 2, Pigniczki 2, Ferling 1, Vérten 1, illetve Hodak 11, Bilobrk 6, Pensa 4/3, Cop 4, Arslanagic 2, Zebic 2, Sutaj 1
hetes: 7/5, illetve 7/5
kiállítás: 4, illetve 10 perc

Új csarnokavatóra készült Győr megyei jogú városa. Az évek óta működő, a tavalyi junior kézilabda-világbajnokságra felújított Magvassy Mihály Sportcsarnok mellett ugyanis immáron újabb helyszínnel bővült a paletta. A Szécheni István Egyetem új komplexuma ugyanis minden igényt kielégítő, pazar építmény, hatalmas küzdőtérrel és közel 2000 néző befogadására alkalmas. Ezt emelte ki Michael Wiederer, az Európa Kézilabda Szövetség (EHF) főtitkár is, aki hivatalosan megnyitotta a csarnokot, s reményét fejezte ki, a 2004-es Eb-n itt is rendeznek majd mérkőzéseket.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány - előzetes ígéretéhez hűen - fiatal, "hazai" csapatot küldött pályára a horvátok elleni második összecsapáson. A kezdőben csupa olyan játékos kapott helyet aki játszott (Kulcsár, Pálinger), vagy a mai napig is a Rába-parti városban kézilabdázik (Vérten, Mehlmann, Görbicz, Lovász, Kindl). Még a védekezésbe pályára lépő Pigniczkinek sem volt ismeretlen a légkör...

A találkozó jobban indult, mint Székesfehérvárott: Mehlmann, Kindl, majd Görbicz is betalált, a alig két perc elteltével háromgólos előnyre tett szert a csapat. A fiatalos hév azonban olyakor-olykor technikai hibákkal párosult, amelyek a kezdeti bosszankodás után komoly következményekkel jártak. Az első paprikás jelenetre a félidő közepén került sor, amikor 8-7-es magyar vezetésnél a ziccerben kiugró Hodak úgy lőtt gólt, hogy az a kapu jobb alsó sarkából kivágódott az oldalvonalon kívülre. Az Oláh, Szélecz bírókettős egyszerűen elnézte az esetet, s a középkezdéshez készülő magyarok nagy (a horvátok még nagyobb) meglepetésére oldalbedobást ítélt. Hodak azonban fél perc alatt kétszer is bevette Pálinger kapuját, s 17 és fél perc elteltével először szerzett vezetést Horvátország (8-9). Ekkor még szerencsére a csapat lélekjelenléte a helyén volt, s ugyan az utolsó másodpercekben a remekül játszó jobbszélső, Hodak ismét betalált, mindössze szépíteni tudott (15-14).

A második játékrészben feljavult a horvátok védekezése, ehhez nagy mértékben hozzájárult a Pilepivcet váltó Galkina kapus is, aki több százszázalékos helyzetet is védett. A 36. percben ismét a vendégeknél volt az előny (16-17), s ez tíz perccel később már-már kezdett szégyenteljes formát ölteni (21-24). Lovász hiába játszott kitűnően, a többiek nem tudték felvenni a ritmust. Ami már az első találkozón is feltűnő volt: amennyire aktív volt támadásban a jobbszárny, annyira tompa a bal. Tíz perccel a mérkőzés vége előtt még felcsillant a remény, Pensa ugyanis egy kétperces kiállítást követően nekirontott Oláh játékvezetőnek, aki újabb két perccel és piros lappal sújtotta a magáról megfeledkezett játékost. A csapat a négyperces előnyben kiegyenlített (27-27), ám a hajrá ismét a horvátoké volt, akik Bilobrk, Arslanagic és a tizenegyedik találatát is bebombázó Hodak vezérletével megérdemelten nyertek 30-28-ra.

A nőikézilabda-Eb csapatai/sport/csapat/kezilabda/20021111anoikezilabdaeb.htmlA kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

"Ezt a meccset feláldoztuk, nem véletlen, hogy csak a fiataloknak adtam lehetőséget és a kispadon ülő Pádárt, Németh Helgát nem vetettem be. Sokat tanultunk a mérkőzésből. A horvátok nagyon kellemetlen játékstílust képviselnek, sajnos rosszul jöttünk ki belőle. Védekezésben rengeteg a tennivaló, de támadásban sem működnek az elzárások, a keresztmozgások. Sok játékosnak rossz beidegződései vannak, amelyeket valahogy orvosolni kell. Szombaton ismét játszik majd Siti Eszter, aki most pihent, s talán Farkas Ági is, akinek ismét bedagadt a bokája" - nyilatkozta a találkozó után Mocsai Lajos.

A két együttes szombaton, Móron ismét megmérkőzik, kezdés 16 órakor.

Pincési László