Vágólapra másolva!
Az Európai Bajnokok Kupája D-csoportjának hetedik fordulójában megszületett az Atomerőmű SE idei első nemzetközi sikere. Fodor Péter tanítványai utolsó hazai találkozójukon az ukrán BC Kijevet verték tíz ponttal.

Atomerőmű SE - BC Kijev (ukrán) 87-77 (24-24, 22-21, 15-12, 26-20) Paks, 300 néző
vezette: Bostan (moldáv), Brziak (szlovák)
ASE: Mészáros Z. (2), DAVIS (15/3), Fodor G. (9/3), SITKU (31/6), Czigler (7). Csere: Jurgilas (8), RAJKÓ (13/9), Pojbics (2), Érsek (-). Edző: Fodor Péter
Kijev: VALEJKO (15/9), Jevtratyenko (11), Lebegyev (11/3), BALASOV (15), Pejcsinovics (4). Csere: ZSURAVLOV (17/9), Malis (-), Usenko (4). Edző: Igors Miglinieks.
Az eredmény alakulása: 5. p.: 10-11, 8. p.: 21-18, 14. p.: 39-30, 18. p.: 44-38, 25. p.: 55-47, 28. p.: 59-53, 34. p.: 71-59, 38. p.: 78-67
Kipontozódott: Mészáros Z. a 39., Valejko a 40. percben

Fodor Gergely fineszes kosarára még válaszoltak a vendégek, de a folytatásban Sitkunak háromszor is tiszta dobóhelyzetet teremtettek a társak, s a válogatott center élt is a lehetőségekkel (3. p.: 8-2). Aztán magához tért a kezdeti kábulatból a Kijev, s Lebegyev tripláját követően Pejcsinovics zsákolásával már az ukránok tartottak előbbre (5. p.: 10-11). Ahogy Fodor mester megjósolta, a palánk alatt volt leginkább keresnivalója a Paksnak, 8 perc alatt az ASE 21 pontjából Sitku 12, Czigler 4 egységet jegyzett, a fennmaradó pontokat pedig Fodor G. neve mellé írták be (8. p.: 21-18). Mégsem tudta előnnyel zárni az első negyedet a paksi alakulat, miután Mészárosnak, és Davisnek nem igazán ment, ráadásul a hazaiak rendre lemaradtak a távolról precízen célzó kijeviekről, akik tíz perc alatt négy triplát süllyeszettek el az atomosok gyűrűjében.

Rövid pihenő után folytatódott a Sitku-show, az ASE középjátékosa "képtelen" volt hibázni, gyorsan beszórt újabb hét pontot, s miután Davis és Mészáros is feliratkozott a kosárszerzők közé, még azt sem bántuk, hogy Zsuravlov harmadik triplakísérlete is célba talált (14. p.: 39-30). Nagyobb gond volt, hogy a negyed derekára Fodor G., Mészáros és Jurgilas is megkapta harmadik személyi hibáját. Az ukránok sűrűn büntetőzhettek, s miután alig rontottak a vonalról, közelebb is lopakodtak a felforgatott paksiakhoz (18. p.: 44-38). A játékvezetők mintha rutinból fújták volna a paksi hibákat, az első félidei 14:7-es faultarány legalábbis erről árulkodott. Mindez meg is fogta az atomosokat, az utolsó másodpercben esett Valejko-triplával minimális előnnyel vonulhatott öltözőbe a hazai gárda.

Magyar kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842

A nagyszünet után közel két percet kellett várni az első akciógólra, ez az első félidőben 21 pontig jutó Sitku nevéhez fűződött. Az ukránok viszont mintha "be lettek volna oltva" kosárszerzés ellen, Davis hármasa után Miglinieks edző magához is rendelte gödörbe került csapatát. A pauza után Fodor G. dobott négy pontot, de sajnos begyűjtötte negyedik hibáját is. Egy perccel később Mészáros is így járt, megtorpant az ASE (28. p.: 59-53). Sitku a folytatásban bevágta 25. pontját is, igaz szinte rögtön megkapta negyedik személyijét is. Ez bizony nem sok jót ígért az utolsó felvonásra. A záró tíz perc elején aztán Rajkó vette vállaira csapatát, a rutinos hátvéd nyolc pontja mellé labdát szerzett, és gólpasszt is adott Jurgilasnak (34. p.: 71-59). Nagyszerűen védekezett ekkor az ASE, a kijeviek erejéből öt perc alatt mindössze hat pontra futotta. Balasov fújt ébresztőt a vendégeknél, Rajkó harmadik hármasa, és Sitku kosara azonban lehűtötte az ukrán kedélyeket. A végjátékban szabálytalanságokkal igyekezett lassítani az idő múlását a Kijev, ám a paksiak nem tették meg azt a szívességet a vendégeknek, hogy kihagyják büntetőiket.

Az ASE fegyelmezett játékkal, második félidőre feljavult védekezésével megszerezte első győzelmét az EBK-ban.

Fodor Péter:
"Úgy gondolom, megérdemeltük a győzelmet, mert nagyon akartuk, és meg is harcoltunk érte. Sikerünket az utolsó negyedben biztosítottuk be, amikor átálltunk zónavédekezésre."
Igors Miglinieks: "Az utóbbi idők leggyengébb produkcióját nyújtottuk. Amíg a paksi játékosok küzdöttek, mi csak erőlködtünk. Csapatunk ennél sokkal többet tud."

Fekete László