Vágólapra másolva!
Hatodik mérkőzését is elveszítette az Atomerőmű férfikosárlabda-csapata a Bajnokok-kupájában: a paksiak ezúttal a százszázalékos litván Lietuvos Vilniustól kaptak ki 86-63-ra.

Atomerőmű SE - Lietuvos Rytas (litván) 63-86 (16-16, 16-25, 20-20, 11-25)
Paks, 500 néző
vezette: Bostan (moldáv), Szczerba (lengyel).
Paks: MÉSZÁROS (13/6), DAVIS (16/3), McMahan (10/3), Sitku (7/3), Czigler (6). Csere: Lőrincz (7), Jurgilas (4/3), Pojbics (-), Érsek (-). Edző: Fodor Péter.
Lietuvos Rytas: Krstic (4), MACIJAUSKAS (27/12), SESTOKAS (11), Siskauskas (15), OKUNSKIJ (13). Csere: Jasaitis (4), Javtokas (1), Lucas (6), Ciukinas (2), Slezas (3/3). Edző: Jonas Kazlauskas.
az eredmény alakulása: 5. perc: 7-8, 15. p.: 19-32, 25. p.: 42-50, 35. p.: 57-71.
kipontozódott: Jasaitis a 36. percben.
mezőnybeli dobószázalék: 20/59, 34% illetve, 24/51 47%.
büntető: 17/22 77%, illetve 33/37 89%.
lepattanó: 28, illetve 29.
legtöbb lepattanó: Czigler, Mészáros 7-7, illetve Krstic, Jasaitis 6-6.
legtöbb gólpassz: Davis 5, illetve Krstic 9.

Nem sok jóval kecsegtetett a találkozó a paksiak számára, hiszen egyrészt a két gárda vilniusi összecsapásán a Rytas megsemmisítő, 56 pontos verést mért az paksiakra (118-62), másfelől a litván bajnok a hétvégén rangadót nyert otthonában a másik sztárcsapat, az euroligás Zalgiris Kaunas ellen (90-80). A Lietuvosból ezen a meccsen Siskauskas 33 pontig és 10 lepattanóig, Macijauskas és Sestokas 14-14 pontig jutott, pedig a másik csapatban is olyan klasszisok pattogtatnak, mint Einikis (27), Stombergas (15), vagy a mi Dávid Kornélunk (16).

Mozgékony csapattal kezdett az ASE, Mészáros mellett mindkét amerikai, McMahan és Davis is a pályán volt (ezt némiképp a kényszerűség szülte, hiszen Fodor Gergely a Kecskemét elleni bajnokin rúgást kapott a combjára). Davis szerezte a paksiak első kosarát, s a keményen küzdő hazaiak tartották is a lépést a sok hibával kezdő litvánokkal. (4. perc: 4-4). Kazlauskas edző időt is kért, a folytatásban azonban McMahan volt ellenállhatatlan: három pontjával vezetett az Atomerőmű. A Zalgiris Kaunas-nak 33 pontot bevágó Siskauskas kosaraival aztán percek alatt fordított az egészpályás emberfogásra váltó, szigorúan védekező vendégcsapat, s a hatodik percben már Fodor mester rendelte magához tanítványait (7-10). Mészáros triplájával újra egyenlő volt az állás, ám miután a bírói kettős túlságosan szigorú volt az paksiakhoz - a harmadik hibáját begyűjtő McMahant Lőrincz váltotta -, újra vezettek a litvánok, pedig nem is játszottak igazán jól. Sitku első dupláját a negyed végén megtoldotta egy büntetővel is, így a nyitó periódust döntetlennel zárta az ASE.

Fodor Péter a saját nevelésű Lőrinczre bízta a Rytas egyik legveszélyesebb kosarasának, Maciauskasnak az őrzését, ám a vendégek hetese zsinórban öt pontot szórt a második negyed elején, s miután eladott labdákat követően Okunskij zsákolt, így az addigi legnagyobb különbséget regisztrálhattuk (12. p.: 16-23). Hazai időkérés után Lőrincz "törlesztett" egy duplával, Maciauskas azonban újabb ötöst termelt, így gyorsan tíz pont fölé nőtt a litván bajnok előnye (15. p.: 18-30). A játékvezetők szorgosan osztogatták a személyiket, előbb a paksiaknak jutott ki a "jóból", majd a látogatók gyűjtöttek be négy hibát alig egy perc alatt. Hazai oldalon McMahan és Sitku, a vendégeknél Jasaitis játszott három személyivel, miközben tíz pont körül állandósult a különbség (18. p.: 26-38.). Két pontatlan hazai triplakísérlet után Siskauskas talált kétszer a gyűrűbe, aztán Davis szórt zsinórban négy pontot - küzdött, kapaszkodott az ASE, McMahan azonban begyűjtötte negyedik hibáját is. Fél peccel a nagyszünet előtt Siskauskas hagyta ki a litvánok első büntetőjét, igaz, korábban huszat (!) már bevágtak a vendégek.

A nagyszünet után Sitku triplájával és Davis pontjaival jött közelebb a Paks, az amerikai hármasa után már csak öt ponttal mentek a vendégek (28. p.: 49-54). A hazaiak lendületét a játékvezetők törték meg, akik Czigler sokadik nagyszerű szerelését minősítették szabálytalannak, ráadásul a reklamáló centert technikaival is sújtották. A büntetőkből újra ellépett a Rytas, Mészáros második triplájával azonban így is döntetlenre hozta a harmadik negyedet a Paks.

A zárófelvonásra visszatért a négy személyivel játszó McMahan, pihent viszont az ugyancsak a kipontozódás szélére sodródott Czigler és Lőrincz, s ezt a Macijauskas vezérelte litvánok ki is használták. A paksiak erejéből a negyedik játékrészben mindössze tizenegy pontra futotta, a vendégek viszont a második tíz perchez hasonlóan ezúttal sem adták alább huszonötnél. A remekül küzdő paksiak sokáig nyílttá tudták tenni a mérkőzést, s amennyiben a játékvezetők a vendéglátókkal is 37 (!) büntetőt dobattak volna, jóval szorosabb is lehetett volna a mérkőzés.

Fodor Péter: "Szerettük volna kihasználni, hogy erős csapat ellen játszunk, és megpróbáltunk alkalmazkodni ahhoz, hogy újabb sérültjeink vannak. A különbségtől függetlenül sokáig jól tartottuk magunkat klasszis ellenfelünkkel szemben."

Fekete László