Vágólapra másolva!
Az Albacomp győzelemmel mutatkozott be a férfikosárlabda Európa-kupában: a fehérváriak biztosan nyertek a német Würzburg ellen. Simán nyert a Kaposvár is, a somogyiak 29 ponttal verték a német Bayer Leverkusent.

FIBA Regionális Európa-kupa, északi konferencia:
Albacomp - S. Oliver-Würzburg 79-67 (22-12, 18-18, 22-13, 17-24)
Székesfehérvár, 1500 néző. Vezette: Okhrimenko (orosz), Weijo (finn).
Albacomp: Boros (4), MOSELEY (17/3), HART (13/3), BENCZE (14), LAPOV (21/3). Csere: Theisz (-), Halm (5/3), Góbi (5), Matus (-). Edző: Sterbenz László.
Würzburg: BALEY (17/12), HEIZER (15), Valjevac (6/3), SUBASICS (11), Whorton (4). Csere: Zdravkovics (5/3), Bischoff (-), Steinbach (6), Ekoemeye (3/3), Kordyaka (-). Edző: Keith Gray.

Az előző Bundesliga-szezon kilencedik helyen végzett alakulata, a Würzburg kerete szinte teljesen kicserélődött a nyáron. A kilenc új játékos összegyúrása csapattá a jelek szerint még nem áll olyan jól, mint a kevesebb érkezővel dolgozó Sterbenz László csapatépítése. Hiába kezdett jobban a vendég együttes (0-5), már az első negyedben biztos vezetésre tett szert az Albacomp, elsősorban a centerposzton mutatkozó fölényének köszönhetően. A Lapovra és Benczére játszott figurák rendre eredményesek voltak, a két "óriás" nem csak a palánk alatt, hanem középtávolról is többször megadásra késztette a németeket. A bosnyák Subasics tartotta leginkább a lépést a fehérváriakkal, de társai valahogy nem találták a ritmust. Tegyük hozzá: furcsa módját választotta állománya forgatásának a vendégek edzője, hiszen már az első negyed felénél (!) pályára küldte mind a tíz játékosát (a későbbiekben még ezt is felülmúlta, egy ízben például teljes sort cserélt). Adódik a következtetés: vagy ennyire kiegyensúlyozott a Würzburg kerete, vagy ennyire nem találta játékát a csapat. A félidei tízpontos Albacomp-előny, s a mindössze 30 vendégpont inkább az utóbbiról árulkodott.

Szünet után ugyan megint kosarak nélkül indított az Alba, védekezése azonban volt annyira szigorú, hogy a különbség számottevően ne csökkenjen. Remek bíráskodás mellett, sportszerű mederben csordogáltak a kosárszegény percek, mígnem a harmadik negyed végén megrázta magát az Albacomp: a szerzett labdákból immár a kisemberek is eredményesen dobtak, Moseley nem túl sikeres kisérletek mellett is derekasan harcolva (nyolc lepattanó!) keserítette a németek életét, s tíz perccel a vége előtt csaknem húszra nőtt az előny. Ez pedig már elegendőnek bizonyult, még úgy is, hogy a záró játékrész hozott egy acélos német rohamot - egy ízben hét pontra zárkóztak fel a távolról veszélyes Baley vezette vendégek. A dudaszó pillanatában esett Hart-tripla mégis tíz pont fölé vitte az Albacomp győzelmének arányát, a látottak alapján nem érdemtelenül.

Sterbenz László: "Egy nagyon keményen, de tiszta eszközökkel harcoló ellenfelet győztünk le. Döntő volt, hogy a meccs elején megnyugtató előnyt szereztünk, amit sikerült megtartani a folytatásban."

Keith Gray: "A Bundesligában hozzászoktunk a kemény meccsekhez, az Albacomp ilyen mércével mérve is megállta a helyét. Jó csata volt, nem vagyok elégedetlen fiatal, alakuló csapatommal."

Somos Zoltán