Vágólapra másolva!

A Polonia ellen sem volt szerencséje az Atomerőműnek

Az Atomerőmű férfikosárlabda-csapata ötödik mérkőzésén is vereséget szenvedett a Bajnokok-kupájában. A paksiak hazai pályán, hosszabbítás után kaptak ki a lengyel Polonia Warbudtól.

Férfi Bajnokok-kupája, Északi-főcsoport, D csoport, 5. forduló:
Atomerőmű SE - Polonia Warbud (lengyel) 84-86 (19-18, 24-15, 20-19, 7-18, 14-16)
Paks, 400 néző
vezette: Drabikovszkij (ukrán), Szajtgalejev (orosz).
Paks: Mészáros (6/3), McMahan (10/3), FODOR G. (15/3), SITKU (18/9), CZIGLER (23). Csere: Jugilas (3), Rajkó (9/9). Edző: Fodor Péter.
Polonia: Kalamiza (11/9), Jeklin (11/3), Prawica (6/3), O'BANNON (22/3), Dryja (1). Csere: Grudzinski (5/3), SIDOR (14/6), Pacocha (-), HLEBOWICKI (16). Edző: Wojciech Kaminski.
Az eredmény alakulása: 4. perc: 10-2, 8. p.: 12-15, 15. p.: 31-26, 19. p.: 40-30, 24. p.: 56-40, 28. p.: 61-47, 35. p.: 65-64, 40. p.: 70-70, 44. p.: 73-77.
kipontozódott: Sitku a 35., illetve Grudzinski a 44. percben.

Az elmúlt fordulóhoz képest - legutóbb mindkét gárda a Kalev csapatával mérkőzött, ám míg a paksiak kikaptak, addig a lengyelek nyertek az észtek ellen - egy-egy változás történt a két együttes keretében. A hazaiaknál ismét játékra jelentkezett a honi bajnokságban kitűnően teljesítő Czigler László, míg a vendég Polonia kezdő ötösében az 1992-93-as idényben 65 mérkőzésen a Los Angeles Lakers mezét viselő Cooper-től Kalamiza "örökölte" a karmesteri pálcát.

Két sikertelen paksi triplakísérlet után O'Bannon nyitotta a pontok sorát, eztán viszont a Paks percei következtek. Sitku közelről és távolról, Fodor betörés után, Czigler büntetőkből volt eredményes, s miután McMahan is értékesített egy ziccert, a negyedik perc elején Kaminski mester 10-2-nél időt kért. A mindössze 28 esztendős lengyel tréner nagyobb figyelmet kért tanítványaitól, akik az ugyancsak NBA-t megjárt O'Bannon vezérletével faragtak is hátrányukból a támadásban pontatlanná vált Atomerőmű ellen (7. perc: 12-11). Hiába kért időt Fodor edző, tovább száguldott a "varsói expressz", s miközben Sitku harmadik duplája mellé begyűjtötte harmadik hibáját is - ekkor már a vendégeknél volt az előny (8. p.: 12-15). McMahan triplájával érte be ellenfelét a Paks, a támadólepattanót büntetőkre, azokat pedig pontokra váltó Czigler kosaraival pedig a hazaiak zárták előnnyel az első negyedet.

McMahan bedobta, Grudzinski kihagyta büntetőit, s miután Czigler átmentette szegedi formáját, a második negyed elején vezetett a Paks (12. p.: 23-21). A rutinos Sidor, majd O'Bannon kosarával fordított a Polonia, Rajkó két triplája után azonban ismét a hazaiaknál volt az előny (15. p.: 31-26). Rajkó és Czigler remek egyéni teljesítményével megléptek a mieink, a paksiak kilencesét nem tudták tartani a lengyelek. A válogatott center a nagyszünetig tizenhat pontot szórt, Dryja begyűjtötte róla negyedik hibáját is.

A harmadik negyed elején felváltva estek a találatok, míg nem az egynegyednyi "száműzetés" után visszatérő Sitku gyorsan beszórt két hármasával megugrott a Paks. A válogatott center harmadik triplája után Grudzinski kiprovokálta Sitku negyedik hibáját, így Fodor mester kénytelen volt pihentetni belelendülő centerét. A magyar együttes azonban ennek ellenére megnyerte a negyedet, és tizenegy pontos előnnyel várhatta a záró felvonást.

Az utolsó tíz percre visszatért Sitku, de Hlebowicki dupláival mégis a Polonia kezdett jobban, ráadásul Czigler is megkapta negyedik személyijét. Fodor büntetője bő két perces paksi kosárcsendet tört meg, aztán a mester fia mindjárt begyűjtött két hibát is (33. p.: 64-58). Vészesen fogyott a paksi előny, a hazai kosárínségén Sitku büntetője enyhített valamelyest. O'Bannon 2+1-es akciója hozta még közelebb a látogatókat, Hlebowicki hasonló produkciója után pedig egyetlen pontra olvadt a Paks előnye, ráadásul Sitku kipontozódott. A harmadik negyedben pont nélkül maradó Czigler duplája és Fodornak a támadóidő végét jelző dudaszó pillanatában behulló triplája átmenetileg visszaverte a lengyelek támadásait (39. p.: 70-67). Kaminski mester időkérése után sajnos nem ért célba Rajkó triplája, nem így Sidor hármasa. Mészáros az utolsó másodpercekben még megkísérelt egy távolit, de labdája lejött a gyűrűről, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első percében Czigler előbb büntetőből juttatta előnyhöz a hazaiakat, majd újabb duplát szerzett O'Bannon mellől. Sajnos Jeklin és Sidor is az utolsó öt percre időzítette jó formáját: előbbi hét, utóbbi öt ponttal terhelte meg a paksiak gyűrűjét, így izgalmas hajrában a lengyelek harcolták ki a győzelmet.

Fodor Péter, a hazaiak mestere így értékelt: "Úgy gondolom, hogy a mérkőzés zömében látható volt némi pozitív változás a csapat játékán. Centereink sok személyi hibája miatt az addigi palánk alatti fölényünk megszűnt, s ez döntőnek bizonyult."

A folytatásban a visszavágók következnek, a paksiak a hatodik körben a csoportban éllovas litván Lietuvos Vilniust fogadják, amelytől a nyitó fordulóban 118-62-es vereséget szenvedtek.

Fekete László