Vágólapra másolva!
Lassacskán vége a feszült várakozásnak, úgy tűnik minden akadály elhárult Jao Ming houstoni játéka elől, vasárnap vagy hétfőn várják a texasi "űrvárosba" az idei NBA-draft egyes számú kiválasztottját, a 226 centis kínai centert, a liga legmagasabb kosarasát.

"Roppant izgatottak vagyunk, minden formaságot sikerült elintéznünk Kínában, és már csak egy tizenkét órás repülőút választ el bennünket Houstontól" - nyilatkozta Erik Csang, Jao ügynöke.

Jao az egész NBA-előszezont kénytelen volt kihagyni, mert a kínai szövetség vezetői kötelezték arra, hogy játsszon a válogatottban a minap befejeződött Ázsia Játékokon. "Így is van még tíz napunk arra, hogy Jao beilleszkedjen a Rockets csapatába, az a fontos, hogy egyetlen meccset sem kell kihagynia az alapszakaszban" - tette hozzá a menedzser.

Jaónak szerződésben kellett vállalnia, hogy a jövőben is a kínai válogatott rendelkezésére áll, amikor csak hívják. Ez volt a feltétele annak, hogy megkapja a kiutazási engedélyt az Egyesült Államokba. Az utolsó formaság, az amerikai beutazó vízum, s a munkavállalást biztosító zöld kártya is megvan már.

New NBA fan fórumhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29977

Jao édesanyja már Houstonban tartózkodik, édesapja pedig 226 centis "kisfiával" együtt utazik Texasba. A tervek szerint a mama együtt marad 21 éves csemetéjével, hogy segítse a beilleszkedésben, a papa pedig egy hónap után visszamegy Kínába. A klub egy kínai-angol tolmácsot is fogadott sztárjátékosa mellé, aki az élet minden területén segíteni fogja a szeptemberi, indianapolisi világbajnokságon a torna szuperötösébe beválasztott centert.

Jao elviekben már elfogadta a neki kínált, négy évre szóló, összesen 17,8 millió dolláros szerződést, amelynek még egy további szezonra szóló opciót is tartalmaz.

Ch. Gáll András