Vágólapra másolva!
A Győr és a Dunaferr könnyű, a Cornexi, illetve a Debrecen elfogadható ellenfelet kapott a női kézilabdakupák bécsi sorsolásán. A legrosszabbul a Herz-FTC járt, amely BL-csoportjában összekerült a dán Viborggal és a norvég Nordstranddal, ráadásul azonos ágra sorsolták a címvédő macedón Szkopjéval.
A BL-csoportok párosítása
A csoport: Szkopje (macedón, címvédő), Lada Toljatti (orosz), Koprivnica (horvát), L'Eliana Valencia (spanyol)
B csoport: Herz-FTC, Viborg (dán), HC Leipzig (német), Nordstrand (norvég)
C csoport: Hypo (osztrák), Larvik (norvég), Montex Lublin (lengyel), Ikast (dán)
D csoport: Podgorica (jugoszláv), Krim Ljubljana (szlovén), Metz (francia), Ferrobus Mislata (spanyol)

A Ferencváros az első fordulóban Norvégiába utazik (január 4-5.), majd fogadja a német csapatot (január 11-12.). Ezután Viborgba (január 18-19.) és Lipcsébe (február 8-9.) látogat. A sorozatot két hazai találkozó zárja: február 15-én vagy 16-án az oslóiak, egy héttel később a dánok vendégeskednek majd a Népligetben. A negyeddöntőkben A1-B2, B1-A2, C1-D2, D1-C2 párosítás lesz és a visszavágókat rendezik a csoportgyőztesek otthonában.



Nos, a sorsolás jóvoltából a ferencvárosiak a Viborgot, a német HC Leipziget, illetve a norvég Nordstrandot kapták ellenfélül. A kvartettből az első két helyezett lép a negyeddöntőbe, de nem lesz könnyű dolga a zöldeknek. Már csak azért sem, mert a sorsolás révén azonos ágra került a címvédő macedón Szkopjéval.

A Viborg jó ismerőse a Fradinak, hiszen szinte évente összekerül egymással a két együttes. Az ősi ellenfél többször tört borsot az orrunk alá: 1997-ben és 2001-ben a BL-elődöntőjében jelentettek megoldhatatlan feladatot. A csoportmeccseken azonban legalább otthon jól megy az 1999-2000-es szezonban idegenben 27-21-re kikapott a csapat, a Kőbányai úton azonban nyert 34-26-ra. Az előző kiírásban Dániában 34-30-ra kaptak ki Sitiék, a visszavágót azonban simán, 29-23-ra hozták. A csapat jelenleg a dán bajnokság ötödik helyén áll, eddig egyetlen vereséget szenvedtek: a nyitófordulóban a világválogatottal egyenértékű Slagelsét hazai pályán sem tudták felülmúlni (27-32). A keretre jellemző, hogy a húszéves Dianne Möller kivételével mindenki szerepelt már hazája válogatottjában, ráadásul Astrupék olimpiai bajnokok is voltak. A csapatban négy légiós található, a norvég Tjugumot, a francia Lejeune-t, a holland Burgerst és az orosz Gyerjuginát nem kell külön bemutatni.

A Viborg kerete
kapusok: Heidi Tjugum, Louise Bager Nörgaard, Marie Staun
mezőnyjátékosok: Heidi Astrup, Katrine Frölund, Rikke Erhardsen Skov, Lotte Kiaerskou, Leila Lejeune, Natasja Burgers, Berit Kristensen, Mari Ann Laursen, Christina Roslyng Hansen, Camilla Thorsen, Louise Pedersen, Ann Grete Nörgaard, Natalija Gyerjugina, Karen Brödsgaard, Majken Astrup, Larsen Popp, Dianne Moller

"Nehezen megoldható feladat" - értékelt gyorsan a német Sport1.de, célozva arra, hogy a bajnok HC Leipzig számára mindhárom ellenfél keménynek tűnik. A csapat tavaly meglepetésre bajnok lett, idén viszont hét forduló alatt kétszer is vereséget szenvedett: a második fordulóban, hazai környezetben a DJK Trier (24-31), majd a harmadik fordulóban idegenben a Dortmund (25-24) is jobbnak bizonyult. Az együttes a BL-selejtezőben a jugoszláv ZRK Knjaz Milost múlta felül (35-28, 22-26), a két találkozó leggólerősebb játékosa a litván származású német válogatott átlövő, Ingrida Radzeviciute volt 17 találattal. Rajta kívül a csapatból még Nina Wörz, Nikola Pietzsch, Tone Wölner, Alexandra Uhlig, Lydia Kahmke és Gerd-Elin Albert tagja a német, Marcela Vlckova pedig a szlovák válogatottnak.

A HC Leipzig kerete
kapusok: Sandra Wolf, Tone Wölner, Henrike Milde
mezőnyjátékosok: Doreen Geheb, Alexandra Uhlig, Katharina Heinz, Lydia Kahmke, Gerd-Elin Albert, Ingrida Radzeviciute, Anne Ulbricht, Katja Langkeit, Marcela Vlckova, Annekathrin Hartmann, Nina Wörz, Kati Prosch, Nikola Pietzsch

Legyőzhető ellenfeleket kaptak férfi kéziseink/sport/csapat/kezilabda/20021015legyozheto.html

A norvég Nordstrand együttese a BL-selejtezőben a román Oltchim Valceát ütötte el a továbbjutástól, a hazai találkozót 32-21-re megnyerve még 24-22-re ki is kaphatott a visszavágón. A gárda magabiztosan lett bajnok, megelőzve a nagy esélyesnek tartott, ám azóta anyagi válságba került Bäkkaelagets Oslót. A csapat legismertebb játékosai a norvég válogatottat erősítik, így a csapatkapitány Else-Marthe Sörlie, Jeanette Nilsen és Monica Sandve tagja volt az olimpiai bronzérmes együttesnek is, de a többiek is bemutatkoztak már a különböző együttesekben. Ivica Rimanic együttesében egyetlen légiós található, a 130-szoros cseh válogatott Erika Polozova.

A Nordstrand kerete
kapusok: Jeanette Engebretsen, Vibeke Nordli, Jeanette Nilsen
mezőnyjátékosok: Else-Marthe Sörlie, Unni Nyhamar Hinkel, Cecilie Thorsteinsen, Mari Hegna, Beate Aarstad, Monica Sandve, Tessa Sörensen, Haage Fagerhus, Randi H. Gustad, Ida Jansen, Anne-Marthe Sneve, Erika Polozova, Kine Kristiansen, Anette Hovind Johansen.