Vágólapra másolva!
A vízilabdaszövetség elnöksége szerda délutáni ülésén tárgyalt a május 19-ei Honvéd-Vasas bajnoki döntő véres verekedése ügyében hozott másodfokú fegyelmi határozatokról, s azok jelentős részét helyben hagyta. A szövetség elnöke két változtatásról számolt be, ezek lényege: Somossy József büntetése az év végéig szóló eltiltás, mert az edző felelős azért, ami történt, Szívós Márton négy mérkőzésre érvényes büntetését háromra mérsékelték - jelentette be Martin György.

A sportág legfelsőbb testülete leszögezte, hogy nem értett egyet a fegyelmi bizottságok határozataival, azonban a jövőbeni feladatokra, a szombati közgyűlésen megújuló elnökségre való tekintettel az ügy mielőbbi lezárását tekintette legfontosabb szempontnak. Az elnökség önkritikusan átvizsgálta az elmúlt két év történéseit, különös tekintettel a rájátszás mérkőzéseire, és megtárgyalta a május 19-ei Honvéd-Vasas mérkőzésen történtek miatt hozott fegyelmi határozatokkal kapcsolatban beérkezett iratokat. Határozatait a közgyűlést követő időszak nyugalma és az olimpiai felkészülés zavartalanságának, valamint a közös munka sikere, a megújulás érdekében hozta.

Az elnökség úgy ítélte meg, hogy a hatályos fegyelmi szabályzat alapján jogosult a másodfokú határozat megtárgyalására, az ügy mielőbbi lezárása érdekében, az érintettek kérelme hiányában, nem kívánja megváltoztatni. Szívós Márton benyújtott kérelmét akceptálva, az arányosítás figyelembevételével, a játékos eltiltásának mértékét csökkentette.

Az elnökség a hatályos fegyelmi szabályzat alapján a fellebbviteli bizottság Somossy Józsefet felmentő határozatával szemben benyújtott kérelemre tekintettel az ügyet megtárgyalta, és megállapította, hogy az edző felelőssége a történtekkel kapcsolatban fennállt.

A most már talán véglegesnek (?) tekinthető büntetések: három Vasas-játékos - Hesz Máté, Varga Tamás és Mátyás Zoltán - 2002. november 30-ig nem játszhat, míg csapattársuk, Varga II Zsolt hét hivatalos találkozón nem szállhat vízbe. Szívós büntetése letelt a bajnokság első három fordulójában.