Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzésén is vereséget szenvedett az Atomerőmű férfikosárlabda-csapata a Bajnokok Kupájában: a paksi csapat 28 ponttal kapott ki hazai pályán az orosz BC Himki Moszkvától.

Férfi Bajnokok Kupája, Északi-főcsoport, D csoport, 3. forduló:
Atomerőmű SE - BC Himki Moszkva 71-99 (24-29, 17-21, 10-18, 20-31)
Paks, 500 néző
vezette: Maczela (cseh), Bachanski (lengyel)
ASE: Mészáros Z. (7/3), FODOR G. (14/3), McMahan (10), Sitku (8), CZIGLER (13). Csere: Jurgilas (7/3), Rajkó (5/3), Érsek (3/3), Pojbics (4), Lőrincz (-). Edző: Fodor Péter
Himki Moszkva: Savkov (9/3), SZOLOVJEV (20), KRASNYIKOV (17/3), PETRENKO (14), Gyemin (9/3). Csere: Jersov (15), Vagyejev (4), Kucsinszkij (2), KURTENOK (9/3). Edző: Szergej Jelevics

Nincs valami jó passzban mostanában az Atomerőmű SE együttese. A honi pontvadászatban és az Európai Bajnokok Kupájában egyaránt két-két vereség szerepel a paksiak neve mellett, s ez szegényes teljesítmény a bajnoki címvédőtől. Idehaza Debrecenben és Zalaegerszegen botlott az ASE, míg a nemzetközi porondon egy vilniusi és egy kijevi zakó csúfítja az összképet. A Himki elleni hazai mérkőzés remek alkalomnak tűnt a javításra, kiváltképp annak tükrében, hogy az orosz gárda tavaly kétszer is bukott a mieink ellen. Nem csoda, hogy Fodor Péter a találkozó előtt csakis a győzelmet tartotta elfogadhatónak, még úgy is, hogy legjobbját, Davist nélkülöznie kellett csapatának.

Apró bökkenő, hogy az oroszok is nyerni jöttek, s a találkozó elején úgy tűnt, ez nem is lesz nehéz feladat számukra. A paksiaknál nem jöttek be a figurák, büntetőt, hárompontost rontottak a hazaiak, ráadásul az sem lendítette előre őket, hogy Sitkunak az első percben két személyit is kiosztott Maczela, a cseh sípmester. Ezzel együtt az oroszok megérdemelten vezettek, pedig semmi extrával nem kápráztatták el a közönséget (4.perc: 4-7).

Amikor Fodor Gergely végre távolról betalált, úgy tűnt, beindul a gépezet, ám ahelyett, hogy jöttek volna a hazai pontok, tovább növelte előnyét a Himki. A vendégeknél különösen a CSZKA Moszkvától érkezett Petrenko volt elemében, aki az első negyedben nem kevesebb, mint 11 ponttal terhelte a hazaiak gyűrűjét. Ugyancsak igyekezett az öreg harcos Szolovjev is, aki nyolc egységig jutott az első tíz percben, ezzel szemben a hazaiaktól csak a 10 pontos Fodor Gergely mutatott fel elfogadható produkciót. Igyekezett ugyan a Davis pótlására érkezett McMahan is, ám hiába öltöztették elődje mezébe az új fiút, neki valahogy nem jöttek be a cseles figurák.

A szusszanásnyi szünet után gyorsan faragott hátrányából az ASE, ám Sitku negyedik személyije egy időre ismét visszavetette a paksiakat. A negyed elején ismét csak kifelé perdültek a triplák, nem sikerültek a bejátszások, az oroszok pedig szorgos iparosként növelték előnyüket. Amikor a 15. percben már 11 ponttal mentek a vendégek (32-43) Fodor mester kikérte második idejét is, ám az ASE játéka csak nem akart összeállni. Krasnyikov és a csereként beállt Jersov dupláival lépegettek a vendégek, s a nagyszünetre kilenc pontos előnyre tettek szert.

Fordulás után Mészáros sokadik triplakísérlete végre célba talált, ám az oroszok még mindig kilenc ponttal tartottak előbbre. A paksiak védekezésére jellemző, hogy a harmadik negyed derekán Petrenko zavartalanul zsákolhatott, s ilyenre bizony az utóbbi időben nem igen akadt példa az Atomvárosban (27. perc: 51-67). Fodor edző ismét magához hívta tanítványait, ám a fejmosást követően is inkább csak az igyekezet volt dicsérhető, a dobások továbbra is pontatlanok voltak, s a védekezésben sem volt meg az összhang.

Ezen az estén semmi sem sikerült az atomosoknak, akik a záró negyedre némiképp kedvüket is elveszítették. A jelentős előnnyel bíró orosz csapat az utolsó tíz percben sem lassított. Jelevics edző bevetette titkos fegyverét is, és Kurtenok a "padról" három duplát és egy triplát vágott mintegy három perc leforgása alatt (60-79). Újabb hazai időkérést követően egy rövid ideig zenei kísérettel kosárlabdáztak a csapatok - egy szurkoló szerint ez legalább szórakoztató volt - ezen az estén azonban az oroszok húzták el a paksiak nótáját.

Magyar kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842

A harmadik európai kupameccsükön harmadik súlyos vereségüket szenvedték el a paksiak, akik immár több figyelmet szentelhetnek a hazai bajnokságra. Ott ugyanis a cím kötelez.

Fodor Péter: "Az első félidőben még volt esélyünk, ám felőrlödtünk abban, hogy mentünk az ellenfél után. Ez mind fizikailag, mind pszichikailag meglátszott a csapat teljesítményén a második játékrészben."

Szergej Jelevics: "Mi az elmúlt évhez képest erősödtünk, és jól felkészültünk az ASE játékából. A paksiak fáradt csapat benyomását keltették, s ha a védekezésünk jobban működik, akár még biztosabban is nyerhettünk volna."

A paksi együttes jövő kedden az észt Kalev Tallint fogadja.

Fekete László