Vágólapra másolva!
Vujity Tvrtko, a TV2 riportere a héten felvételt nyert a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Továbbképző Intézetébe, kétéves kosárlabdaedzői szaktanfolyamra. A hír aktualitását az adja, hogy éppen most utasították el az NB I-ben két évtizede vezetőedzőként dolgozó Király Sándor ugyanide beadott jelentkezési kérelmét, jóllehet további alkalmazásának az Atomerőmű-KSC csapatánál éppen az lett volna a feltétele, hogy beiratkozzon a középfokú edzői tanfolyamra.

Király korábban Diósgyőrben edzője volt annak a Zsolnay Gyöngyi sokszoros válogatott kosárlabdázónőnek, aki Tvrtko felesége, s akinek pályafutását - az edzői szakképesítéssel nem rendelkező Király keze alatt elszenvedett - sorozatos sérülései törték ketté.

Tvrtko az [origo]-nak elmondta, magánszemélyéként, amatőr kosárlabdabarátként jelentkezett a felvételire. Alig egy hónapja volt a felkészülésre, mert csak akkor kapta kézhez az MKOSZ elnökségének július 16-i határozatát, amely szabályozta az élvonalbeli edzősködés feltételeit. A felkészüléshez neves edzőktől, szakedzőktől kapott önzetlen segítséget, példának okáért egyikükkel - egy korábbi sokszoros válogatott játékossal - még a felvételi vizsga előestéjén is hajnalig gyakorolt a pályán. Ezért elmondhatatlanul hálás.

A kérdésre, hogy mihez kezd a sikeres felvételi vizsga birtokában, Tvrtko elmondta: hétfőn, október 7-én bemegy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének a Népstadion (Puskás Ferenc-stadion) területén található irodájába, s a megkívánt dokumentumokkal együtt (a nyári edzőképző elvégzését igazoló papír, a 18 000 forint összegű licencdíj befizetését igazoló csekk, továbbá a sikeres felvételi vizsgát bizonyító értesítés) benyújtja kérelmét NB I A-csoportos edzői működési engedélyre. Ő ugyanis minden olyan feltételnek eleget tesz, amit az MKOSZ 2002. július 16-án hozott elnökségi határozata megkíván az élvonalbeli edzői munkavállaláshoz.

Ch. Gáll András