Vágólapra másolva!
A vitoriai Tau Cerámica, a spanyol férfikosárlabda-bajnoki cím és a Copa del Rey védője leszerződtette Leandro Palladinót, az Indianapolisban világbajnoki ezüstérmet szerzett argentin válogatott hátvéd/bedobóját. Palladinóval, aki - honfitársai többségéhez hasonlóan - olasz útleveléllel is rendelkezik, tizennégyre emelkedett az ACB Ligában, azaz a spanyol bajnokságban szereplő argentinok száma.

A montenegrói Dusko Ivanovic irányította Tau játékoskerete így tovább erősödött: a 194 centis, 102 kilós Palladino (aki ez idáig a Napoli játékosa volt) a harmadik argentin vb-ezüstérmes a csapatban Andrés Nocioni (200 cm) és Luis Scola (206) mellett. Itt játszik még a francia válogatott Jim Bilba (198) és Laurent Foirest (197), az Atlanta Hawkstól érkezett finn Hanno Möttölä (211) és a kontinens egyik legjobb centere - bár amerikai állampolgár - Rashard Griffith (211 cm, 122 kg), aki az Euroliga-győztes Kinder Bolognánál játszott az elmúlt szezonban.

Palladino leigazolásával befejezte a szerződtetéseket erre az évadra a Tau, így a korábban beharangozott olasz-amerikai sztár, Dante Calabria (a North Carolina Universityn egykor Vince Carter játékostársa) nem jön Baszkföldre.

Így tehát most már 14 argentin pattogtatja a labdát Hispániában. Bő egy évtizede kezdődött a "gauchók" beáramlása Spanyolországba. 1989-ben szerződtették az első argentinokat Walter Guinazú és Marcelo Nicola személyében, miközben megindult a kiáramlás Itália - a legtöbb argentin kosaras őshazája - felé is: Hernán Montenegro Paviába, az akkor mindössze 15 éves Germán Scarone a Benetton Trevisóhoz (Németh István jelenlegi együtteséhez), a vb-ezüstérmes Hugo Sconochini, alig 19 évesen a Reggio Calabriához került. (Sconochini az indianapolisi vb tragikus hőse: a döntő utolsó másodpercében, egyenlő állásnál vele szemben szabálytalankodott brutálisan Divac és Gurovic, ám a Puerto Ricó-i bíró sípja néma maradt.)

Az argentin áradat azonban igazából a Bosman-szabály bevezetésével indult meg. Mivel szinte valamennyien találtak olaszt a felmenők között, futószalagon kapták az itáliai útlevelet, s ekként "belföldieknek" minősültek az Európai Unión belüli szabad munkaerőáramlás szellemében.

1996-ban érkezett Espil a Tauba, Lucas Victoriano pedig a Real Madridba, majd jöttek futószalagon a többiek. Igaz, a legjobb, Ginóbili Olaszországot választotta, majd most két évre a San Antonio Spurshöz szerződött, de Scola, Oberto, Nocioni, Kammerichs (Pamesa), Jasen (Estudiantes), Victoriano, Hermann (Fuenlabrada), s most Palladino Spanyolországot választotta.

Oberto, példának okáért, a világ egyik legjobb kosarasa a centerposzton. A 208 centis játékos 28 pontot és 10 lepattanót gyűjtött a vb-döntőben. Nyáron a Real Madrid szemelte ki magának, ám a jóképű kosaras mégis a Pamesa Valenciába szerződött.

Ch. Gáll András