Vágólapra másolva!
Egyelőre jól szerepel az amerikai férfikosárlabda-válogatott az indianapolisban zajló világbajnokságon. George Karl tanítványai minden találkozójukat megnyerték, de meglepő, hogy a németek és a kínaiak is vezettek a sportág feltalálói ellen a meccs egy adott szakaszában.

Welcome to America`s heartland! - Isten hozott Amerika szívében, köszönti az autóst a tábla, amikor Chicago felől érkezve átlépi Indiana állam határát a 65-os főközlekedési úton. Akkor hát itt, a kontinensnyi ország kellős közepén, a gabonaföldek által körülölelt, meglehetősen unalmas, viszont a lehető legtipikusabban amerikai varosban zajlik a 14. férfi kosárlabda-világbajnokság. Amelyen - 1994 után másodszor - megint az NBA-válogatott képviseli az Egyesült Államokat, azzal a küldetéssel, hogy visszaszerezze a négy éve, Athénban elveszített aranyérmet, s ezzel együtt a sportági hegemóniát. Egyelőre minden a lehető legjobban megy - mármint amerikai szempontból -, mert a C csoportban Algériát 110-60-ra, Németországot 104-87-re, vasárnapra virradóra pedig Kínát 84-65-re. Ez maga a papírforma, az viszont kevésbé, hogy a németek és a kínaiak is vezettek a sportág feltalálói ellen a meccs egy adott szakaszában.

A kínai meccs pikantériája a Houston Rockets által a drafton egyes sorszámmal kiválasztott Yao Ming játéka volt. A 225 centis óriás mindössze 26 percet tölthetett a pályán, viszonylag korán beszedte ötödik személyi hibáját, s a hajrában már a kispadról nézte, ahogy a megszokott forgatókönyv szellemében elhúznak George Karl edző legényei. Pedig az RCA Dome-ot többé-kevésbé megtöltő 22619 néző (10 és 55 dollár között mozognak a belépők árai) csodát látott az első negyedben: tizenkét pontos előnyt szerzett az ázsiai csapat, tizennégy dobásából kilenc, hat triplakísérletéből öt jó volt, és ami még meghökkentőbb: 11:4 aranyban felülmúlta ellenfelét a lepattanó labdák megszerzése terén. Hát igen, Ming ekkor még a parketten volt, s még egy hárompontossal is meglepte az ekkor meg csak önmagát kereső ellenfelet.

Aztán félidőben már egy ponttal a team USA vezetett, merthogy addigra a kínaiak elfáradtak a saját maguk által diktált öngyilkos tempótól. Michael Finley, a Dallas Mavericks frontembere volt a felzárkózás, majd fordítás katalizátora, a meccs egészét tekintve pedig ismét Paul Pierce, a Boston Celtics 2 méteres mindenese volt a legjobb, 19 pontjával.

A jenkik tehát csoportgyőztesként mentek tovább a középdöntőbe, ahol sorrendben Oroszország, Új-Zéland és Argentína következik ellenfélnek. Az oroszok végre nyertek - előzőleg Argentínától és Új-Zélandtól kaptak ki nagy meglepetésre -, a Venezuela elleni 86-69-cel elkerülték a kínos szenzációt, s nem pottyantak ki. Most először jól játszott Andrej Kirilenko, a Utah Jazz 22 eves sztárja is, 24 pontjával vezette csapatát. Az argentinok Emanuel Ginobili, a San Antonio Spurs újonnan szerződtetett hátvédje vezérletével (24 pontot dobott) 112-85-re leiskolázták az addig veretlen Új-Zélandot. Hét argentin kosaras dobott legalább tíz pontot, ezt hívják kiegyensúlyozott csapatteljesítménynek. A németeknek nem okozott gondot Algéria 102-70-es legyőzése, Dirk Nowitzki, az egész vb talán legnagyobb sztárja ezúttal megelégedett 24 ponttal. Eddigi átlaga 29,33 pont.

Rajtol a 14. férfikosárlabda-vb/sport/csapat/kosarlabda/20020828rajtol.html

Az oroszok mellett a törökök maradtak el leginkább a várakozástól, de Libanon ellen mar nem tudtak veszíteni: 107-80-ra győztek. A Sacramento Kings sztárja, Hedo Türkoglu 13 pontig jutott. Jugoszlávia nehezen verte 87-71-re a harmatgyenge Kanadat, Türkoglu klubtársa, Predrag Stojakovic most játszott a legjobban, 23 pontot szerzett. Spanyolország és Brazília megőrizte veretlenségét, a dél-amerikaiak ugyanolyan jók, mint a nagy Oscar Schmidt idején voltak, 10-15 evvel ezelőtt.

Hétfőtől a két hatos középdöntő csoportban folytatódnak a küzdelmek, az alábbi beosztás szerint:
E csoport: Egyesült Államok (4 pont), Németország (2), Kína (0), Argentína (4), Új-Zéland (2), Oroszország (0)
F csoport: Brazília (4), Puerto Rico (2), Törökország (0), Spanyolország (4), Jugoszlávia (2), Angola (0).

Ch. Gáll András (Indianapolis)