Vágólapra másolva!
Tekintélyes fődíjért mérkőznek a csapatok a vízilabda Világliga ma kezdődő patraszi négyes döntőjében. A csoportját meggyőző fölénnyel nyerő magyar válogatott a másik ágon az élen végző Spanyolország ellen kezd.

Felkészülésnek szánta Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az idén bevezetett Világliga-sorozatot, mert jó lehetőségnek látta arra, hogy felépítse csapatát az év fő versenyére, az augusztus végi, belgrádi Világkupára. Aztán a felkészülésből diadalmenet lett, a válogatott a tizenkét csoportmeccse közül csak egyet veszített el, azt is akkor, amikor már régen biztos volt, hogy szerepelhet a patraszi négyes döntőben. E ténynek nemcsak Kemény Dénes örülhetett, hanem a szövetség vezetése is, merthogy a költséges utazgatással járó mérkőzéssorozat a kiesőknek adott húszezer dollárral még veszteséges vállalkozás lett volna.

A ma kezdődő fináléban már jelentősen emelkedik a tét, a negyedik helyezettnek harmincezer, a harmadiknak ötvenezer, a másodiknak hetvenezer, a győztesnek százezer dollár a jutalma. Azaz a szakmai haszon mellett végül tekintélyes pénzügyi nyereséget is hozhat a Világliga.

A kapitány mégsem kockáztat, már nem vitte magával a múlt heti, amerikai két mérkőzésre sem a világ egyik legjobbjának tartott Kásás Tamást, s a testi-lelki bajokkal küszködő pólóst - a hivatalos indokolás szerint a válla fáj, s tény, Olaszországban is kezelteti magát - ezúttal sem jelölte az utazó csapatba. Így is maradt kilenc sydneyi aranyérmes a keretben, csak most az idén remeklő Benedek Tibor irányítja majd a többieket a medencében. Az új csapatkapitány a gólszerzésben is élen jár, a csoportmérkőzéseken ő dobta legtöbbet az egész mezőnyben, harmincszor talált az ellenfelek kapujába. A góllistán egyébként Kiss Gergely (27) a harmadik, Molnár Tamás (24) az ötödik jelenleg.

Melyik a legjobb vízilabdacsapat?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28512

Kemény Dénes szerint ha játékosai ugyanúgy pólóznak, mint a csoportmérkőzések többségén - csupán a San Franciscó-i két mérkőzésen látta a szokottnál gyengébbnek a támadó játékot -, akkor a magyar válogatott megnyerheti a Világligát. "Soha nem egyszerű feladat egymás után négy mérkőzést játszani a legjobbakkal, ezért senki nem mehet biztosra, de ha ugyanúgy figyelnek a fiúk, mint az első tíz csoportmeccsen, akkor jó esélyünk van a végső győzelemre" - mondta a kapitány. Érvelését támasztja alá az ellenfelekkel szembeni mérleg: a házigazda görögök ellen eddig csak egyetlen mérkőzést vesztett a válogatott, az oroszoktól sem kapott ki három éve, csupán a világbajnok spanyolok ellen vívott változó kimenetelű küzdelmet. A négyes döntőben ma magyar idő szerint este hatkor a másik csoportot megnyerő Spanyolország ellen kezd a magyar csapat, pénteken fél nyolckor a görögök következnek, majd szombaton ismét hatkor az oroszok ellen száll vízbe a válogatott. A körmérkőzések után vasárnap az első kettő az aranyéremért, a harmadik és a negyedik helyezett a bronzért csatázik majd.

Erdei Tamás