Vágólapra másolva!
Négy idegenbeli győzelem után itthon folytatja a Világliga-sorozatot a férfivízilabda-válogatott. Pénteken és vasárnap a horvátok, aztán kedden és szerdán az oroszok, majd a jövő hét végén az amerikaiak következnek a sorban.

Másfél hét alatt nagyot fordult a világ. A tavaly gyengélkedő, a korábbi sikersorozatát kényszerűségből megszakító vízilabda-válogatott botrányoktól és betegségektől sújtott előkészületek után vágott neki az újonnan bevezetett Világligának. Kemény Dénes szövetségi kapitány visszafogott volt a rajt előtt, mondván, a mérkőzéssorozatot elsősorban az athéni olimpián is győzelemre esélyes csapat építésére szánja. Aztán másképpen alakultak a dolgok, feleslegessé vált az óvatoskodás, a válogatott előbb Moszkvában, aztán a múlt hét végén Dubrovnikban is meglepően könnyedén gyűjtött be két-két győzelmet az oroszok, illetve a horvátok ellen.

Márpedig a jó szereplést csak a kapitány sorolta ezúttal hátrébb, a szövetség vezetői alighanem abban reménykedtek, hogy a fiúk bejutnak a patraszi négyes döntőbe is. S nem elsősorban a siker sportszakmai értéke miatt. A jelentős utazási kiadásokkal járó sorozat csak akkor lehet rentábilis, ha továbbjut a csapat, a kiesőknek csupán húszezer dolláros vigaszdíj dukál, a fináléban viszont ennek akár az ötszöröse is megkereshető.

Előzetesen úgy kalkuláltak, hogy legalább hét győzelem kell az első két hely valamelyikének megszerzéséhez. Ebből négy már megvan. A válogatottra most tíz nap alatt hat hazai találkozó vár, mindegyiket a margitszigeti Hajós uszodában játsszák. Pénteken 18 és vasárnap 16 órakor az átszervezett horvát válogatott lesz az ellenfél, kedd és szerda délután négykor az oroszok következnek, a sort pedig az amerikaiak elleni, jövő hét végi két meccs zárja.

"Gyerekcipőben jár még a Világliga, mindenki csak kóstolgatja, ennek ellenére valamennyi résztvevő teljes erőbedobással játszik" - mondta Kemény Dénes. "A győzelmeket nem kell magyarázni, de én azért láttam sok hibát. Ezekből kell tanulni, ez jelenti a továbbfejlődés lehetőségét."

Verhetetlen pólósok/sport/csapat/20020707verhetetlen.html

A kapitány szerint jó úton halad a csapat az augusztus eleji négyes döntő felé, de ez csak nehezíti a helyzetet. A jövő vasárnapi, Egyesült Államok elleni itthoni meccs után mindkét válogatott repülőre ül, s a következő hét végén a kaliforniai Moragában játszik újra. Utána hazatér a csapat, s rögtön megy Patraszba, a Világliga-döntő után két nappal kezdődik az Unicum-kupa, s végül augusztus 20. és 25. között jön az év fő eseménye, a belgrádi Világkupa.

"Most az jelenti a legnagyobb feladatot, hogy ennyi meccs között megtaláljuk a pihenés és a terhelés megfelelő arányát, hogy a május végén teljesen kifacsart állapotban érkező játékosok egészen a Világkupáig frissek maradjanak" - vélekedett Kemény, s hozzátette, éppen ezért a most következő hat hazai összecsapáson mind a huszonegy jelöltjének lehetőséget ad. A válogatott szakvezetője az év húzásának nevezte, hogy Benedek Tibort nevezte ki csapatkapitánynak. A Pro Recco pólósa azóta kiválóan játszik, a válogatott legeredményesebb tagja a Világligában.

"Biztos játékra törekedtünk eddig, s ez be is vált" - mondta Benedek. "Két különböző stílusú csapattal játszottunk, talán ezért is volt eltérő a teljesítményünk. Most már ismerjük az oroszokat és a horvátokat, ők nem lephetnek meg bennünket, ellenük könnyebb lesz itthon, viszont a megfiatalított amerikai csapat még új kihívást jelent."

A válogatott valamennyi hazai Világliga-mérkőzését élőben közvetíti a Magyar Televízió.

Erdei Tamás