Vágólapra másolva!
A novemberi, csehországi mérkőzéshez hasonlóan a GYSEV-Ringa hazai pályán is legyőzte a Gambrinus Brnót a nőikosárlabda-Euroliga 9. fordulójában. A Soproni Postás döntetlent ért el a jugoszláv Hemofarm Vrsac otthonában a Ronchetti-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A férfiaknál a Kaposvár és az Atomerőmű is hazai pályán szenvedett  vereséget a Korac-kupában.

Nőikosárlaba-Euroliga, 9. forduló
GYSEV-Ringa - Gambrinus Brno 84-61 (22-12, 15-14, 23-17, 24-18)
Sopron, 2000 néző. Vezette: Jelen (szlovén), Csukalovics (jugoszláv)
GYSEV: BEVILAQUA 4, ZIRKOVÁ 9/3, BALOGH 18, SERES 15/3, Kovacová. Cs: VILIPICS 12, TÖRÖK 11/3, EÖRDÖGH 13/3, Dénes, Horváth 2. Edző: Farkas Sándor.
Gambrinus: Machová 6, Abrosimova 5/3, VITECKOVÁ 14/3, Vodicková 8, Sztyepanova 4. Cs: Hamzová 6, Godalyová 7, Blahusková 5, Vecerová 3, Frniaková 3/3. Edző: Jan Bobrovsky.

A nagy tétnek megfelelően idegesen, sok hibával kezdtek a csapatok, több mit két perc telt el, amikor Seres megszerezte a vezetést a soproniaknak. Egy ideig felváltva vezetett a két együttes, majd a negyed közepén "robbantott" a GYSEV. Bevilaqua sorra szezrezte a labdákat, a három és fél perc alatt két személyit begyűjtő Balogh pedig a kosarakat.

A negyed hajrája egyértelműen a soproniaké, Zirková szinte eltüntette a pályáról a félelmetes hírű Abrosimovát, a betegsége miatt csak a cserepadon kezdő Vilioic ügyes kosaraival, no meg Török gyönyörű hármasával tíz pontos előnyt szerzett a negyed végére a GYSEV.

A második tíz perc elején mindkét tréner pihentetett néhány kulcsembert. Eördögh mutatott be szinte hihetetlen produkciót, ugyanarról a helyről, kb. 4 méterről előbb bal, majd jobb kézzel dobott kosarat. Tartotta előnyét a hazai gárda, a vendégeknél csak Vitecková vitézkedett, a sztárok, Abrosimova, Vodikcková és Sztyepanova csak vergődtek a remekül védekező soproniak szorításában. A harmadik negyed elején aztán ketten közülük megvillantak, Abrosimova hármasával és Vodicková találatával 40-35-re feljött a Brno.

A GYSEV támadójátéka akadozott, nem érzeték ekkor a ritmust a hazaiak. Farkas edző érthető időkérése után egy egyszemélyes Balogh-show vette kezdetét, a kiválóság szórta a kosarakat, a negyed közepén képtelen volt hibázni. A 27. percben 14 pont volt a soproni előny, a negyed végére pedig Vilipic és Zirková villanásinak köszönhetően 17-re nőtt.

Így aztán a befejező negyedben az történt, amire senki nem számított: soproni örömjáték folyt a pályán, a világsztárokkal telitűzdelt Brno pedig asszisztált ehhez. Ekkor Török, Seres és Eördögh villogott leginkább, az ellenfelét minden tekintetben felülmúló soproni együttes pedig biztosan nyert.

Farkas Sándor: "Nagyon tartottam a meccstől, elsősorban a két beteg kulcsember, Bevilaqua és Vilipics miatt. Szerncsére a többiekhez hasonlóan ők is fantasztikusan küzdöttek, a csapat pedig még helyenként jól is játszott. Amikor a haradik negyed elején kritikus lett a helyzet, a holtponton Balogh Bubu segítette át a csapatot, aki megmutatta, miért is klasszis játékos.

Jan Bobrovsky: "Ma sokkal jobb volt a soproni csapat, Balogh pedig világklasszis."

Nőikosárlabda, Ronchetti-kupa, nyolcaddöntő 1. mérkőzés:
Hemofarm Vrsac (jugoszláv) - Soproni Postás 58-58 (19-10, 14-18, 15-14, 10-16)

Férfikosárlabda, Korac-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Atomerőmű SE - BC Lokomotiv Minyeralnije Vodi (orosz) 88-90 (24-17, 21-33, 20-21, 23-19)
Paks, 1200 néző
ASE: Mészáros (5/3), Davis (24/3), Fodor G. (14/6), Sitku (17), Czigler (15), csere: Jurgilas (6), Rajkó (-), Fodor M. (7/3). Edző: Fodor Péter.
Lokomotiv: Robinson (18/12), Kugyelin (19/15), Jagodnik (19), Farmer (12/6), Zukauskas (15), csere: Vadiscsev (3), Csipacsev (-), Bencsics (4), Kurilov (-). Edző: Anatolij Sukacsev.

A feldobáshoz készülődő orosz ötös két amerikai, egy-egy orosz, szlovén és litván játékosból állt össze, akik közül a három európai mind válogatott, az amik pedig NBA-múlttal rendelkeznek. Centeróriásuk, Zukauskas még Cziglert is veri centikben - mindezeket együtt mérlegeve nyugodtan mondhatjuk: ilyen kaliberű riválist még nem sodort az élet a magyar válogatott gerincét alkotó paksi játékosok útjába.

Persze, a Korac-kupa nyolcaddöntőjében könnyű ellenfélre már nem számíthattak Sitkuék, akik leginkább saját jó formájukban bízhattak, amit a válogatott tétmeccsén bárki lemérhetett. Vagy ezúttal is - legalábbis az első negyedben. Fantasztikusan védekeztek a hazaiak, Czigler levette a pályáról Zukauskast, a mozgékony Robinsont hol Fodor, hol Davis szorongatta, a szerzett labdákból pedig ellenállhatatlan rohamokat vezetett a magyar kupagyőztes. Tombolt is a publikum, mikor a 9. percre tíz pontosra nőtt az ASE előnye (21-11). Bár kosárlabdában ez nem egy óriási különbség, alighanem sokan kiegyeztek volna vele a visszavágó előtt.

Hát még úgy, hogy a második negyedre minden a visszájára fordult. Tíz perc alatt kétszer annyi pontot kapott a Paks, mint az első negyedben, miközben kevesebbet dobott - utólag egyértelműnek tűnik, itt ment el a meccs. Az oroszok fokozatosan "belakták" a csarnokot, különösen brilliáns képességű vezérük, Kugyelin. Az orosz válogatott dobója gyakorlatilag hiba nélkül tüzelt ebben a periódusban, s mivel nem aprózta el - csak a hármason kívülről dobott - , egymaga is megfordíthatta volna az állást a sok labdát elszóró Fodor-csapattal szemben. De társa is akadt, az erőcsatár létére kintről is veszélyes Farmer, vagy a büntetőket biztosan értékesítő, szlovén Jagodnik személyében. Magyar részről a remekül egyegyező, és védekezésben is hatékony Fodor Gergely, s a lepattanókat gyűjtögető Czigler tartotta a lépést, kár, hogy utóbbi több labdát is eladott.

Sajnos, a félidei ötpontos hátrány hamar tovább nőtt, midőn a litván emberhegy, a magas, mégis mozgékony Zakauskas lábujjhegyen zsákolt néhány falrengetőt a harmadik negyed elején. A fáradó Cziglert pihentette Fodor Péter, gondot csak az okozott, hogy Sitku már négy személyinél járt. Mégsem a centerei miatt vezetett a Lokomotiv: a honfitársával, Davisszel presztízscsatát folytató Robinson, vagy Kugyelin rendre a legrosszabbkor vágott be egy-egy hármast.

A csapatát állandóan változtató orosz edző szívbaj nélkül leparancsolta sztárjait is egy-egy gyengébb periódusukban, mégsem tudta elérni, hogy ne nyugodjon meg idejekorán a hazai Szuperligában második helyen álló "ásványvizes" egylet. Tízpontos vezetésnél kihagytak néhány ziccert, elszórtak pár labdát, s erre azonnal lecsapott a lankadatlan hittel küzdő Paks. A csereirányító, Fodor Márton új életet lehelt övéibe, egy 10-1-es rohammal megközelítette, majd 88-88-nál utol is érte ellenfelét az ASE, s mivel már csak egy perc volt hátra, adva volt egy bravúros győzelem lehetősége. Jagodnik azonban, miként egész meccsen, ezúttal sem rontotta el büntetőit (13/13), míg Czigler középtávolija lecsorgott a gyűrűről pár másodperccel a vége előtt. Nyert a Lokomotiv, de ha minden sztárja hozza a legjobbját, a visszavágót is izgalmassá teheti a Paks.

Férfikosárlabda, Korac-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Kaposvár - Prokom Trefl Sopot (lengyel) 78-88 (21-21, 23-25, 18-23, 16-19)

A Ronchetti-, illetve a Korac-kupa nyolcaddöntőinek visszavágóit egy hét múlva játsszák.

Ajánlat:

Rátgéber kilencpontos PVSK-sikerrel számol

Korábban:

Botár László, Somos Zoltán