Vágólapra másolva!
Befejeződött a Svédországban zajló férfikézilabda-Eb első szakasza. A csoportmérkőzések után eldőlt, hogy Svájc, Izrael, Lengyelország és Horvátország kiesett - utóbbi bukása nem kis szenzáció.

Az első csoportban a papírforma szerint a címvédő Svédország mindhárom mérkőzését megnyerte, meglepetés viszont a cseh válogatott érett és eredményes játéka. A B csoportban, ahogy várni lehetett, Izrael kiesett, ám ami nagyobb meglepetés, végül nem Oroszország, hanem a velük döntetlent játszó, azonos gólkülönbséggel bíró, ám eggyel több gólt szerző dánok végeztek az élen. A C csoportban Izland és Spanyolország "békés" remije végül a szigetországiak elsőségét eredményezte, míg az előselejtezőben a magyarokat búcsúztató Svájc simán kiesett.

A D gruppban állt a legjobban a feje tetejére minden, igaz, ez volt e legerősebb négyes. A csoport élén meglepetésre Németország végzett, megelőzve a világbajnok franciákat és a vb-harmadik jugoszlávokat, míg Horvátország utolsó helye a korai búcsút jelentette. (Horvát lapértesülések szerint a megszégyenítő kudarc miatta szövetség komolyan fontolgatja, hogy a válogatott élére a Fotex jelenlegi trénerét, Zdravko Zovkót nyeri meg.)

Ami az alapszakaszt illeti: egyetlen csapat akadt csupán, amely minden mérkőzését megnyerte. Ez pedig a címvédő és házigazda svéd csapat, amely a leghatékonyabb és leggólerősebb támadójátékot mutatta be: a 86 találatot a lövések 62 százalékából érte el. A legjobb védelemmel Heiner Brand csapata büszkélkedhet, Németország hálója mindössze 57-szer zörrent meg. A legjobb kapus címet eddig a cseh Martin Galia érdemelte ki 51 védésével, míg csapattársa, Milos Slaby eddig hibátlanul teljesített. Igaz, mindössze 58 másodperc jutott neki az Eb-ből, ezalatt egy kapura lövést hatástalanított.

Az egyik ok, amiért Izland csoportelsőként léphetett tovább, Olafur Stefansson személye, aki 27 góllal vezeti a góllövőlistát, megelőzve egy találattal az ukrán Jurij Koszteckijt, aki különleges rekordot mondhat magáénak: ő lőtte egy meccsen a legtöbb gólt, 14-et Csehországnak. A legtöbb gólpasszt, 18-at, a svéd Magnus Andersson jegyzi, őt a német Daniel Stephan és a lengyel Grzegorz Tkaczyk követi 16-16 assziszttal.

Keddtől a középdöntő két csoportjában folytatódnak a küzdelmek, ráadásul a csapatok továbbviszik az alapszakasz eredményeit is. Az 1. csoportban megismétlődik a sydneyi olimpiai finálé Svédország és Oroszország között, de a házigazdának még lesz egy nagyon kemény mérkőzése Dánia ellen is. A másik három csapatnak, Portugáliának, Csehországnak és Ukrajnának nincs reális sansza a továbbjutásra. A másik csoportban Izland, Spanyolország, Franciaország és Németország egyaránt 3-3 ponttal folytatja, közülük kerülhet ki a továbbjutó.

A középdöntők állása:

1. csoport:
1. Svédország 4
2. Oroszország 3
3. Dánia 3
4. Csehország 2
5. Ukrajna 0
6. Portugália 0

2. csoport:
1. Izland 3
2. Németország 3
3. Spanyolország 3
4. Franciaország 3
5. Jugoszlávia 0
6. Szlovénia 0

A keddi párosítás:

1. csoport:
Ukrajna - Portugália (16 óra)
Csehország - Dánia (18)
Svédország - Oroszország (20)

2. csoport:
Izland - Franciaország (16)
Szlovénia - Jugoszlávia (18)
Spanyolország - Németország (20)

Korábban:

Négy csapat búcsúzott a kézilabda-Eb-től

Pincési László