Vágólapra másolva!
Ahogy a nemzeti színű szalagot átvágó sportminiszter fogalmazott: van abban valami szimbolikus, hogy a téli olimpia előtt két héttel gazdagodott ismét a magyar havas-jeges sportok létesítményrendszere. Az 1977-ben átadott, azóta előbb befedett, most pedig kibővített, felújított székesfehérvári jégcsarnok immár méltó otthona a magyar bajnok Alba Volán hokicsapatának, a szinkronkorcsolyázó lánycsapatnak, a curlingeseknek, és nem utolsó sorban a korcsolyázni, hokizni vágyó tömegeknek.

100 millió forintos beruházással épült az új, ülőhelyes szektorokat, VIP-páholyokat, kiszolgáló helyiségeket tartalmazó blokk, de a felújításba belefért a világítótestek cseréje, és hamarosan a palánkot, illetve a plexit is kicserélik a pálya körül. Az időzítés nem elsősorban Salt Lake City nagy eseménye miatt volt fontos, sokkal inkább a közelgő jégkorong-világbajnokság okán: a két Fejér megyei hokifellegvár közül Dunaújváros után immár Fehérvárnak is nemzetközi igényeket kielégítő a csarnoka. A Divízió 1 mezőnye e két városban dönt majd róla, hogy melyik ország válogatottja kerül fel az elitbe. A titkos magyar vágyak között ott szerepel, hogy a mieink is versenyben lesznek - a színhelyeken mindenesetre immár nem múlhat...

Csarnokavató: ahogy várták Fehérvárott

Alba Volán-Fevita - Dunaferr SE 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
Székesfehérvár, 3000 néző
vezette: Oltyán (dr. Nyeste, Kincses)
gól: Csibi, Fekete, Holsan, ill. Erdősi

A szép új környezet kiváltotta ünnepi hangulaton a volánosok nem óhajtottak azzal rontani, hogy kikapnak a megyei riválistól, az utóbbi időben rendre legyőzött Dunaferrtől. Pedig egy békés döntetlennel kézen fogva húzták volna vetélytársukat magukkal az Interliga elődöntőjébe - csak hát, aki ismeri a két együttes rivalizálásának történetét, tudja: ilyen szívességre nem nagyon volt példa a közelmúltban... Ráadásul a megújult csarnokot csaknem teltházassá varázsoló hazai szurkolók sem arra készültek, hogy szalonremivel köszönti új otthonát az Ocskay-csapat.

A kék-fehérek pedig tudták, mi a kötelességük: nekiestek a Dunaferrnek. Távoli lövésekkel próbálták kipuhatolni, milyen napja van a vendégkapusnak, Jaroslav Ferjónak, s amikor látták, hogy jó, közelebb merészkedtek. Orsó ziccere volt az első komoly lehetőség, de a Dunaferr nem hagyta megijeszteni magát. Alighanem parancsba kapták az "acélbikák", hogy tüzeljenek minden helyzetből, hátha elbizonytalanítják az Alba fiatal kapusát. A tapasztalt, ám sérült Megát helyettesítő Budai Krisztián viszont tökéletesen ura volt a helyzetnek, Kaszala és Ladányi löketét is hatástalanította. Vass Márton közelebb járt a gólhoz, korongja a kapuvason csattant. Egy páros kiállítás adta meg a vezetés megszerzéséhez szükséges lendületet a Volánnak: Gröschl és Gebei még alig csüccsent le a büntető padra, amikor Csibi közvetlen közelről bekotorta a pakkot Ferjo ketrecébe. Ettől sem zuhant össze a vendég, helyzete viszont nem nagyon volt, sőt a harmad végén előbb Palkovics, majd Simon hibáján (illetve Ferjo védésein) múlt, hogy nem növelte előnyét a fehérvári együttes.

A második harmad első tíz perce hatalmas Alba-fölényt hozott, a legextrémebb jelenetnél a megzavarodott Szilassy saját kapusára, Ferjóra borította a kaput. Az ebből fakadó fejfájás sem gátolta meg abban a szlovákot, hogy meggátolja a hazai csatárokat az előny megduplázásában. Egy ideig legalábbis. Mert a tizenegyedik perc csiki-csukiját már ő is csak szemmel követte, az ifjú Fekete Szabolcs húzta be a mattot az újvárosi védelemnek. Ha úgy tetszik kritika (a vendégek részére), ha úgy tetszik dicséret (persze a kékeknek), hogy ezt a gólt a Volán negyedik sora hozta össze. Szegény Ferjónak amúgy kijutott a jóból: a gól után nem sokkal Ocskay bombája megrongálta a fejvédőjét, ami miatt technikai szünetet kellett beiktatni. Bár ezt követően feljött a Dunaferr, helyzete megint Jan Jasko csapatának volt, ám Palkovics, Tőkési, majd (emberhátrányban) Sille is hibázott.

Ami negyven percen át nem sikerült, az a harmadik harmadban alig egy perc alatt összejött a piros-fehéreknek: Erdősi csapott le egy védelmi hibára, Kaszalával összejátszva csinált helyzetet magának, amit értékesített is. A remek kezdés izgalmas utolsó játékrész ígért, és be is húzott a Dunaferr: Ladányi éles szögből is pontosan tüzelt, ám Budai rendkívül magabiztosan állta a korong útját. A magyar hoki szempontjából amúgy örömteli volt az Alba kapusának remeklése, hiszen Szuper Levente távollétében akár a válogatott első számú hálóőre is lehet a vébén. Alkalmasságát a harmadban még többször bizonyította, különösen a Peterdi kapáslövésénél bemutatott bravúrja ment szenzáció számba. Igaz, addigra eldőlt a meccs, mivel a harmad derekán Erdősi addig reklamált Gebei kiállítása miatt, hogy őt is leküldte Oltyán játékvezető, s a kettős előnyt nem hagyta veszni a Volán. Medvegyev kapusról kipattanó lövését Holsan paskolta a jobb felsőbe.

Továbbra is veretlen tehát, s immár biztos alapszakasz-győztes az Interligában az Alba Volán, a Dunaferrnek pedig a Jesenice otthonában kellene pontot szereznie a négy között maradáshoz. Nem lesz könnyű, de a korábban látott eredményes játékkal megvalósítható. Ezúttal ez elmaradt, és komoly kritika az újvárosiakra nézve (vagy megint csak az egységes fehérváriak dicsérete), hogy a Volán rettegett első sorának eredménytelensége ellenére tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek a felújított fehérvári csarnok nyitómeccsén.

Korábban: