Vágólapra másolva!
Jól rajtoltak nőikézilabda-csapataink a Bajnokok Ligája első fordulójában. A Herz-FTC hazai pályán kétgólós sikert ért el a osztrák Hypo Niederösterreich ellen, míg a Dunaferr a dán GOG Gudme otthonában nyert egy góllal. A Győri ETO négygólos vereséget szenvedett a szintén dán Frederikshavn vendégeként az EHF-kupában, a 16 közé jutásért zajló párharc első mérkőzésén.

Női BL, C-csoport, 1. forduló:
Herz-FTC - Hypo Niederösterreich (osztrák) 27-25 (15-12)
Gól: Farkas, Siti 7-7, Lőwy 5, Pádár M. 3, Pádár I., Kirsner 2-2, Tóth E. 1, illetve Balogh, Tarculovska 7-7, Logvin 5, Deli, Bylobrk 2-2, Kuren, Csatalova 1-1

A vártnál jóval nehezebb győzelmet aratott a Herz-FTC nőikézilabda-együttese a Bajnokok Ligája nyitófordulójában az osztrák Hypo Niederösterreich ellen. A 27-25-ös siker fő letéteményese - a remek csapatjáték mellett - a parádézó Sugár és a hétgólos Siti Eszter volt.

A hét közepén, a Hypo hazai, jubileumi tornáján a nyáron visszavonult egykori klasszis, Sztanka Bozovic azt nyilatkozta, ismét nagy csapat formálódik Südstadban és egy ilyen együtteshez még ő is szívesen visszatérne edzőként. Hogy a szakvezetés erősödik-e vele, még nem tudni, viszont az tény: az utóbbi évek vegetálása után valóban ismét feljövőben van az osztrák gárda. Ezt bizonyította is a Hypo a Herz-FTC elleni BL-mérkőzésen, hiszen a Kőbányai úti csarnokban nagyon kevés csapat ússza meg kétgólos vereséggel a vendégszereplést.

A már említett hét közi tornán még nem szerepelt két sérült, Spiridon és Csatalova, természetesen vasárnapra mindketten felépültek, így Logvinnak nem kellett kényszerből jobbátlövőt játszania. A vezetést Farkas Ágnes révén a magyar együttes szerezte meg, de hiába pörgött a gárda, elhúzni nem tudott ellenfelétől. A félidő közepén Németh András egy időkérés során nem hiába biztatta gyors támadások szövésére Sitiéket, mondván, az ellenfél néha "elalszik" egy-egy lerohanásnál, a félidőre már megnyugtató, 15-12-es előnnyel zárt a Fradi. Sőt, a norvég Forbord, Jorstad bírókettős még azt a "skandalumot" is elkövette, hogy a Magyarországon már többször leköpdösött, sőt lefejelt kisembert, a Hypo edzőjét, Gunnar Prokoppot reklamálása miatt két percre kiállította.

A második játékrészben ahelyett, hogy folytatódott volna a Fradi-fölény, a 42. percre Balogh góljával már 19-19 volt az állás. Ekkor elkezdődött a nagy harc a két kapus, Sugár és a csereként beálló Gubova között, egyik szenzációsabban védett, mint a másik. Ennek ellenére Lőwy, Kirsner, majd Pádár Ildikó góljaival 26-22-re meglépett a hazai együttes és a macedón balszélső, Tarculowska hiába hozta fel még egyszer két gólra a Hypót, Lőwy utolsó másodpercekben elért ejtése eldöntötte a találkozót.

A meccset a Herz-FTC 27-25-re nyerte és két ponttal utazhat a jövő heti, szombati találkozóra Dániába. Ellenfele az a Viborg lesz, amely hatalmas meglepetésre 15-11-es félidő után, már-már kiütésesnek is nevezhető, 31-23-as vereséget szenvedett a spanyol Ferrobus KU Mislata otthonában.

Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője: "A védekezéssel elégedett voltam, de a támadásban szörnyű dolgokat műveltünk. Tavaly éppen ilyen teljesítmény miatt maradtunk le a döntőről, akkor a Viborg kapusát lőttük úgy szét, mint most Gubovát."

Lőwy Dóra: " A védekezésünket úgy-ahogy sikerült megoldani, ez döntött végül a javunkra."

Női BL, B-csoport, 1. forduló:
GOG Gudme (dán) - Dunaferr SE 19-20 (8-11)
Gól:
Assink 6, Molgard, Hödykke, Mulder 3-3, Feisen 2, Andersen, Burders 1-1, illetve Radulovics 11, Ferling 3, Pálffy, Szrnka 2-2, Sávolt, Pignitzki 1-1

Remekül kezdett a magyar csapat, s az első félidő derekára 6-1-es vezetést szerzett. A házigazdák a kezdeti kapkodás után összeszedték magukat, és néhány percen belül egy gólra felzárkóztak (5-6). A Dunaferr azonban ismét elhúzott, így megnyugtató előnnyel fordulhatott.

A második játékrészben a vendégek értehetetlenül idegeskedni kezdtek, rengeteg ziccert hibáztak, ennek eredményeként a Gudme a 49. percben átvette a vezetést (15-14). Az utolsó percek feszültségét aztán ismét a dunaújvárosiak bírták jobban, s végül egygólos győzelemmel távozhattak a dán együttes otthonából. A Dunaferr egy hét múlva a Podgoricát fogadja.

A csoport másik szombati mérkőzésén:
Buducnost Podgorica (jugoszláv)-Milar Valencia (spanyol) 33-27 (17-12)

Női EHF-kupa, a 16 közé jutásért, első mérkőzés:
Frederikshavn (dán) - Győri ETO 24-20 (11-9)

Rosszul kezdett a magyar csapat, a Nagy Anikóval és Hoffmann Olgával felálló hazaiak 10-3-ra elhúztak. A szünetig azonban sikerült faragni a hátrányból. A fordulás után újra a dánok pillanatai következtek, négygólos előnyt szereztek, amit a lefújásig meg is őriztek. A visszavágót egy hét múlva, vasárnap 18 órakor rendezik Győrben.

Korábban:

Pincési László