Vágólapra másolva!
Január 4-én olyasmi történt, ami legalább akkora vihart kavart, mint Michael Jordan visszatérésének híre: Juanita Jordan, a világ legjobb kosarasának felesége válókeresetet adott be egy Illinois állambeli bíróságon. Nocsak, a makulátlan házastárs hírében álló 23-as, aki ma már a Washington Wizards csapatát vezeti fényes sikerekre, mégsem olyan mintaférj, mint ahogy azt az egész világ gondolta? Nem bizony, s most, hogy kipattantak viselt dolgai, könnyen elveszítheti durván félmilliárd dollárosra becsült vagyona jelentős részét. Nem beszélve a Chicago villanegyedében, Highland Parkban álló 2500 négyzetméter alapterületű családi rezidenciáról, no és a három gyönyörű gyerekről, Jeffrey-ről (13), Marcusról (11) és Jasmine-ről (9).

A Wizards két meccset játszott, mióta Jordan válásának híre napvilágot látott, az elsőt kedden a Los Angeles Clippers ellen megnyerte a csapat, a másodikat viszont péntek este Milwaukee-ban 19 ponttal elveszítette. Jordan egyiken sem remekelt - 18, illetve 22 pontot szerzett azok után, hogy az azt megelőző három Washington-összecsapáson összesen 125 pontot termelt. Így hát valószínűleg ő sem egy automata, hanem megviselik családi élete viharai - jóllehet ennek az ellenkezőjét állítja.

Hogyisne viselnék még, amikor súlyos dolgokról van szó. Először is: a New York Post kiderítette, hogy Juanita - aki négy évvel idősebb Jordannél, s az efféle "fordított" korkülönbség mindig veszélyeket rejt magában - négy éve magándetektívvel figyelteti urát, akit ezen idő alatt hat különböző nővel láttak nyilvános helyen, édes kettesben. Az a tény, hogy Jordan a nyáron fejébe vette, hogy visszatér a pályára, és gyakorlatilag Washingtonba költözik - miközben a család a chicagói birtokon maradt - csak tovább mélyítette azokat a "feloldhatatlan ellentéteket", amelyekre Juanita ügyvédje hivatkozik a válókeresetben. (Melynek faximile változatát a tegnapi Chicago Tribune közölte - a szerk.)

Ha már a válókeresetnél tartunk, Jordan esélyei nem túl jók. Illinois állam törvényei ugyanis válás esetén nem arról rendelkeznek, hogy fele-fele arányban osztandó fel az együttélés időtartama alatt szerzett közös vagyon. Ellenkezőleg: akár 90:10 arányban is odaítélhető az egyik félnek, ha eléggé dörzsölt az ügyvéd. (Bár valószínű, hogy Jordant sem kezdők fogják képviselni.)

Szó se róla, van mit felosztani. Jordan a Fortune magazin tavaly szeptemberi felmérése alapján az Egyesült Államok 13. leggazdagabb embere a 40 év alatti korcsoportban, 398 millió dollárosra becsült vagyonával. Jordan 50 millió dolláros tulajdonhányaddal rendelkezik a Washington Wizards és a Washington Capitals NBA- illetve NHL-csapatban, ezen felül a Nike-ban is komoly mennyiségű részvényt birtokol, külön termékcsoportot jegyez a világ legkeresettebb sportszermárkáján belül. Jordan piaci értéke azonban messze meghaladja a 398 milliót, hiszen jövedelemtermelő képessége szinte korlátlan: tavaly 37 millió dollár volt a bevétele, így könnyűszerrel felajánlhatta a szeptember 11-i terrortámadás áldozatai családjának idei fizetését, a Wizardstól kapott egymillió dollárt. (A gesztus ettől függetlenül nemes volt.)

Más kérdés, mennyire sínyli meg Jordan imázsa a pert. A válás nem azonos a botránnyal, tartják Amerikában, nem beszélve arról, hogy Jordannek idáig sikerült kettéválasztania közszereplését a magánszférától. Amikor tizenkét évvel ezelőtt megjelent Sam Smithnek, a Chicago Tribune újságírójának híres könyve, a Jordan Rules, a kosarasról kiderült, valóságos szenvedélybeteg, olyan intenzitással kaszinózik, s még a New York Knicks elleni főcsoportdöntő előestéjén is leugrott Atlantic City-be rulettezni kora hajnalig.

A nagyközönség azonban az egészből nem azt szűrte le, hogy Jordan mennyire felelőtlen férfi, hanem hogy milyen klassz srác, ugyanis másnap, a meccsen negyvenegy pontot dobott.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Amerika érzéketlen marad a válás - és főleg a kipattant előzmények - hírére. Ebben a prűd, meglehetősen álszent társadalomban nem díjazzák a férjek félrelépéseit. Most még túl korai megjósolni, visszaesik-e a Jordan által reklámozott termékek és szolgáltatások (Nike-cipők, Gatorade-energiaital, Wheaties-gabonapehely, McDonald's-hamburger, Hanes-fehérneműk, MCI-telefontársaság, stb.) - forgalma, de az előrejelzések azt ígérik, a fogyasztókat hidegen hagyja a Jordan kontra Jordan ügy.

Ami a gyerekeket illeti: két nagyfiú, Jeffrey és Marcus ott volt péntek este a Chicagótól macskaugrásnyira fekvő Milwaukee-ban a Wizards meccsén, láthatták, amit a papa csapata 105-86-ra kikap. A gyerekek nyilván istenként tisztelik apjukat, Jordan elmondása szerint kifejezetten a két fiú kívánságára kezdte újra a kosárlabdázást, tehát szó sincs arról, hogy önös szeszély lenne nála a profi sportolás, a negyedik iksz felé közeledve.

Ha valaki attól tartott volna, hogy a válás hírének napvilágra kerülése esetleg harmadik karrierje gyors befejezésére készteti Jordant, az tévedett. Pénteken ugyanis a játékos - edzőjével, Doug Collinsszal egyetértésben - kijelentette, hogy ha egészsége engedi, akkor feltétlenül kitölti szerződése második esztendejét is.

Egyébként valóban fantasztikus, ahogy Jordan kettős életét élte. Miközben nyakra-főre csajozott, kaszinózott, képes volt 38 évesen újra kirobbanó fizikai formába hozni magát, tíz kilót leadni, a sörpocakot bordás hassá átdolgozni, 24,3-es pontátlaggal az NBA idei nyolcadik legeredményesebb játékosává küzdeni magát, a negyedik legtöbb szavazattal biztos helyet kiharcolni magának Kelet kezdőcsapatában a február 9-i, philadelphiai All-Star gálára, és 18-15-ös idénykezdetre vezérelni a Wizards csapatát. A fővárosiak - kizárólag Jordannek köszönhetően - 33 meccs alatt szinte ugyanannyi mérkőzést nyertek, mint tavaly az egész idényben (19).

Summázva: aligha számíthatunk arra, hogy most Jordan hódolói - világszerte lehetnek néhányszázmillióan - egy csapásra kiábrándulnak csodálatuk tárgyából. A chicagói United Center előtt nyolcadik éve álló szobrot valószínűleg nem fogják lebontani. De az is biztos, hogy a szerető családapa fals képe visszavonhatatlanul szertefoszlott.

Ch. Gáll András

Korábban: