Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek tendenciáit figyelembe véve egészen elképesztő méretű szenzáció született a nőikosárlabda-bajnokság szombati játéknapján a Városmajorban. Az idén már több meglepő vereséget is elszenvedő BSE óriási csatában 62-59-re legyőzte a MiZo-Pécsi VSK együttesét. A soproni derbin a GYSEV legyőzte a Postást.

Könnyen lehet, hogy sorsdöntő vereséget szenvedett a Rátgéber László vezette pécsi nőikosárlabda-csapat, annak ellenére, hogy egy szimpla bajnoki mérkőzésen kapott ki a BSE együttesétől.

A mérkőzés elején a pécsiek annak köszönhették 7-8 pontos előnyüket, hogy jobban céloztak távolról. Még a harmadik negyedben is vezettek hét ponttal, azonban ez nem nyugtatta meg őket, és innen kezdve sokat hibáztak. A vendégek közül egyedül Tuvic játszott jól, ő volt csapata legeredményesebb dobója is, ez azonban kevés volt a vereség elkerüléséhez és a veretlenség elveszítéséhez.

Mivel az elmúlt években a két "nagy", a MiZo-Pécsi VSK és a GYSEV-Ringa toronymagasan kiemelkedett a magyar mezőnyből, a két csapat gyakorlatilag kétszemélyes versenyfutássá degradálta a bajnoki küzdelmeket. A mezőny többi tagja ellen kötelező győzelmekkel számolhatott a két óriás, így az egymás elleni eredmények, illetve az esetlegesen - nem jellemző módon - becsúszó vereségek az úgynevezett kiscsapatoktól határozták meg az alapszakasz végeredményét.

Éppen ezért, ennek a nem várt vereségnek a következtében nehéz helyzetbe kerülhetnek a pécsiek, hiszen ha a nagy vetélytárs, a mostanában kirobbanó formában kosarazó GYSEV nem hibázik, könnyen lehet, hogy csak az alapszakasz második helyéről kezdheti meg a MiZo a rájátszást. Addig azonban még sok akadályt kell leküzdeniük a csapatoknak, a Rátgéber-lányoknak például két hét múlva egy Sopronban tornyosulót.

Nőikosárlabda-NB I, A-csoport:
BSE-ESMA - MiZo-Pécsi VSK 62-59 (12-15, 19-15, 12-14, 19-15)
Városmajor u., 600 néző
v.: Földházi, dr. Smied.
BSE: POP 4, HAGARA 8, Sarik 2, NAGY D. 15/3, PAPP 22. Cs.: Kosjár 7, Vajda 2, Bellovai 2. Edző: Jánossy Ervin.
MiZo-Pécsi VSK: Iványi 5/3, Károlyi 2, Csák 14/6, Keller 2, TUVIC 20. Cs.: Ujvári 7/3, Pechova 8, Mahoney, Kalmár Nagy 1. Edző: Rátgéber László.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 2-3, 7. p.: 6-13, 15. p.: 20-19, 22. p.:31-36, 33. p.: 49-45, 38. p.: 57-54.
Kipontozódott: Keller (31. p.), Papp (39. p.), Nagy D. (40. p.), Iványi (40. p.).
Jánossy Ervin: "Duplán értékes siker ez, mert nem akármilyen csapatot győztünk le, az eltékozolt bajnoki pontokból sikerült visszaszerezni egyet."
Rátgéber László: "Nagyon látszott rajtunk a szünet, rendkívül rosszul mozogtunk. Gratulálok a BSE-nek, megérdemelte a sikert."

A soproni rangadó elején azért vezetett a GYSEV pár ponttal, mert míg náluk szinte mindenki eredményes volt, a Postásból az első 7 percben csak az amerikai center, Sauer dobott kosarakat. Az első európai Postás-találat Fodor nevéhez fűződött, triplát dobott a bedobó. Az első játékrész végén Zirková-Ambrus pontpárbajt láthatott a Sportcentrum teltházas közönsége, megmaradt a GYSEV pár pontos előnye.

A második tíz perc elején pontok helyett személyiket gyűjtögettek a csapatok. Najdenova és Balogh a 13. percben 3-3 faulttal állt. Az utóbbi helyén játszó Eördögh fura testhelyzetből elért találatával tíz pont fölé nőtt a különbség. A második félidő elején Bevilaqua brillírozott, és hamar közel húsz pontos előnyre tett szert a GYSEV. Fodor, Sauer és Csákány tripláival kezdte meg a felzárkózást a Postás. A "hazaiak" amerikai centere 4. személyijét összeszedve leült, csapata játéka viszont felgyorsult, Csákány, Fodor és Ambrus révén 9 pontra közelítette meg riválisát a Postás. A jó ideje gödörben lévő GYSEV szekerén Dénes lendített egy jól időzitett triplával.

A befejező negyedben a Postásnak többször is lehetősége lett volna szorossá tenni a meccset, ám ekkor rendre rontottak Meszlényi Róbert játékosai, a rutinosabb GYSEV pedig biztosan nyert egy helyenként színvonalas, de inkább
küzdelmes meccsen.

Soproni Postás - GYSEV-RINGA 65-76 (18-23, 11-20, 22-20, 14-13)
Sopron, 2500 néző
v.: Bodnár, Király.
Postás: Najdenova 8, FODOR 12/9, CSÁKÁNY 9/3, Sljahova 2, SAUER 14/6. Cs: Englert 6, AMBRUS 14, Russai. Edző: Meszlényi Róbert.
GYSEV: BEVILAQUA 17/3, ZIRKOVÁ 16, Balogh 10, SERES 8, VILIPICS 13. Cs: Eördögh 4, DÉNES 6/6, Török 2. Edző: Farkas Sándor.
Meszlényi Róbert: "Ennyi a reális különbség a két csapat között, erősebb a GYSEV."
Farkas Sándor: "Év eleji nyögvenyelős játékkal, de nyertünk, és ez a legfontosabb."

További eredmény:
Diósgyőr-Szeged 77-67 (24-21, 22-19, 10-15, 21-12)

Korábban:

Horváth László, Kákonyi Lehel