Vágólapra másolva!
Az ínyencek is élvezhették a szombat este a Körcsarnokban rendezett Yukos kosárgálát, melynek - egyik - fénypontja a Kelet-Nyugat All-Star meccs volt. A Nyugatiak előbb majdnem húsz ponttal elhúztak, aztán fordított a Kelet, de végül mégis a dunántúliak bizonyultak jobbnak öt ponttal, és ezzel visszavágtak a tavalyi vereségért.

Nyugat - Kelet 97-92 (30-21, 25-21, 20-31, 22-19)
Körcsarnok, 1200 néző
vezette: Váradi, Vígh
Nyugat: Báder 11, Williams 21, Németh 15/9, Bukva 19/3, Dzunics 2. Cserék: Boros 5/3, Filipovics 12, Kámán 2, Mujanovics 2, Simon 6, Trummer 2. Edző: Földi Sándor.
Kelet: Pavlovics 19/9, Fodor 8, Czigler 2, Lapov 12, Sitku 10. Cserék: Halm 17/9, Orosz 6, Ricks 3/3, Ridl 3, Deák 12/6. Edző: Fodor Péter.

A bemelegítésnél Orosz László, a Kelet szolnoki centere egy zsákolással leszakította a palánkot, majd mint aki jól végezte dolgát, idétlenkedve a bicepszét feszítette a közönségnek. Pedig a plexipalánk százezer forintba kerül, s a csere majdnem negyedórával késleltette a Duna televízió közvetítésében is szereplő mérkőzés kezdetét.

A három óriással (a 215 centis Cziglerrel, a 212 centis Lapovval és a 208 centis Sitkuval) kezdő keletieket állva hagyta a jóval fürgébb, ügyesebb játékosokkal operáló Nyugat (16-9, majd 44-27). A Nyugat Williams látványos zsákolásaival, illetve Bukva horogdobásaival a félidőre tizenhárom pontos előnyre tett szert (55-42). A keletieket gyengítette, hogy az első negyed végén Czigler ujja kifordult, így a paksi center (a tavalyi legjobb) kidőlt a sorból.

Fordulás után Fodor Péter együttese Lapov és Sitku révén két pontra felzárkózott (75-73), majd amikor a debreceni Halm, majd később a szegedi Deák is bejött, fordult a kocka, s Deák kosarával 84-83-ra átvette a vezetést a Kelet. Az utolsó öt percben azonban a körmendi Németh, a fehérvári Williams és a kaposvári Filipovics vezérletével kicsikarta a győzelmet a Nyugat.

Némiképp ártott a színvonalnak a legjobb amerikaiak távolléte - Davis és a többiek hazautaztak az ünnepekre, csupán Williams és a nyíregyházi Ricks vállalta a játékot a gálán. A magyarok közül a bokasérüléssel bajlódó Mészáros Zalán hiányzott.

A meccs nagyszünetében lebonyolított zsákolóbajnokságot egy félamatőr 22 éves srác, a pécsi Bartha Bálint nyerte három káprázatos mutatvánnyal, melyek között piruettzsákolás is volt. A pécsi NB I/B-s csapatban kosarazó fiatalember produkciója már-már az NBA színvonalát súrolta, jellemző, hogy a nagy esélyes amerikai Williamst is maga mögé utasította.

A gála legjobbjává Báder Mártont (Albacomp) választották.

Ch. Gáll András