Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott Európa-bajnoki középdöntőben kiütéses győzelmet aratott Szlovénia ellen.

Fotó: Laufer László
A szlovének küzdöttek, ám a mieink könnyedén nyertek
B csoport, 3. forduló:
Magyarország - Szlovénia 81-41 (15-13, 20-8, 25-8, 21-12)

pontszerzők:

Lendületesen kezdtek a magyarok, de a nyitó játékrészben rossz helyzetkihasználásuk miatt nem tudtak elhúzni. A folytatásban feljavult a védekezés: a hazaiak magassági fölénye miatt a szlovének nyolc és fél perc alatt mindössze két pontot dobtak.

A pihenő után kiütközött a két csapat közötti tudásbeli különbség, Rátgéber László együttese a harmadik negyed végére több mint harminc pontra növelte előnyét (60-29). A hajrában nem változott a játék képe, a magyarok biztosan nyertek az erőtlen rivális ellen.

Rátgéber László: - A jobb mozgáskultúra döntött a mi javunkra, nem a szlovén válogatott volt gyenge, hanem mi játszottunk káprázatosan. Négy napja szinte éjjel-nappal készültünk a szlovénekből, még az oldalbedobásaikat is kivülről ismertük. Óriási pszichikai nyomás nehezedett a csapatra, de a lányok elbírták ezt: értem, az edzőjükért is játszottak. Könnyen megeshetett volna, hogy Csák Magdolnával együtt az élettársa is (azaz Rátgéber - a szerk) is búcsúzik a válogatottól, ha ma kikaptunk volna. Köszönet Bartha Ferenc elnök úrnak, amiért megengedte, hogy ilyen frissen játsszunk. Mármint azzal, hogy a hat legjobb játékosommal nem kellett kiutaznom Vologdába, a szombati, oroszok elleni meccsre. Köszönöm továbbá minden klubnak, hogy elengedte a játékosait.

A szövetségi kapitány a továbbiakban küldött egy "szeretetcsomagot" az őt bírálóknak: "Akik a válogatott ellen dolgoznak, azok szokjanak le róla, manapság ez már nem divat Európában. Azzal, hogy negyven pont különbséggel győztünk, gyakorlatilag már továbbjutottunk, csak akkor eshetünk ki, ha mindhárom hátralevő meccsüket elveszítjük a középdöntőben. Márpedig egyszer még a nem túl erős finnekkel is játsszunk. Most kiderült, hogy az eredmény szempontjából közömbös volt a vologdai meccs, úgy viszont nem, hogy gazdagodtunk két játékossal: Donkó Orsolya visszaverekedte magát a válogatottba, Keller Annamária pedig bebizonyította, hogy oda való. Akadtak, akik erkölcsi alapról kritizáltak engem, nekik azt üzenem: nekem az az erkölcsöm, hogy kijuttassam a csapatot az Európa-bajnokságra!

A csoport másik mérkőzésén:
Oroszország - Finnország 82-52

Az állás: 1. Oroszország 5 pont (220-147), 2. Magyarország 5 (186-173), 3. Finnország 4 (193-219), 4. Szlovénia 4 (168-228)

Ch. Gáll András

Ajánlat:

A férfiak is győztek, Lengyelország ellen

Korábban: