Vágólapra másolva!
Remekül kezdte szereplését az Európa-bajnoki középdöntőben a nőikosárlabda-válogatott, miután hazai pályán nyert Finnország ellen. A mérkőzés az eredményjelző meghibásodása miatt 25 perc késéssel kezdődött. A magyar férfikosárlabda-válogatott idegenben, szoros mérkőzésen vereséget szenvedett Franciaországtól.

A hölgyek meccsén a csapatvezetők megegyeztek, hogy a zsűri kézzel méri az időt. Bodrogváry Iván főtitkár azt mondta, hogy a nemzetközi szövetség a csúszás miatt, az ellenőri jelentés alapján várhatóan többezer márkás büntetéssel sújtja majd a magyarokat.

Mindkét oldalon gyenge dobóteljesítménnyel indult a találkozó. A hazaiak a nagyszünetig folyamatosan előnyben voltak, elsősorban a századik válogatottságát ünneplő Seres és a palánk alatt remeklő Papp révén. A finnek azonban a színesbőrű Roukanoja vezetésével a szünetig felzárkóztak (30-30). Fordulás után magára talált Rátgéber László együttese. Csák és Iványi ellenállhatatlan volt, Kalmár-Nagy pedig főleg a lepattanószerzésben jeleskedett. Végül a magyarok a vártnál nehezebben, de "hozták" a mérkőzést a hajrára elfáradó finnek ellen.

Rátgéber László: - Megszégyenítő volt a mérkőzés körítése, az a tény, hogy az elektromos eredményejelző meghibásodása miatt késéssel kezdtünk, s jó darabig kérdéses volt, hogy egyáltalán lejátsszható-e a mérkőzés. Ami itt történt, a Népligetben, az a magyar kosárlabda budapesti halála. Profi játékosokat nem lehet ilyen helyzetbe hozni. Amúgy az első félidőben szégyenszemre héttel több lepattanót szerzett a finn válogatott, ez önmagárért beszél. E pilllanatban, Béres Tímea sérülése után írd és mondd, három center van Magyarországon: Seres, Kalmár-Nagy és Papp. Seres Éva extraklasszis, de nem az ötös, hanem a négyes poszton. Be kell vallanom, ha ezt a meccset Helsinkiben játszuk, ma nem mi nyerünk. Csák Magdolna részleges bokaszalagszakadása, Újvári Eszter két térdműtétet követően játszott, ezeknél a játékosoknál fel sem merül, hogy cserbenhagynák a válogatottat. Még csak fel sem kell hívnom őket telefonon.

Risto Piipari: - Remekül kezdtük a mérkőzést, az első félidőért dicséret illeti a csapatot, a másdodikban sokat hibáztunk, de ne feledjük, hogy a magyar válogatott hetedik volt az Európa-bajnokságon, más kategóriába tartozik.

Magyarország - Finnország 76-55 (23-10, 7-20, 22-11, 24-14)
FTC-csarnok, 500 néző
vezette: Dozai (horvát), Dolinek (cseh)
pontszerzők: Seres 19, Iványi 12, Papp 11, Károlyi 10/6, Kalmár-Nagy 8, Ujvári 7/3, Csák 6, Hagara 3/3, illetve Myllya: 19/9, Mouna 15, Rinta 10, Roukanoja 5/3, Tuukkanen 3, Hakala 2, Adler 1

A B csoport másik szerdai mérkőzésén:
Szlovénia - Oroszország 66-61

A magyar férfikosárlabda-válogatott idegenben, szoros mérkőzésen vereséget szenvedett Franciaországtól.

Franciaország - Magyarország 81-73 (17-17, 21-15, 25-20, 18-21)
Chalon-sur-Saone
vezette: Colucci (olasz), Zegwaard (holland)

A magyar csapat nem kezdett megilletődötten, s az első játékrészben fej-fej mellett haladt az olimpiai ezüstérmes házigazdákkal. A második negyed elején a franciák jobban használták ki a ziccereiket, s ennek köszönhetően hatpontos előnyre tettek szert, de Varga Mátyás szövetségi kapitány együttese nem adta fel, és a vendéglátók legnagyobb meglepetésére nem lett tetemes a különbség. A mérkőzés hajrájában a franciák már csak előnyük megtartására törekedtek. Végül nyolcpontos győzelmet arattak a lelkesen és magabiztosan játszó vendégek ellen.

A magyar válogatott a második fordulóban, szombaton Lettországot fogadja Tiszaújvárosban.

A D csoport másik két szerdai mérkőzésén:
Észtország - Fehéroroszország 84-56
Lettország - Lengyelország 81-92

Ch. Gáll András

Korábban:

Feltartott kézzel mennek csatába kosárcsapataink