Vágólapra másolva!
Az amúgy logikusnak látszó döntés már múlt pénteken megszületett, kiszivárogni azonban csak hétfőre szivárgott ki, s borítékolható, hogy nem marad visszhang nélkül: a magyar nőikosárlabda-válogatott hét legjobb játékosa, s ami ennél cifrább, szövetségi kapitánya, Rátgéber László nélkül utazik ki a szombaton esedékes oroszországi Eb-középdöntő-mérkőzésre.

Válogatottunk első középdöntő-mérkőzését szerdán 18 órakor játssza az FTC népligeti csarnokában Finnországgal. Másnap hajnalban már indulás repülőgéppel Moszkvába, majd autóbusszal az orosz fővárostól hatszáz kilométerre fekvő Vologdába utazik, ahová vélhetően - az útviszonyoktól és az esetleg leesett hótól függően - csak pénteken hajnalban érkezik meg a csapat. A meccset szombaton lejátsszák, s csak vasárnap este érkezik haza Budapestre a válogatott. Utána leutazás Pécsre, a jövő szerdai, szlovének elleni meccs színhelyére. Rátgéber László nélkül.

- Miután átbeszéltem a problémát Bartha Ferenccel, a magyar kosárlabdázók országos szövetsége elnökével és Buttás Pállal, a szövetség női szakmai bizottságának elnökével, úgy döntöttem: itthon maradok a keret hét legjobb játékosával, hogy készülhessünk a sorsdöntő fontosságú szlovén meccsre. Vologdában segítőm, Boksay Zsuzsa ül majd a kispadon, a csapatot pedig jobbára fiatalok alkotják - mondta Rátgéber.

- Jól végiggondolta mindezt? Nem emlékszem hirtelenjében, történt-e már hasonló nálunk a csapatsportokban...
- Valószínű, hogy a fair play-díjra nem fognak benevezni, főleg nem a szlovének, de két dolog között választhattam: kiteszem egy viszontagságos kalandtúrának a válogatottat és magamat - miközben valószínűleg kikapunk, hiszen két éve, legjobb összeállításunkban is negyven ponttal alulmaradtunk Moszkvában -, majd utána szenvedünk, esetlen kikapunk a szlovénektől, vagy pihenten állunk ki a jövő szerdai pécsi meccsre. Én felelős vagyok a csapatért, a cél egyértelműen a továbbjutás, azt pedig az általam választott megoldás szolgálja. Ha az elnök úr azt mondta volna, menjek ki Vologdába, akkor zokszó nélkül kimentem volna. Ő viszont azt mondta, maradjak, ez szolgálja a válogatott érdekét.

A tervek szerint a szerdai, Finnország elleni Eb-középdöntőn a szeptemberi, franciaországi Eb-n szerepelt csapat lép pályára, a válogatottságról lemondott Csákány és az Egyesült Államokban tanuló Újhelyi nélkül. Az akkori csapat: Csák, Iványi, Ujvári, Károlyi, Kalmár Nagy (MiZo-Pécsi VSK), Seres (GYSEV-Ringa), Béres (Valenciennes), Papp, Kosjár, Hagara (BSE).
Vologdában az alábbiak játszanak: Kalmár Nagy, Hagara, Kosjár, Donkó (Szeged), Kajdacsi, Keller (Mizo-Pécsi VSK), Csontos (GYSEV-Ringa), Izsák, Halmos (mindkettő BEAC), Szakács (MiZo-Pécsi VSK).

Ch. Gáll András