Vágólapra másolva!
Remekül rajtolt a Fotex-Veszprém, illetve a Pick-Szeged csapata a nemzetközi férfikézilabda-kupákban. A veszprémi együttes Szkopjéban BL-mérkőzésen, a Szeged pedig a Tisza-partján EHF-kupa-meccsen győzött.

A Fotex a teljes ismeretlenbe utazott, hiszen a macedón csapatok egyéves eltiltása miatt gyakorlatilag semmit sem lehetett tudni az ellenfélről. A csapat edzője a jugoszláv Ljubomir Obradovic, aki a jugoszláv válogatott szövetségi kapitányaként bronzérmet nyert az idei franciaországi vb-n, fő céljának a bajnoki cím megvédését és a BL-negyeddöntőt tűzte ki. Ezt a Fotex 27-24-es győzelme kissé a háttérbe szorította.

A bajnokcsapat legjobbja Dzomba a második félidőben százszázalékos lövőteljesítménnyel rukkolt elő, a macedón Dnevnik című napilap szerint ő volt a találkozó kulcsembere. "A nézők igazi profi csapatot láthattak" - elemezte a találkozót Manaszkov, a hazaiak játékosa. "Nagy kihívást jelentett ez a Vardar Vatrostalna számára, és miután nem estünk össze, optimista vagyok a folytatást illetően. Sajnos rengeteget hibáztunk, ha ez nincs, sokkal jobb eredményt érhettünk volna el. A Fotex nagyon agresszíven játszott, nekem pedig meggyűlt a bajom Dzombával."

"Az első félidőben a játékvezető többször is a kárunkra tévedett, és ezt folytatta a második játékrészben is" - nyilatkozta dühösen Ljubomir Obradovic. "Játékosaim a maximumot nyújtották, de rengeteg hibát követtek el. Olyanokat, amelyeket muszáj lesz kiküszöbölnünk a következő fordulókban."

"Számunkra nagyon fontos volt a győzelem, hiszen vendégként harcoltuk ki" - értékelt Zdravko Zovko, a Fotex mestere. "Nem vagyok biztos abban, hogy a többi csapat is nyer majd Szkopjéban. Jobb cseréink segítettek a sikerben, gondolok itt elsősorban Zsigmondra, aki a végén kritikus pillanatban szerzett két gólt is."

A D csoport másik találkozóján a nagy esélyesnek tartott német Magdeburg 26-26-os döntetlent ért el a francia Olympique Chambery otthonában, így a vasárnapi Fotex-Chambery találkozó különleges, rangadó jelleget ölt majd.

Az EHF Kupában a Pick-Szeged a spanyol bajnokság tavalyi negyedik helyezettjét, a Kanári-szigetekről érkezett Gáldar együttesét fogadta és úgy győzött 33-28-ra, hogy a találkozó során tízgólos hazai előny is kialakult. A háromezer néző legnagyobb örömére a vendégek edzőjének 2 perc 47-nél már időt kellett kérni, hisz a Szeged 3-0-ra elhúzott. A vendégek a tizedik percig csak büntetőből voltak eredményesek, 6-2-nél dobták az első akciógóljukat. Tizenhat perccel a találkozó vége előtt már 25-15 volt az eredmény, ám a spanyolok öt gólra felzárkóztak.

"Tudtuk, hogy a Szeged nagyon erős csapat" - nyilatkozta spanyol lapoknak Jordi Ribera vezetőedző. "Ez nekünk kiváló eredmény, ekkora különbséget otthon behozhatunk. Tíz gólnál kicsit aggódtam, de a játékosaimnak helyén volt a szívük és nem adták fel vesztett szituációban sem."

Hazai részről Dragan Djukic úgy vélte, kár a tízgólos előny elherdálásáért, de ha idegenben végig tudnak koncentrálni, akár ott is nyerhetnek. A szombati visszavágón minden kiderül.

Eredmények,
Férfi EHF-kupa, 3. forduló:

Prevent Slovenj Gradec - SKP Secovce 30-24,
Jet2Web Bregenz - TSV St. Otmar St. Gallen 29-21
IFK Ystad - ZTR Zaporozsje 19-26
Steaua Bukarest - Kadetten Schaffhausen 23-22
ASKI Ankara - A.C. Doukas School 28-29
Fiqas Aalsmeer - Dinamo Bucuresti 26-24
FC Barcelona - Haukar Hafnarfjördur 39-29
Army SK Riga - Drammen HK 26-20
TBV Lemgo - "Filippos" Verias 39-26
Generali Pallam. Trieste - Lukoil-Dynamo Astrakhan 27-28

Pincési László

Korábban: