Vágólapra másolva!
Tatán két napja megkezdte felkészülését a magyar nőikézilabda-válogatott. Mocsai Lajos csapata a hét végén két felkészülési mérkőzéssel készül a jövő heti négyes tornára, ahol Ausztria, Norvégia és Dánia lesz az ellenfél. Közben a vb szervezőbizottságának vezetői az esélyeket latolgatták: Magyarország végső győzelmét tippelték.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) tízéves évfordulója alkalmából Magyarország és Ausztria négycsapatos tornát rendez. A résztvevők között a két házigazdán kívül itt lesz az európai élvonalba tartozó dán és norvég válogatott is. Az osztrákok újjáépülő csapattal - néhány régi sztár visszahívásával - harcolták ki Szlovákia ellen a vb-szereplést, ám nagy kérdés, Fridrikasék szerepelnek-e a világbajnokságon. Az elmúlt egy hétben háromszor is megmérkőzött a csapat Németországgal és mindháromszor vereséget szenvedett (33-29, 29-23, 27-17).

A dán válogatott hétfőn kezdte meg a felkészülést, és a lányok már a hét végén bizonyíthatnak is Jan Pytlick kapitánynak a formájukat illetően. Az e-Boks Challenge 2001 elnevezésű kézilabdatornán Németországot, Hollandiát és Franciaországot látják vendégül, eme tornákon három jubiláló is akad majd, az egyaránt a hetvenötödik válogatottbeli fellépésére készülő viborgi trió, Katrine Frölund, Christina Roslyng Hansen és Lotte Kjaerskou személyében. A norvég nemzeti csapat Cecilia Leganger és Kjersti Grini vezetésével péntektől vasárnapig hazai környezetben a Möbelringen Cup 2001 nevű viadal házigazdája lesz. Norvégián kívül Jugoszlávia, Oroszország és Svédország kapott még meghívást a tornára.

Ami a világbajnokságot illeti: a kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődő eseménnyel kapcsolatban az olasz szervezőbizottság elnöke, Ralf Dejaco és igazgatója, Manfred Unterhauser mondta el véleményét: "A felmerülő kisebb problémákat orvosolva úgy vélem, minden készen áll a világbajnoksággal kapcsolatban" - mondta Dejaco. "Trentino tökéletes szervezésre készül, főleg mert rengeteg szurkoló szeretné összekombinálni a világbajnokságot, a téli szabadságot és a Karácsonyt. Úgy vélem, a vb-t Dánia nyeri meg, de számolni kell Norvégiával és Magyarországgal is."

Unterhauser egyenesen magyar győzelmet jósolt: "Nem volt könnyű hétszáz önkéntest találni, akik az ünnepek előtt az idejük java részét a világbajnokságon töltik majd. Remélem, sok néző lesz, úgy vélem, a női vb sokkal vonzóbb a szurkolók számára, mint a férfi verseny. Szerintem Magyarország lesz a végső győztes, de természetesen sok más esélyese is van a tornának."

Pincési László