Vágólapra másolva!
A sporttörténelem valószínűleg legmegrázóbb bejelentését tette pontosan tíz évvel ezelőtt, 1991. november 7-én Magic Johnson, a Los Angeles Lakers akkor 32 éves, ereje teljében lévő kosárlabdázója. A földkerekség - akkor - Michael Jordannel együtt legjobb kosarasa könnyek között tudatta a világgal, hogy vérében hordozza az AIDS kórokozóját, a HIV nevű vírust. S bár a betegség még nem tört ki rajta, a tapasztalati tények egy évtizeddel azelőtt azt mutatták, csak idő kérdése, hogy a halálos kór ledöntse lábáról a bivalyerős sportolót.

Latrell Spreewell csodálja a
mágiát, Johnson '96-os vissza-
térésekor

Magic esetéből nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy pénzen szinte mindent lehet vásárolni, olykor még egészséget is. Kevéssel az 1991. novemberi bejelentést követően felfedezték az AZT nevű, roppant hatékony - ámbár méregdrága - gyógyszert, amellyel, ha nem is lehet meggyógyítani a pozitív egyedeket, de kordában lehet tartani a betegséget, sőt, egyes esetekben meg lehet akadályozni kialakulását.

Nos, Magic minden napját azzal kezdi, hogy egy gyógyszerkoktélt vesz magához, melyben az AZT a fő alkotóelem. Egy 1995-ben, a Sports Illustratedben megjelent riport tanúsága szerint betegsége első négy évében hárommillió dollárt költött gyógykezelésére a dúsgazdag sportoló, s a jelek szerint nem haszontalanul. Mivel jól érezte magát, előbb játszott az 1992 februárjában rendezett orlandói Kelet-Nyugat All Star-gálán, ahol a mezőny legjobbjának, MVP-nek bizonyult 25 pontjával és 9 gólpasszával, győzelemre vezetve a nyugati alakulatot. (Feledhetetlen jelenet volt, amikor a meccs utolsó másodperceiben egy-egyezni kezdett a Keletet erősítő Jordannel, s a Chicago Bulls hátvédéjének feje fölött remek kosarat szerzett, ezzel beállítva a végeredményt.)

Néhány hónappal később, 1992 augusztusában a barcelonai olimpián szereplő első Dream Teamben, minden idők legcsodálatosabb kosárlabda csapatában is szerepet kapott, és részese lehetett az Egyesült Államok válogatottja olimpiai diadalának.

Négyévnyi szünetet követően, 1996-ban úgy érezte, annyira jól van, hogy visszatérhet az NBA-ben. Szeretett csapatában, a Los Angeles Lakersben öltött újból szerelést, huszonkét mérkőzésen szerepelt is - kimondottan jól -, de aztán ennyivel megelégedett, és a szezon végén újra visszavonult.

Azóta saját öregfiú-gárdájával járja a világot, persze csak szabadidejében, mert civilben sikeres üzletember: jól menő mozihálózata van a nyugati parton, egyéb üzletláncai is működnek, szóval, továbbra is dől a pénz. Minden napját kemény súlyemelő és futóedzésekkel kezdi, ennek hatására jobb erőben van, mint valaha: 206 centijéhez 95 kilósról 114 kilósra izmosodott - szó szerint, ugyanis egy deka felesleg sincs rajta.

A tíz évvel ezelőtti, tragikus bejelentést alig pár nappal megelőzően még a párizsi McDonald's Open elnevezésű nemzetközi tornán vezette győzelemre a Lakers csapatát, kiérdemelve a viadal legjobbjának járó MVP-címet. Akkor sokan azt hittük, többé már nem látjuk a pályán, sőt, az életben sem sokáig. Aztán ott volt az orlandói All-Star gálán és a Dream Teamben, és ma is teljes életet él.

Most cinikusan azt írhatnánk, hogy mindez a pénz diadala a betegség felett. Igen ám, de ez csak részigazság volna. Az AIDS legyőzéséhez kellett Magic páratlan vitalitása, életszeretete és akaratereje is. Egy nyámnyila alaknak biztosan nem sikerült volna...

Ch. Gáll András