Vágólapra másolva!
Remek hangulatú találkozón, lelkes közönségének a segítségével a Szolnok férfikosárlabda-csapata legyőzte a bajnoki címvédő Kaposvár együttesét. A Falco - MAFC meccsen a MAFC volt a szenvedő alanya a Falcósok "flúgos futamának". A szombathelyiek három vereség után mindent beleadva a fővárosiak ellen bizonyították közönségük számára, hogy igenis több van a csapatukban. Körmenden a helyi csapat véget vetett az Atomerőmű SE veretlenségi sorozatának.

Férfikosárlabda-bajnokság, 9. forduló
Szolnok - Kaposvár 84-76 (18-22, 28-23, 24-11, 14-20)
Szolnok, Olaj-csarnok, 1500 néző
vezette: dr. Valovics, dr. Vígh
Szolnok: MALJKOVICS 17/6, Mérész Cs., VUKICSEVICS 21/9, LAPOV 14, Orosz 4.
csere: PAVLOVICS 17/9, Trepák 11. Edző: Goran Miljkovics.
Kaposvár: Simon 4/3, BENCZE 16/9, DZUNICS 20/3, Ivkovics 12/3, BUKVA 21/9.
csere: Szőke 3/3. Edző: Földi Sándor.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 2-10, 6. p.: 12-10, 13. p.: 27-27, 18.:
38-37, 24. p.: 58-47, 28. p.: 67-54, 34. p.: 74-62, 38. p.: 82-74.
kipontozódott: Szőke, Orosz a 40. percben

Óriási hangorkánban, félelmetesen kezdett a címvédő Kaposvár, ugyanis Bence tripláját és Ivkovics dupláját Dzunics öt ponttal toldotta meg, melyekre mindössze Maljkovics egy kétpontossal tudott válaszolni az első három percben. Ezután végre elkezdett dobálni a Szolnok is, közülük a dél-szlávtrió - Maljkovics, Vukicsevics és Lapov - találataival 2-10-ről 12-10-re fordítottak a házigazdák. Innentől felváltva vezettek a felek, egészen a negyed utolsó percéig, akkor a válogatottban is helyet kapó Simon sorozatban elért négy pontjával szereztek némi előnyt a somogyiak.

A folytatásban sem maradt abba a dobópárbaj, mivel azonban nem mindegyik kísérlet volt sikeres, így egyre nagyobb szerep jutott a lepattanóknak, azokat pedig jobban szedték a vendégek a hórihorgas Bukva révén. Az utóbbi olykor kívülről is eredményes tudott lenni, míg a hazaiak részéről Pavlovics kapta el a fonalat, aki amolyan "nyíregyházi" formát mutatott. Remek volt a csata, élvezte a közönség a játékot, igazi férfias, sportszerű küzdelmet hozott az első húsz perc.

A szünetet követően egy 7-0-ás rohammal nyitott a pályaválasztó, miközben Ivkovics immár a negyedik személyi hibáját kapta meg. Szökni próbált a Szolnok, mindezt sikerrel tette, mert Vukicsevics és Pavlovics egyaránt kiválóan dobott közelről és távolról egyaránt, míg Bukva társak nélkül maradt. Mire eltelt a harmadik játékrész, 70-56 állt az eredményjelző táblán. Vajon maradt-e ereje, tud-e újítani a címvédő Kaposvár? Ez volt az utolsó negyed előtt a legnagyobb kérdőjel. Nos, pontra pont volt a válasz a zárónegyed felvonás elején, ami azt jelentette, hogy nem nőtt, de nem is csökkent a szolnokiak előnye.

Négy perccel a vége előtt azonban Ivkovics hármasával tíz ponton belülre kerültek a kék-fehérek, tehát izgalmasnak ígérkezett a végjáték. A hazaiak sokpasszos játékkal közelítették meg vendégeik kosarát, míg rohantak és dobtak Dzunicsék, olykor sikerrel. Az utolsó perc 82-75-ről indult, a felettébb magabiztos Vukicsevics beszórt két büntetőt, mellyel eldőlt a rangadó sorsa. Innentől ünnepeltek a hazai játékosok, Pavlovics még a labdát is megcsókolta, közönségük pedig hatalmas fiesztát rendezett, amely még a lefújás után is hosszú percekig tartott.

Goran Miljkovics: - Olykor akadtak kihagyásaink, de a kritikus pillanatokban mindig újítani tudtunk, örülök, hogy csapatomból mindenki jól oldotta meg saját feladatát.
Földi Sándor: - Gratulálok a Szolnoknak, mi most gyengébben védekeztünk és ezúttal távoli dobásaink sem jöttek be.

Falco CK Szomathely – MC MAFC 125-78 (31-10, 36-19, 27-28, 31-21)
Szombathely, 800 néző. Vezette: Váradi, Farkas
Falco: Kálmán (32/15), Stephens (16/9), Pankár (4), Wiley (16/9), Tarle (17). Csere: Dénes (11/3), Henrik (17/15), Sallay (3), Borszéki (6), Gráczer (3/3). Edyő: Szrecsko Szekulovics
MAFC: Ehlers (14), Cseszlai (-), Bakonyi (2), Fülöp (14), Curley (24/3). Csere: Horváth Á. (5/3), Dohány (7), Kecskés (-), Csányi (-), Tursics (12/6). Edző: Zsoldos András

A MAFC volt a szenvedő alanya a Falcósok "flúgos futamának". A szombathelyiek három vereség után mindent beleadva a fővárosiak ellen bizonyították közönségük számára, hogy igenis több van a csapatukban.

Ha csak annyit említünk a találkozó krónikájából, hogy a félidőben 67-29-es hazai vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok, akkor majd' hogynem mindent elmondtunk. Ha csak annyit emelünk ki a két edző találkozó utáni nyilatkozataiból, hogy Szrecsko Szekulovics mindenkivel maradéktalanul elégedett volt, míg Zsoldos András nem akarta minősíteni játékosainak produkcióját, akkor már még többet tudunk. A Falco ugyanis Kálmán László vezérletével "örömkosárlabdát" mutatott be, aztán jöhetett az ifjúság is, akik nem, hogy nem vallottak szégyent, de tovább tudták növelni a sárga-feketék előnyét. Régóta ki volt már éhezve a szombathelyi közönség egy ehhez hasonló, kiemelkedően jó FKC-s produkcióra.

BC Marc Körmend - Atomerőmű SE 84-80 (23-21, 31-21, 14-21, 16-18)
Körmend, 2400 néző
vezette: Harsányi, Bognár
Körmend: Toroman (6), Trummer (19/9), Zsebe (6), Mujanovics (20/12), Edmondson (21/9). Csere: Grebenár (-), Németh (12/9). Edző: Patonay Imre.
Atomerőmű SE: Mészáros (4/3), Davis (14/3), Fodor G. (8/6), Sitku (12), Czigler (20). Csere: Jurgilas (13), Rajkó (9/9). Edző: Fodor Péter.
kipontozódott: Sitku (35.)

A Marc Körmend véget vetett az Atomerőmű SE veretlenségi sorozatának.

Annak ellenére, hogy Edmondson zsákolásaival indult a találkozó, kezdetekben a vendégek akarata érvényesült, hiszen Davisék játszhatták gyors figuráikat, amelyek rendre a palánk alatt Cziglernél, vagy Sitkunál végződtek. A Németh István nélkül kezdő hazaiaknál az amerikai fiún kívül azonban senki sem aktivizálta magát különösképpen, így adván lépéselőnyt a piros-kékeknek. Tartott mindez egészen a hetedik percig, ekkor érkezett Németh és kezébe vette az irányítást. A Marc-osok betörésekkel próbálkoztak és egy az egy elleni játék be is jött.

A második negyed már magabiztos hazai fölényt hozott, elsősorban Trummer és Mujanovics egyéni akciói és távoli kísérletei vitték előrébb a körmendi szekeret. A tíz pontos előny tudatában a vendéglátók nyugodtabban kezdhették a második játékrészt, és bár az idegeskedésre a Duna-partiaknak sem lett volna okuk, Sitku és Czigler folyamatos reklamálással "emelték" a hangulatot.

Davis és Jurgilas azonban pontokat is dobtak, folyamatos felzárkózást vezényelvén csapatuk számára, majd a csereként beállt Rajkó is észrevetette magát: háromból három triplát hintett. Az igazi izgalmak azonban az utolsó negyedre maradtak, mivel az egyre inkább elfáradó körmendiek előnye elolvadt. 82-80-nál a paksiaknál volt a labda, kosár azonban nem lett az akcióból, Mujanovics ellenben beszórta büntetőit, ami által végleg el is dőlt a derbi.

Varga Csaba - Unger Tamás

Az aranyérmes Kaposvár látogat Szolnokra