Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-NB I-ben kikapott a bajnok Kaposvár az Albacomp otthonában.

NB I, 7. forduló:
Albacomp-UPC - Kaposvári Klima-Vill-Purina KK 88-80 (23-30, 31-14, 11-12, 23-24)
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: Váradi, Kékesi
Albacomp: Csirke (3/3), Williams (12), Antic (22/3), Sanni (20), Góbi (14), csere: Báder (9/3), Boros (6/6), Matus (2). Edző: Sterbenz László
Klima-Vill: Simon (16), Dzunic (24/3), Szőke (9), Ivkovic (14), Bukva (15), csere: Bencze (2). Edző: Földi Sándor
Kipontozódott: Antic, illetve Ivkovic

Hiába tartják sokan a legegységesebb, legerősebb keretnek a kaposvári játékosállományt, két komolyabb sérülés bizony alaposan meggyengítette a bajnok esélyeit, hiszen egy center és egy irányító dőlt ki a sorból. Ez pedig azt jelentette, hogy az Albacomp ellen Földi Sándor csak elvétve pihentethette "maradék" két magas játékosát, Bukvát és Ivkovicot (mellesleg pedig Filipovic távollétében le kellett mondania jó néhány pontról, s még több lepattanóról), a fiatal Simon Balázs pedig alig adhatta ki kezéből a karmesteri pálcát (őt jó esetben a térdműtéten átesett Varga Roland szokta váltani). A minőségi cserék hiányát mutatja, hogy mindössze Bencze Tamás kapott játéklehetőséget a meccs folyamán a padon ülők közül, ez pedig ilyen szinten nagy előny az ellenfélnek.

Élt is vele az Albacomp, amely sokkal nagyobb variációs lehetőségét maximálisan érvényesítette, mást ne mondjunk, három centert vetett be úgy, hogy Bencze Zoltán végig a padon maradt. De nem csak ezért nyert a négy napja Szolnokon veretlenségét elvesztő Fehérvár az előző két szezon bajnokainak csatájában.

Hanem elsősorban éppen kulcsembereinek a szolnokihoz képest hatalmas formajavulása miatt. A horvát légiós, Zortan Antic mindjárt a meccs elején triplát hintett, s ezen az úton tovább haladva a legeredményesebb albacomposként zárta a rangadót, 82%-os dobáspontossággal. Jarvis Sanni, az eddig kevesebbet mutató amerikai nagyon hasznosan játszott: húsz pontja mellé nyolc lepattanó és hét szerzett labda is párosult (a rossznyelvek szerint ösztönzőleg hatott rá Dávid Kornél közelléte, akit a helyére szerződtetne az Albacomp, ha az NBA-t megjárt erőcsatár itthon folytatná...). És persze ott volt Williams, aki most nem dobott sok pontot, mégis nyerőember lett, hiszen több lepattanót gyűjtött, mint a centerek, volt öt asszisztja és ugyanennyi szerzett labdája.

A légióstrió kiegyensúlyozott teljesítményére akkor volt a legnagyobb szüksége a Sterbenz-csapatnak, amikor az első negyed végére hét ponttal meglépett a Kaposvár, köszönhetően elsősorban a parádésan játszó Dzunicnak. Az elnyűhetetlen szerb csaknem mindent bedobott, elmozgott, futott és tarthatatlannak bizonyult, ekkor még. Mert a második negyedre mintha elfáradt volna saját tempójától (hiába, a cserék hiánya...), szinte rá sem nézett a gyűrűre, s mikor mégis, már későn volt: hátrányából ebben a tíz percben óriási vehemenciával komoly előnyt varázsolt az Albacomp. Góbi és Sanni, illetve Báder ugyan nem tudott dominálni a palánk alatt Bukváékkal szemben, ám a kisemberek nagyon belelendültek, és megszórták a bajnokot. Itt dőlt el a meccs, mert a szünet után inkább a védekezés dominált, s a hatalmas birkózásban nem volt meg a Kaposvár esélye, hogy nagy részhajrákat produkáljon. Magyarán: kosárra mindig kosár volt a válasz, ráadásul az idő az említett okoból több friss emberrel dolgozó Albacompnak kedvezett. Hiába szedett le Bukva tizenhét lepattanót, s játszott ponterősen Simon, a terheket egymást közt egyenletesen elosztó fehérváriak csapatjátéka megérdemelt diadalhoz juttatta Borosékat.

A dudaszó után az addig sportszerű találkozó váratlan kakaskodásba torkollott: Dzunic és Csirke összefejelt (somogyi részről állítják: véletlenül), Ivkovic pedig szükségét érezte személyes intézkedésnek, néhány hevesebb fehérvári szurkoló pályáról való letessékelése ügyében. A Magyarországon legutóbb a bajnoki döntőben vereséget szenvedő Klima-Villt végül szépszámú, és csekély kivételtől eltekintve nagyon sportszerű szurkolótábora tapsa kísérte az öltözőbe - a zengzetesebb ünneplés azért természetesen a hazaiaknak jutott, akik jó játékkal feledtették a szolnoki halvány produkciót.

Sterbenz László: - A kollektív munka gyümölcse ez a győzelem. Mindenki hozzátette a magáét a csapat játékához, csak így verhettük meg a bajnokot.

Földi Sándor: - Kevés volt a variációs lehetőségem, sajnos a kihagyott ziccereknél és büntetőknél érződött a fáradtság a csapaton. Az Albacomp ma jobb volt, gratulálok nekik.

Somos Zoltán

További eredmények:
Szombathely - Atomerőmű 98-104 (22-30, 25-25, 34-19, 17-30)
Debreceni Vadkakasok - MAFC 102-72 (22-20, 31-11, 13-24, 34-17)
Nyíregyháza - Körmend 67-74 (20-14, 12-13, 11-25, 24-22)
Zalaegerszeg - Szolnok 64-83 (18-15, 13-28, 16-26, 17-14)
Dombóvár - Szeged 83-79 (17-21, 22-29, 21-8, 23-21)

Korábban:

Alulmaradt Szolnokon az Albacomp