Vágólapra másolva!
VAsárnap délután két helyszínen is kezdetét veszi a kézilabdázók XIII. női junior világbajnoksága. A magyar együttes 18 órakor Argentína ellen Győrött mutatkozik be, az előjelek alapján csupán a győzelem mértéke a kérdéses.

A vb a Tajvan-Törökország (Győr) és a Jugoszlávia-Brazília (Pápa) találkozókkal veszi kezdetét, de a legnagyobb érdeklődés természetesen a magyarok összecsapását kíséri. Ismerkedjünk meg a csapattal! Az 1981-82-es korosztály először vesz részt vb-n. Európa-bajnokságon ddig két alkalommal szerepelt Európa-bajnokságon: 1999-ben a németországi Bad Hersfeldben a hatodik, míg tavaly a franciaországi Frejusban a hetedik helyet szerezte meg. Ahogy Kovács Péter szövetségi kapitány fogalmazott: "Itt az ideje, hogy a lányok bizonyítsák tehetségüket, erre pedig nincs jobb alkalom egy hazai világversenynél." A korosztály számára 1996-ban tartott válogatót Csenki Györgyné, és mintegy 150 kézilabdapalántából választotta ki azt a 40 sportolót, aki közösen kezdte meg a felkészülést a különböző viadalokra. 1996-tól 2001. július 20-ig a csapat összesen 87 válogatott találkozón játszott, 63-ször nyert, és 4 döntetlen mellett 20-szor szenvedett vereséget. Ha a 2000-2001-es időszak statisztikáját nézzük, még biztatóbb a kép. Tavaly 21 mérkőzésen 16 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség volt a mérleg, míg idén 4 meccsen 3 győzelem és 1 pontosztozkodás született.

A csapatot Csenki Györgynétől 1997-ben a Róth Kálmán, Papp György duó vette át, majd 1999-ben a kínai világbajnokságon Kovács Péter és Őri Péter vezette a gárdát. Tavaly szeptembertől Kovács Péter mellett Szarka Éva a válogatott edzője. Amióta ketten dirigálják az együttest, Görbiczék még nem kaptak ki: 8 győzelem mellett 1 döntetlen a mérleg. Magyar női csapat eddig négyszer szerepelt junior világbajnokságon: 1977-ben hatodik, 1979-ben negyedik, 1997-ben tizedik, míg tavalyelőtt ismét negyedik helyen zárt az együttes.

Ami az ellenfeleket illeti: csoportunkban korábban csupán a horvátokkal mérkőzött a magyar válogatott. A mérleg: 14 meccs, 7 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség. Világversenyen eddig háromszor találkozott egymással a két csapat, a két Eb-n horvát, a Világkupán magyar siker született. Ami biztató, a legutóbbi négy mérkőzésből háromszor Kovács Péter "lányai" nyertek. A vb nagy esélyesének a román és az orosz válogatottat tartják. A románok felnőtt Eb-n negyedik helyen zárt együtteséből Ionela Galca juniorkorú, így játszhat. Eddig hét mérkőzésen ötvenszázalékos a mérlegünk ellenük. Oroszország válogatottja ellen egyszer meccseltünk, ki is kaptunk. A válogatottban több olyan kézilabdázó is van, aki már bemutatkozott a felnőttek között is: Csauszovára és Agafonovára emlékezhetünk az AKVA Volgográd BL-ben szereplő csapatából is.

Pincési László

SZTÁR Sport

Korábban az [origo]-ban:

Vasárnap rajt a junior nőikézilabda-világbajnokságon