Vágólapra másolva!
Chris Webber három éve csatlakozott a Sacramento Kings csapatához. Szerdán este eldőlt, hogy az idei nyár legkeresettebb szabadúszója (free agent) továbbra is a közép-kaliforniai csapatnál marad. A 28 éves, 209 centis bedobó előreláthatólag pénteken vagy szombaton írja alá további hét évre szóló, összesen 132 millió dolláros szerződését - közölte a játékos ügynöke, Fallasha Erwin.

"Chris mindig is Sacramentóban akart maradni. Nagyon meg kellett volna sérteni őt ahhoz, hogy máshová igazoljon" - mondta Erwin. A jelek szerint az évi csaknem hétmillió dollár nem tartozik az erős sértés kategóriájába.

Három évre volt szükség ahhoz, hogy Webber köré egy olyan erős csapat épüljön, amely - a kisvárosi környezet dacára - eséllyel indulhat harcba a bajnoki zászlóért. Joe Maloof tulajdonos fülig érő szájjal kommentálta "C Webb" maradásának hírét: "Roppant boldogak és izgatottak vagyunk, hogy folytathatjuk reménybeli bajnokcsapatunk építését Chris köré."

Webber - hírek szerint - komolyan kacérkodott a gondolattal, hogy elfogadja az Indiana Pacers vagy a Detroit Pistons ajánlatát. "Chris mélységesen tiszteli Joe Dumarst, Isiah Thomast pedig egyenesen bálványozza, ettől függetlenül kezdettől fogva tudtam, hogy a maradás mellett dönt" - tette hozzá Erwin. "A Maloof-fivérek nagyon akarták Christ, s ezt anyagiak terén is kefejezésre juttatták."

A 2000/2001-es szezonban negyedszázad után első Királyként Webber bekerült az első számú All-NBA team-be. Pontátlaga hatodik (27,1), lepettanóátlaga hetedik (11,1), percátlaga tizedik (40,5) volt az NBA-ben, és 48 százalékos pontossággal dobott a mezőnyből a legponterősebb csapatban. A playoff azonban nem sikerült Webbernek: amikor a második körben sima 0-4-gyel búcsúzott a csapat a későbbi bajnok Lakersszel szemben, a bedobó gyengélkedett, ráadásul úgy tűnt, eltávolodott játékostársaitól. Mindez azonban csak a látszat volt.

Webber 1998-ban Mitch Richmondért cserébe a Washington Wizardstól érkezett Sacramentóba. Kezdetben nem is akart munkába állni, aztán megbarátkozott a helyzettel, és azonnal a playoffba vezette együttesét. A legutóbbi szezonban 55-27-es mérlegével már az egész liga negyedik legeredményesebb csapatává nőtte ki magát a Kings.

Idén bizonnyal még erősebb lesz a csapat, a szerdán további hét évre leszerzuődtetett Doug Christie-vel, továbbá a rapszodikus Jason Williams helyére hozott egykori vancouveri irányítóval, Mike Bibbyvel.

Korábban az [origo]-ban:

Szabad a vásár az NBA-ben

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)