Vágólapra másolva!
Másfél hét, és kezdetét veszi az év legnagyobb hazai kézilabda eseménye, a női junior-világbajnokság. Az utolsó előtti sajtótájékoztatón Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára és Kovács Péter, a válogatott szövetségi kapitánya számolt be a készülődésről, a várakozásokról és a csapat formájáról.

Győr, Pápa és Győrújbarát színvonalas, felejthetetlen és remélhetőleg győzedelmes világbajnokságnak lesz a házigazdája. Sinka László elmondta, a helyszínek készen állnak a világbajnokság megrendezésére. Győrött a 350 millió forintból felújított Magvassy Mihály Sportcsarnokban 41, Pápán pedig 33 mérkőzést rendeznek.

Győrújbarát a helyosztókon jut szerephez, a 13-20. helyekig tartó mérkőzéseket rendezik ott. A verseny rangját jól jelzi, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség teljes vezérkara megtiszteli az eseményt. Hivatalosan 51 főből áll az érkező IHF-delegáció, közte 28 játékvezető.

A verseny körítéseként a győri Aranyparton standkézilabda-bemutatót, bikini-szépségversenyt rendeznek, míg a Magvassy Sportcsarnokban bélyeg- és fotókiállítást. A Magyar Televízió 7-8 mérkőzést élőben közvetít, emellett a vb minden estéjén 25 perces összefoglaló is adásba kerül.

Kovács Péter elmondta, az immáron ötödik hete zajló felkészülés során az erőnléti és a technikai felkészülés, valamint a taktikai elemek gyakorlása is remekül sikerült.

"A felkészülés során szinte egyedülálló módon nem történt sérülés, a lányok jól, lelkesen, nagyon céltudatosan dolgoztak. Tökéletesen tudják, mi a feladatuk. Mindig azt mondom nekik, hol tud az ember világbajnokságot nyerni, ha nem itthon. A szövetség elvárása az 1-4. hely valamelyike, erre azt válaszolom: nem lesz egyszerű feladat. Az biztos, hogy a lányok nagyon jó formában vannak, már inkább fékezni, mint noszogatni kell őket. Miattuk akár holnap elkezdődhetne a vb" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Az esélyekről Kovács Péter annyit jegyzett meg: az orosz és a román válogatott a legerősebb, de szerencsére velük legkorábban az elődöntőben futhat össze a csapat. A norvégokat és a németeket sem szabad lebecsülni, míg Korea igazi "sötét ló".

A jelenleg 19 főből álló keret csökkentése a péntek délutáni edzőmérkőzés után várható.

A magyar csapat csoportmérkőzéseinek időpontja:

Július 29., Győr, 18 óra: Magyarország - Argentína
Július 30., Pápa, 17.45 óra: Magyarország - Horvátország
Augusztus 1., Pápa, 18 óra: Magyarország - Norvégia
Augusztus 3., Győr, 20 óra: Magyarország - Angola

Pincési László

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]-ban: