Vágólapra másolva!
"Stupid, idióta ötlet volt a zónavédekezés engedélyezése. Lelassul a játék, oda a látványosság"- nyilatkozta Shaquille O'Neal, a világ vitán felül legjobb kosarasa, a Los Angeles Lakers kétszeres bajnok, 216 centis, 143 kilós centere egy kosárlabdatáborban, valahol Texasban. Az új szabályt áprilisban hozta az NBA kormányzótanácsa, azonban csak a november elsején induló új évadban lép életbe.

Paradox módon éppen a játék folyamatosabbá tétele érdekében hozták a szabálymódosítást - amellyel a játék közeledik a FIBA égisze alatt művelt változathoz -, no meg azért, hogy megszűnjön a borzalmasan unalmas, úgynevezett izolációs (négy-négy ember félrevonul, s az ötödik egy-egyezve próbál kosarat szerezni) játék.

"Az emberek Steve Nash kosárra töréseire és Allen Iverson keresztátütős cseleire kíváncsiak, nem pedig arra, hogy egy rakás lusta fickó zónázgasson" - mondta O'Neal. "Aligha fognak kifizetni meccsenként 50-60 dollárt a tömény unalomért. Én biztos, hogy nem fizetnék ki… Szívesebben nézném a tévében a Foxi-Maxit."

A jelenleg érvényben lévő illegális védekezési szabályokat eltörlik, s ezután a csapatok úgy védekeznek, ahogy csak akarnak. Az egyetlen megkötés: a védőjátékos nem tartózkodhat három másodpercnél hosszabb ideig a trapézon belül (ami az NBA-ben egy téglalap) abban az esetben, ha karnyújtásnyinál nagyobb távolságra van az általa őrzött embertől.

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]-ban:

Jövőre változnak a szabályok

Ismételt a Nagytestvér és a Lakers

Ajánlat:

NBA