Vágólapra másolva!
A hosszútávúszók és a műúszók versengésével hétfőn megkezdődött Fukuokában a "vizes" sportok kilencedik világbajnoksága. Szerdán rajtol az Európa-bajnok nőivízilabda-válogatott, hogy aztán szép sorban első vb-címükért hajtó férfi pólósaink, majd az úszók is bemutatkozzanak.

A kéthetes vb-n elsőként a hosszútávúszók veselkedtek neki: az 5 km-es távon Tószegi Márton 22. (31 indulóból), Barsi Claudia 23. lett (28-ból). A hölgyeknél és az uraknál is olasz győzelem született. Szerdán a Momocsi Beach-en 10 km lesz a táv, ami abszolut újdonságnak számít a világversenyek történetében.

Röviddel a margitszigeti Európa-bajnokság után ismét vízilabdázik a magyar (is). Az "aranyos" hölgyek folytathatják diadalmenetüket Fukuokában, a férfiak meg a kudarcnak minősített bronzot követően első világbajnoki elsőségükre törnek. E nemes cél szellemében Szöulban készültek és akklimatizálódtak, bizakodóak, nyerni akarnak. Kemény Dénes együttese csütörtökön kezd, Faragó Tamás lányai viszont már szerdán, magyar idő szerint 6.45-kor Kanada ellen.

Stieberék nem a legkedvezőbb előjelekkel várják a távol-keleti premiert: csak hétfőn, helyi idő szerint este érkezett meg a társaság... Amúgy a legutóbb vb-n az 5-8. helyért játszott összecsapások során találkozott egymással a két válogatott, akkor a kanadaiak nyertek 7-5-re. S ez bizony kínos kudarc volt a címvédő számára, elvégre négy évvel korábban (Rómában) magyar sikerrel ért véget a torna.

Összesen 21-szer játszott eddig egymás ellen a magyar és a kanadai elit, s a mérleg magyar szempontból: 10 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség, 173-158-as gólkülönbség. A vb-ken a rivális volt sikeresebb: négyből háromszor nyert, s csak egyszer kapott ki.

A 12 csapatos mérkőzéssorozatot egyébként két hatos csoportban kezdik a résztvevők, a magyarok a kanadaiak mellett még a görögökkel (ők következnek csütörtökön), az olimpiai bajnok ausztrálokkal, a házigazda japánokkal és az örök európai riválisnak számító hollandokkal játszanak. A csoportküzdelmek után az első négy-négy csapat egyenes kieséses rendszerben folytatja.

A szerdai program:

A csoport:
4.15: Új-Zéland - Oroszország
5.30: Kazahsztán - Brazília
8.00: Olaszország - Egyesült Államok

B csoport:
3.00: Japán - Hollandia
6.45: MAGYARORSZÁG - KANADA
9.15: Ausztrália - Görögország

Döntöttek a Világliga lebonyolításáról

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) véglegesen döntött a jövőre bevezetésre kerülő Világliga lebonyolításáról. Eszerint a 2001-ről elhalasztott premier során röpke öt hét alatt kilenc meccs vár a világ legjobbjaira. A csoportbeosztás a következő:

A csoport: Brazília, Görögország, Olaszország, Spanyolország

B csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Horvátország, Magyarország

A csoportokon belül mindenki játszik mindenkivel oda-visszavágót. A magyarok június 29. és július 1. között mennek az oroszokhoz, egy héttel később a horvátokhoz látogatnak, majd két hazai meccs következik a korábbi vendéglátók ellen. Végül július 19. és 28. között előbb itthon, majd a tengerentúlon lesz magyar-amerikai párharc. Ezt követi augusztus 1. és 4. között az athéni négyes szuperdöntő, azaz a két csoport 1-2. helyezettjeinek vetélkedése. A görögök biztos résztvevők, függetlenül a korábbi poziciójuktól.

A hihetetlenül sűrű és szakmailag nehezen indokolható programot tekintélyes pénzdíjjal honorálja a FINA: a győztes 100, a második 70, a harmadik 50, a negyedik 30, az 5-8. helyezett 20 ezer dollárt kap.

Részvételi rekord, dopping, mobil vb

A világbajnokságok 28 éves történetében példátlan módon 1498-an küzdenek a 61 aranyéremért. A 136 országból érkezett versenyzők Fukuokában több mint kétszer annyian vannak, mint az első seregszemlén: 1973-ban Belgrádban 47 nemzet 696 indulóval képviseltette magát. Három és fél éve, az ausztráliai Perth-ben 121 ország 1371 sportolója szállt vízbe. Legtöbben az úszók vannak: 130 nemzet képviseletében 720-an állnak rajthoz. A fukuokai vetélkedésekre a 128 ezer forgalomba hozott jegy 80 százaléka, mintegy 100 ezer darab már elővételben elfogyott.

A program jelentős mértékben nőtt a korábbi vb-khez képest, főleg az úszók jóvoltából: bekerült a műsorba az eddig is ott szereplő 50 m gyors mellé a legrövidebb távú vetélkedés a másik három úszásnemben, s bemutatkozik a 800 m férfi, valamint az 1500 m női gyors (összesen 40 szám, a korábbi 32-vel szemben).

A vb nyitó sajtótájékoztatóján Cornel Marculescu, aki a hajdan ismert vízilabdabíróból (ő vezette a magyar szempontból szomorú emlékű szovjet-magyar döntőt a müncheni olimpián!) lett a FINA ügyvezető igazgatója, kijelentette: elkezdik a lobbizást a NOB-nál, hogy a most premiert tartó számokban legyenek versenyek már az athéni olimpián is.

Ugyanő nyilatkozott a minap a fukuokai vb doppingmenetrendjéről is. A tervezett szigor már csak azért is kulcsfontosságú, mert három és fél évvel ezelőtt, a perthi vb-n rendkívüli viharokat kavartak a kínaiak, akik még meg sem érkeztek a versenyek helyszínére, már a repülőtéren lebuktak tiltott szerek (növekedési hormonkészítmények) birtoklása miatt. A FINA 1993 óta folyamatosan emelte az ellenőrzések számát: nyolc esztendeje 254, tavaly már 1425, összesen 7501 kontrollt végzett. Idén az év első felében 677 vizsgálatra került sor.

A rendezők három mobil uszodát is építettek: az egyik egy üzletközpontban, a másik egy teniszpályán, a harmadik pedig egy parkolóban áll. Nem vitás, a mobil pályák a kiadások csökkentése miatt váltak be, a japánok közel 160 millió dollárt spórolnak így. A tavalyi sydneyi olimpián a főuszoda, az Aquatic Center 50 millió dollárba került, ez duplája az 1988-as szöuli áraknak. A három fukuokai pálya beruházása összesen "csak" 4 millió dollárt emészt fel.

Korábban az [origo]-ban:

Doppingtól fél Fukuoka

Ajánlat:

FINA.org