Vágólapra másolva!
Férfivízilabda-válogatottunk kereken egy héttel első világbajnoki mérkőzése előtt, tegnap útra kelt Szöulba, ahonnan öt nap után átrepül Fukuokába. Bár dr. Kemény Dénes szövetségi kapitányt hallgatva úgy tűnt, most nem is a hova, hanem a honnan a fontos. Innen el.

Nem mintha a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda, a tegnapi utolsó hazai edzés színtere kibírhatatlan hely lenne, azzal együtt sem, hogy három hete a csapat a remélt Eb-arany helyett itt nyert bronzot. A terhet Kemény szerint inkább az érdeklődők szakadatlan áradata jelenti, és valóban, a tréning lefújása után azonnal autogramgyűjtők hada támadta le a medencéből épp kikászálódó játékosokat. Jellemző módon még a modern vízilabdázás legjobb magyar kapusának, Molnár Endrének a fia is arra kérte az apját, kivétel nélkül szerezze meg a vb-kerettagok aláírását.

Amikor felvetettük Keménynek, aki ennyire irtózik a népszerűségtől és a tömegtől, annak soha nem késő elmenni mondjuk sírásónak, hisz az csendes, nyugodt, magányos foglalatosság, észrevételünket nem kommentálta, ezért ezután megkíséreltünk a szakmáról beszélgetni.

A kapitány elmondta, csapata nem az újdonsült Európa-bajnok jugoszlávok ellen készül, ahogy fogalmazott: "Semmi bajunk velük, gratuláltunk nekik az elsőséghez, mint ahogy már ők is sokszor gratuláltak nekünk." Majd azzal folytatta, az elsődleges cél az elődöntőbe jutás, ide két csoportfordulón át vezet az út, amelynek nyitó állomásaként jövő csütörtökön minél nagyobb gólkülönbséggel meg kell verni a kazahokat. Valójában persze a magyar, jugoszláv, olasz, görög négyesből kell az első kettőbe beférkőzni. Arra válaszolva, hogy Kósz Zoltán többéves megingathatatlansága és Szécsi Zoltán idei egyenjogúsítása után van-e fix első számú kapusa a válogatottnak, beérte annyival: nincs. Kósztól ennél bővebb véleményt kértünk, különösen azok után, hogy az elmúlt hét végi, bilbaói torna három mérkőzésének tizenkét negyedéből csupán kettő jutott neki.

- Hogyan viseli, hogy a magyar válogatott kapusából a magyar válogatott egyik kapusa lett?
- Van némi hiányérzetem emiatt, de Szecska (Szécsi Zoltán) nagyon jó formába került, ezért, ha nem is állítom, hogy eljött az őrségváltás ideje, a változás jogos. Védtem és nyertem már eleget ahhoz, hogy ezt elviseljem. A világbajnokságon mindenképpen első szeretnék lenni, mert egy vb-ezüstöm már van, nem sokra mennék még eggyel, és ennek érdekében ott segítek, ahol a leghasznosabb vagyok. Ha kell, a vízben, ha kell, a parton.

A többiek eközben már szedelőzködtek, és az utolsó autogramok kiosztása után megindultak a szigeti bejáró, aztán ötnapos szöuli kitérővel Fukuoka felé. A Távol-Keleten biztosan nem abajgatják majd őket, és ahhoz, hogy a hazatérés is ingerszegény legyen, nem is kell mást tenni, mint párszor kikapni a vb-n.

Azért akkor már inkább az agyonünneplés. Ugye?

Ballai Attila

(Népszava)