Vágólapra másolva!
Dávid Kornél mellett Szuper Levente az "ábeli" álmok megtestesítője a magyar sportban. Mindketten eljutottak Amerikába, igaz, Dávid amennyivel előnyösebb helyzetből indult, annyival "messzebbre" is ért. Szuper azonban kénytelen egyelőre az észak-amerikai profiliga, az NHL előszobájában, az úgynevezett American Hockey League-ben (AHL) várakozni. A magyar válogatott - elméletileg - első számú kapusa szokásos nyári szabadságát itthon tölti, ezen alkalomból beszélgettünk vele tengerentúli tapasztalatairól.

- Időről időre év közben is érkeztek önről hírek, közöttük talán a legfontosabb: a Saint John Flames együttesével megnyerték a bajnokságot. Hova helyezhető ez a siker az észak-amerikai hokiban?
- Az NHL mögött több liga is létezik, közöttük az AHL azért az első, mert ez az NHL hivatalos "másodosztálya". Az itt szereplő csapatok szerződésben állnak egy-egy NHL-klubbal, így például a Saint John a Calgary Flames fiók-, vagy ahogy a hokiban mondják, farmercsapata. Nekem is a Calgaryval van szerződésem, s természetes, hogy először az AHL-ben kell bizonyítanom.

- Mennyire sikerült?
- Egy éve körülbelül 10-15 meccset ígértek nekem, végül a csapat 95 mérkőzéséből 35-ön én védtem. S fontosnak tartom, hogy a rájátszásban egyre több lehetőséget kaptam, márpedig igazából arra figyelnek oda. A legkellemesebb emlékem az elődöntőből való, az egyik mérkőzésünkön 2-4-nél cseréltek be, s úgy fordítottunk 5-4-re, hogy még egy büntetőt is megfogtam.

- Van-e kitűzött dátuma, mennyi időt ad magának a próbálkozásra, hogy bekerüljön az NHL-be?
- Ezen egyelőre nincs értelme rágódnom. Fiatal, még csak 21 éves vagyok, két évem hátra van a szerződésemből, az ideális kapuskor pedig úgy 25-26 év. Számomra az a fontos, hogy évről évre érezzem, fejlődöm, előbbre jutok. E tekintetben eddig mindig jó évet zártam. Most például úgy fejeztem be az idényt, hogy ősztől akár már én lehetek a kezdő kapus.

- Meddig tart a szabadsága, s hogyan tölti?
- Szeptember elején megyek vissza Kanadába, ahol egyből egy felmérő vár rám. Ezért nem tétlenkedhetem itthon, meghatározott program szerint készülök napról napra.

- A magyar válogatott kapusposzton csak elméletben erős, hiszen már harmadik éve, hogy profi pályafutása miatt nem lehet ott a vb-n. A közeljövőben sem?
- Hadd kezdjem azzal, nagyon megdöbbentett, amikor hallottam, hogy Berényi Norbert nyáron visszavonult, ami tényleg gondot jelent. S hogy én mikor védek a válogatottban ismét? Természetesen nagyon szeretnék ott lenni a magyarországi vb-n, de nem engedhetem meg magamnak. Ugyanis Kanadában akkor zajlik a playoff, amit luxus lenne kihagynom. Ez az áprilisi időpont nekem nagyon cudar, tudom, hogy mindannyiunknak csak álom, de a májusi A csoportos vb már sokkal könnyebben beilleszthető a programomba.

Novák Miklós

(Népszava)