Vágólapra másolva!
A szabadúszók (free agent) idei listája nem olyan gazdag az NBA-ben, mint tavaly ilyenkor volt, egy Chris Webberért azonban már érdemes sorompóba szállni. Legalább tizenöt csapat meg is tette: Webber elmondása szerint körülbelül ennyi helyről hívták telefonon az átigazolási szezon kezdete, július 1. nulla óra óta.

Tavaly Tim Duncan, Grant Hill, Tracy McGrady és Tim Thomas vezette a lejárt szerződésű, szabadon igazolható NBA-kosarasok névsorát, idén Webberen kívül talán csak Antonio Davis és David Robinson tartozik az elit kategóriába. C Web - ez a Sacramento Kings bedobójának beceneve - azonban igazi "nehézsúlyú", még ha 111 kilójával el is marad a jó harminc kilóval súlyosabb Shaquille O'Neal mögött. A 28 éves, 108 kilós bedobó bekerült az alapszakasz egyes számú All-NBA ötösébe Allen Iverson, Jason Kidd, Shaquille O'Neal és Tim Duncan mellé - 25 éve az első Kings-kosarasként (az utolsó Nate "Tiny" Archibald volt 1976-ban). Más kérdés, hogy a playoffra összezuhant, mind a Utah Jazz, mind pedig a Los Angeles Lakers ellen betlizett, alapszakaszbeli átlagát (27,1 pont, 48,1 százalék a mezőnyből) messze alulmúlta 23,3 pontos és 38,3 (!) százalékos produkciójával.

Webber ettől függetlenül remek kosaras, nem is csoda, hogy a nagyra törő álmokat dédelgető sacramentói tulajdonos testvérpár, Joe és Gavin Maloof az elmúlt szezonban böhöm óriásplakátokkal próbálta marasztalni a városban az 1998-ban odaszerződött sztárt. A billboard Joe Maloofot ábrázolta egy motoros fűnyíró nyergében, az alábbi szöveggel:
"Chris, ha nálunk maradsz, Joe fogja nyírni a gyepet a kertedben!"

A fűnyírásnál azonban jóval többet nyomhat a latban az a körülmény, hogy a szabadúszóvá vált Webbernek egyedül régi klubja, a Sacramento Kings képes hét évre 121 millió dollárt fizetni, legalábbis az érvényes NBA-szabályok értelmében. (A 2001/2002-es szezonra 42,7 és 44 millió dollár közé prognosztizálják a salary cap néven a köztudatba átment, egy csapatra eső bértömeg nagyságát.) A többi kérő közül talán még a Detroit Pistons fizetheti Webbernek a legtöbbet - évi 12 millió körül -, a többiek még ennyit sem.

Detroit mellett az szól, hogy Webber egyrészt a város szülötte, másrészt a szomszédba járt egyetemre, a Michigan State University hallgatójaként. Gyermekkori játékosideálja az a Joe Dumars, a Pistons egykori kétszeres bajnok sztárja, aki jelenleg a klubelnöki posztot tölti be.

Detroittal az a probléma, hogy - még ha Webber oda is szerződne - nem igazán bajnokesélyes, márpedig C Web deklaráltan olyan csapathoz akar aláírni, amely reálisan a bajnoki zászlóra pályázik. A Pistonsnál - hiába érkezett meg a minap Clifford Robinson a Phoenixtől - jelenleg Jerry Stackhouse az egyetlen szupersztár (ő se mindenki szerint), s nincs igazán centere és irányítója a gárdának, márpedig nélkülük lehet bajnoki címről álmodozni, csak - nem érdemes.

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)