Vágólapra másolva!
Európában már mindenhol befejezték a rögbisek a bajnoki küzdelmeket és megkezdődtek a nyári tornák. A hétvégén zajlott a FIRA AER kongresszusa, melyen elkészült, az előző év helyezései alapján az új csoportok beosztása. Ennek alapján a magyar válogatott - melynek gerincét az esztergomiak adják - jelenleg a 24. helyen áll.

Ennek szellemében a kupaküzdelmekben az Esztergomi Vitézek ellenfelei, a következő nemzetközi sorozatban a horvát Zagreb, az osztrák RC Wien, a bosnyák Zenica, a cseh Zricany és a szlovén Proton Avto lesznek.

A magyar bajnokságot megszakítás nélkül már harmadszor nyerő Esztergomi Vitézek, százszázalékos teljesítményükkel nagyszerű eredményt értek el. Ennek fényében tekintsünk vissza az elmúlt bajnoki évre. A felkészülés a bajnokságra jól sikerült. Komoly alapozás után Suiogán Károly legénysége a fehérváriak ellen remekelt. Ennek tükrében volt érdekes, hogy az első bajnokin, hazai pályán mégis a Bp. Exiles birtokolta többet a labdát és jeleskedett a területszerzésben, de mégsem veszítettek.

Az ősz folyamán az esztergomiak minden ellenfekük fölé kerekedtek, fizikai erejükkel és állóképességükkel. Sőt, az idény végére a csapatjáték is egyre csiszoltabb lett. A találkozóikat szinte mindig meggyőző fölénnyel nyerték. A zárt tolongásban Európa bármely klubcsapatával képesek voltak és lesznek felvenni a versenyt, köszönhetően az első sor (Siroki András festőművész, 120 kg, Hock István villanyszerelő mester, 103 kg és Heckel Zoltán kereskedő 105 kg) rutinos, összeszokott teljesítményének. Emellett a többi tolongó játékos - Koller Zoltán nyomozó (104 kg), Szőlősi László szakedző és pedagógus 105 kg, Nagy Zsolt lakatos mester 118 kg, Molnár "Skin" András biztonsági őr (108 kg), Marosi "Lapaj" Tamás targoncás (120 kg), Novák Péter művezető (105 kg), Csákvári "Csákány" Gábor katona (103 kg) - is kiváló adottságokkal rendelkezik.

Az ősz legszebb mérkőzését a Bajnokok Tornájának keretében játszották Brnoban sikerrel. Nem sokkal később a Magyar Kupa döntőjében legnagyobb riválisuk a Battai Buldogok ellen nagy csatában, némi verekedéssel tarkított mérkőzésen, első alkalommal a Magyar Köztársaság Kupája Esztergomba került. A tavasz átalakulást hozott. Módosult a taktika. Egyrészt a tolongásokban, másrészt a támadások is labdacentrikusabbak lettek. Sőt, továbbra is meghatározó részét adják az esztergomiak a magyar válogatottnak.

A felnőttek mellett egyre több lehetőséget kaptak a juniorok, akik közül már néhányan mai stabil csapattagnak számítanak a felnőttek között. Példa erre Bíró Gábor játéka, aki több poszton is bevethető. A város kilenc iskolájából, mintegy 100 fiatal vesz rész a helyi bajnokságokon. Az országos rögbi diákolimpia versenyein ez évben is nagy sikerrel szerepeltek az esztergomiak. A klub hat versenyző csapatot foglalkoztat különböző bajnokságokban, szakképzett edzők, Zsugyó Sándor, Szőlősi László és Suiogán Károly vezérletével.

Az esztergomi rögbisport úgy tűnik nagyon stabil alapokon áll. Az egyesület komoly anyagi hátterét a Neuzer Kft adja. Neuzer András az mellett, hogy az Esztergomi Vitézek elnöke, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. Munkájukat támogatja az esztergomi képviselő-testület, a nemzetközi szövetség és számos vállakozó.

Az Esztergomi Vitézek csapata: Heckel Zoltán, Hock István (csapatkapitány), Siroki András, Novák Péter, Koller Zoltán, Molnár András, Szőlősi László, Nagy Zsolt, Pfeiffer Tamás, Stiglmayer Gábor, Szegi László, Neuzer András, Bőhm Balázs, Kisbalázs Ardelán, Kornél, Juhász István, Zsugyó Sándor, Marosi Tamás, Csákvári Gábor, Molnár Tamás, Bíró Gábor, Tőkei Gergő, Fülöp József, Molnár János, Tauber György. Játékos-edző: Suiogán Károly.

Tátrai Zoltán