Vágólapra másolva!
Detroitba szerződött Dominik Hasek, a cseh jégkorong válogatott legendás kapusa. Az olimpiai bajnok hálóőr évi 8 millió dolláros fizetésért tette át székhelyét az autógyártás egyik fellegvárába, a Stanley Kupa legeredményesebb csapatához.

Dominik Hasek már mindent megnyert, amit a jégkorong világában meg lehet nyerni - az NHL legjobb kapusaként hatszoros Vezina Trófea-birtokos, kétszeres Hart Trophy-győztes, azaz a szezon legértékesebb játékosa, s az 1988-as naganói téli olimpián szinte egymaga vezette győzelemre a cseh válogatottat -, kivéve a sportág Szent Gráljaként aposztrofált Stanley Kupát. Ami azt illeti, az 1965. január 29-én született pardubicei zseninek a gyengécske Buffalo Sabresszel nem is lett volna esélye a két éve már a visszavonulást fontolgató kapusnak. Ezért vasárnap hajnali fél kettőkor átszerződött a történelem egyik legeredményesebb klubjához, a három évvel ezelőtti bajnok Detroit Red Wingshez.

Hasekért a 29 éves Vjacseszlav (Szláva) Kozlovot, egy 2002-es első fordulóbeli draftjogot és "jövőbeli megfontolás tárgyát képező" egyéb ellenértéket adott a Detroit. A csere rövidtávon vitathatatlanul a vörös Szárnyaknak kedvezőbb, hiszen ők azonnali megoldást akartak, s az egyébként nem rossz képességű Chris Osgooddal a kapuban idén az első körben kipottyantak a playoffból az esélytelennek tartott Los Angeles Kingsszel szemben.

Hasek 36 évesen is szenzációs, a 2000/2001-es évadban is elnyerte a Vezina kupát, nem beszélve arról, hogy Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Szergej Fjodorov, Chris Chelios és Brendan Shanahan személyében harmincon igencsak túl járó veteránok alkotják a csapat gerincét, tehát Mike Iltch klubtulajdonos nemigen várhat. Ha bajnokok akarnak lenni, akkor most kell(ett) lépniük. Hasek az elmúlt szezonban alapbérként 7,5 millió dollárt keresett Buffalóban - amivel a liga tizedik legjobban fizetett játékosa volt -, s erre jött még 1,5 millió prémium. A cseh kapus Detroitban 8 milliót fog keresni, s két további évvel meg is hosszabbíthatja szerződését, legalábbis erre van opciója.

A Sabres további pénzösszegeket szabadított fel azzal, hogy eladta a New York Islandersnek korábbi csapatkapitányát, a bérproblémák miatt az elmúlt évadot kihagyó Michael Pecát.

A Detroit most valószínűleg elcseréli fölöslegessé vált kapusát, az 1998-as Stanley Kupagyőzelem egyik hősét, a 3,75 millió dolláros évi bértömeget felemésztő Chris Osgoodot.

Ugyancsak szenzációnak minősíthető, hogy az Edmonton Oilers elcserélte All-Star centerét, Doug Weightet (plusz a jobbszélső Michel Riesent) a St. Louis Blues triójával, Jochen Hechttel (balszélső), Marty Reasonerrel (center) és Jan Horacekkel (védő). Weight igazi nagyágyú, aki öt évre írt alá a St. Louishoz, az első évben 9 millió dollárért.

Edmondonban legutóbb évi 4,3 milliót keresett, s idén is legfeljebb csak 6 milliót kapott volna. Weight most egy sorban játszhat amerikai válogatott csatártársával, a Phoenix Coyotestól leszerződtetett Keith Tkachukkal.

A Stanley Kupa védője, a Colorado Avalanche újra szerződtette három kulcsemberét, az idei Hart Trophy-győztes (MVP) Joe Sakicet, a playoff legjobbjának megválasztott legendás kapust, Patrick Roy-t és a liga talán legjobb bekkjét, Rob Blake-et.

A 32. évében járó Sakic további öt évre írt alá évi 9,5 millióért, Roy (36) három éves hosszabbítást fogadott el, évi 8,5 millióért. Blake ugyancsak öt évre szerződött, összesen 45 millióért. Ezzel ő lett a liga második legjobban fizetett hátvédje a St. Louis-i Chris Pronger mögött, akinek évi bére 9,5 millió amerikai dollár.

Az újraszerződtetések részint azért váltak lehetővé, mert a veterán Ray Bourque visszavonulásával felszabadult a 41 éves hátvéd idei bére, 6,5 millió dollár. A klubnak így is ki kell fizetnie 1 millió dollárt, afféle búcsúajándék címén.

Ch. Gáll András