Vágólapra másolva!
Bravúros győzelmet aratott a magyar nőikosárlabda válogatott Oroszország ellen Pécsett, így kijutott a szeptemberben sorra kerülő franciaországi kontinensbajnokságra. A férfiak szlovákiai sikerükkel megőrizték továbbjutási reményeiket.

női Európa-bajnoki középdöntő, C csoport:
Magyarország - Oroszország 77-74 (20-13, 22-28, 21-14, 14-19)
Pécs, 4000 néző, V: Zahara (cseh), Neskovic (jugoszláv)
legjobb dobók: Károlyi 18/12, Iványi 12/3, Béres 12, Seres 10/3, illetve Korszkije 18/3, Sztyepanova 13, Psikova 13.

Jól kezdtek a magyarok, és az első negyed során kézben tartották a mérkőzést. A folytatásban feljött az orosz válogatott, és 38-39-nél rövid időre át is vette a vezetést. A harmadik negyedben tulajdonképpen eldőlt a találkozó, ekkor zsinórban nyolc pontot ért el Rátgéber László csapata. A hajrában a magyarok megőrizték előnyüket, és nagy izgalmak közepette, megérdemelten győztek a klasszis játékosokból álló rivális ellen.

A magyar férfikosárlabda-válogatott biztos, 20 pontos győzelmet aratott Szlovákia felett Európa-bajnoki középdöntő mérkőzésen, Zsolnán.

Rátgéber László, a női kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya: - Ezzel a sikerrel újabb gondot okoztunk a szövetségnek, mert most ismét a válogatott alá kell rendelni a munkát. Sajnálom azokat, akik eddig keresztbe tettek a csapatnak, mert nem jött be az elképzelésük, és továbbjutottunk. A világ egyik legjobb együttesén átlépve kerültünk ki az Európa-bajnokságra.

A női kosárlabda Eb-középdöntő C csoportjának másik mérkőzésén: Finnország-Olaszország 63-80. A csoport végeredménye: 1. Oroszország 11 pont, 2. Magyarország 10, 3. Olaszország 9, 4. Finnország 6. Oroszország és Magyarország jutott be a 12 csapatos Eb-döntőbe.

férfi Európa-bajnoki középdöntő, A csoport:
Szlovákia - Magyarország 61-81 (12-20, 15-16, 23-24, 11-21)
Zsolna, 1800 néző, V: Drabikovszkij (ukrán), Jovcic (jugoszláv)
legjobb dobók: Radnosky 14, Stec 13/3, illetve Sitku 24, Kálmán 17, Czigler 11, Pankár 10

Ragyogóan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, és gyorsan tízpontos előnyre tett szert. Mészáros Lajos csapata a negyedik negyedben tovább fokozta az iramot, és végig vezetve, biztosan győzött a csoport sereghajtója ellen.

Nagy Zoltán, a férfi kosárlabda válogatott edzője: - Minden negyedet megérdemelten nyertünk meg, sőt, még növelni is tudtuk a találkozó elején szerzett 10 pontos előnyünket. A második játékrész derekán 15 pontról ötre jöttek fel a szlovákok, de a hajrában ragyogó védekezéssel, biztosan hoztuk a mérkőzést.

(MTI)

Korábban:

Amennyiben a férfi és női válogatott részt venne a jövő évi Eb-n, nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a kosárlabda anyagilag és társadalmilag elismert sikersportággá váljon Magyarországon - ennek a szellemében igyekszik felkészíteni a nemzeti csapatokat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége.