Vágólapra másolva!
A Dunaferr szombati BL-bravúrja után folytatódott a magyar kézilabdacsapatok jó szereplése a nemzetközi kupákban: a Győr és a Cornexi női kézilabda csapata bejutott a legjobb 16 közé, a férfiak között pedig tízgólos győzelmet aratott a Pick-Szeged. Egyedül a Kiskőrös súlyos - viszont várható - veresége rontja a mérleget.

Az idegenbeli négygólos vereség után a visszavágón hat góllal nyert a Cornexi-Alcoa női kézilabda csapata az EHF Kupában a jugoszláv Radnicski Belgrád ellen és bejutott a 16 közé.

EHF Kupa, a 16 közé jutásért:
Cornexi-Alcoa - Radnicski Belgrád (jugoszláv) 26-20 (12-8)
Székesfehérvár, 500 néző, vezette: Pavel, State (románok)
legjobb dobók: Őri 10/9, Németh 5, Laczó 4, illetve Kitics 5, Damjanac 5/2, Vujicsics 3
továbbjutott: a Cornexi-Alcoa 50-48-cal

Rendkívül kiélezett, küzdelmes mérkőzést vívott a két csapat. A magyar együttes többször is elhúzott, de a belgárdiak mindannyiszor talpra álltak és tartani tudták a döntetlenhez közeli eredményt. A hajrát azonban jobban bírta a Cornexi és megérdemelten harcolta ki a továbbjutást.

Szintén továbbjtott, így a Bajnokok Ligájában szerepelhet a Győr, miután a lublini visszavágón 25-22-re kikapott, de az első mérkőzésről négygólos előnyt hozott.

Női Bajnokok Ligája, a 16 közé jutásért, visszavágó:
Montex Lublin (lengyel) - Győri Graboplast ETO KC 25-22 (15-10)
Lublin, 3000 néző, vezette: Kozlovszkij, Zsuravjev (oroszok)
legjobb dobók: Horváth, Kulcsár, Prokk 4-4, illetve Wtodek 7, Czapko 6
továbbjutott: Győr, 45-44-es összesítéssel

Rosszul kezdett a Győr, az ellenfél gyorsan megszerezte a vezetést, és a szünetben továbbjutásra állt. A második félidő közepén már hat találattal is vezetett a Lublin, de ekkor a Győr zsinórban négy gólt lőtt. A rengeteg kiállítással tarkított mérkőzésen a lengyelek ismét újítani tudtak, de a magyar együttesnek az utolsó percekben sikerült kiharcolnia a 16 közé kerülést.

A csoportmérkőzések során két magyar csapat léphet pályára, a Győr és a Herz-FTC.

A férfi kézilabda EHF Kupában a 16 közé jutásért rendezett első mérkőzésen a Szeged tíz góllal nyert a török Besiktas ellen.

EHF Kupa, 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
Pick-Szeged - Besiktas (török) 34-24 (16-14)
Szeged, 2500 néző, vezette: I. Kostov, M. Kostov (bolgárok)
legjobb dobók: Bécsi 9, Buday 7, Eklemovics 6, Bajusz, Berta 5-5, illetve A. Bosnali 13, Halac 4

Bár a hazaiak megtekintették a törökök előző találkozóját, mégis megtréfálta az első félidőben a Besiktas a Tisza-partiakat. Pedig minden együtt volt az ünnepléshez, hiszen a labdát Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó indította útjára a szegediek 75. nemzetközi kupamérkőzésén. Kővári Árpád edző a szünetben átrendezte csapatát, s ettől kezdve a fokozatosan elfáradó törökök már csak asszisztálni tudtak a magyar támadásokhoz. A visszavágót egy hét múlva rendezik.

Súlyos vereséget szenvedett otthon a Kiskőrös kézilabda-csapata a férfi EHF Kupában a 16 közé jutásért rendezett első mérkőzésén az orosz CSZKA Moszkvától.

EHF Kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
Kiskőrös - CSZKA Moszkva (orosz) 18-30 (9-13)
Kiskőrös, 2000 néző, vezette: Scika (észt), Sjolund (finn)
legjobb dobók: Csermák 5, Fekete, Golovin 3-3, illetve Krivoslikov 12, Gricsenko, Kramanyin 4-4

A fennállása első nemzetközi mérkőzését vívó Kiskőrös - túl azon, hogy sérülések miatt tartalékosan szerepelt - rengeteg hibával játszott az olimpiai bajnokkal felálló CSZKA Moszkva ellen. A vendégek az ellenfél szinte minden pontatlanságát kihasználták és gyors ellentámadások után már a szünetre jelentős előnyt szereztek.

A második félidőben egyre inkább elfáradt a magyar gárda, és a technikai, valamint fizikai fölényben lévő orosz csapat (játékosai átlagban 11 centiméterrel voltak magasabbak) tulajdonképpen már a továbbjutást is eldöntötte. A visszavágót vasárnap rendezik Moszkvában.

(MTI)

Korábban:

Négygólos vereséget szenvedett a székesfehérvári Cornexi-Alcoa a Radnicki Beograd otthonában a női kézilabda EHF Kupában a 16 közé jutásért rendezett párharc első mérkőzésén.