Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszószövetség doppingbizottsága kizárta a Mladost Zagrebet a vízilabda Bajnokok Ligájából, így a BVSC ezüstérmessé lépett elő. Amint azt a Népszava már kedden helyesen megtippelte, az ügy főszereplőjét, a válogatott Varga Zsoltot kéthetes eltiltással büntette a FINA. Az időtartam példátlan és nevetséges, ennyit talán az érdemelne, aki doppingszerre néz.

Igaz, Varga Zsolt cselekedete sem volt ennél sokkal súlyosabb; a Bajnokok Ligája májusi óbecsei elődöntője előtt nátha ellen bekapott egy neocitrátot. E vízben oldódó, a gyógyszertárakban recept nélkül is kapható orvosság azonban tartalmazza a phemilefrin nevű stimulálószert, ám Varga klubja, a horvát Mladost Zagreb orvosa vagy ezt nem tudta, vagy azt, hogy a phemilefrin március 31. óta doppinglistás. Ezért a Mladost kemény büntetést kapott: megfosztották a BL-ben elért második helyétől, így az eddig harmadik BVSC lépett elő ezüstérmessé.

Bár a FINA június 16-án felfüggesztette a válogatott center játékjogát, vétlensége olyannyira nyilvánvaló volt, hogy június 30-án vissza is adta azt. Rossz - de szavahihető - nyelvek szerint az eltiltás azért lett éppen két hét, mert Varga ezt már letöltötte, teljes felmentést viszont azért nem kapott, mert akkor akár bíróság előtt is joggal kérhetné számon azt a bizonyos 14 napot a FINA-n. A játékos tegnapi érdeklődésünkre bevallotta, ez eszében sincs:

- Örülök, hogy számomra vége az ügynek, bár korábban sem idegesítettem sokat magamat miatta. Az viszont bánt, hogy a Mladosttól elvették az ezüstérmet. Annyira ártatlannak éreztem a szituációt, nem is hittem, hogy ebből a csapatnak vagy az orvosnak bármi komoly baja származhatna, de most úgy látszik, további lépések szükségesek.

Ezek akár eredménnyel is járhatnak, hiszen Benedek Tibor tavalyi kálváriája bebizonyította, hogy egy-egy hasonló határozat csak valamivel változékonyabb a széljárásnál: a magát tesztoszterontartalmú kenőccsel ápoló Benedeket az olasz úszószövetség előbb 8 hónapra tiltotta el, majd ezt 3 hónapra mérsékelte, a FINA felülvizsgálta a határozatot, és 15 hónapot szabott ki, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság végül 8 hónapot állapított meg, miközben az ártatlan embertől bocsánatot illik kérni, a tesztoszteronnal kokszolót pedig az előírások szerint minimum négy évre el kell meszelni.

Amikor Gerendás Györgyöt, az immár BL-ezüstérmes BVSC edzőjét arról kérdeztük, presztízsben, anyagiakban, kupakiemelésben jelent-e valamit az "előrelépés", így felelt: - Mi továbbra is harmadiknak tekintjük magunkat, hiszen nem azért nem jutottunk be a Bajnokok Ligája döntőjébe, mert Varga Zsolt bevett egy megfázás elleni gyógyszert. Mivel idén nem nyertünk bajnokságot, ezért a BL helyett a KEK-ben indulunk, ahol gondolom, harmadikként is kiemeltek lennénk, most másodikként is azok leszünk.

Benedek Tibor nagyobb, Varga Zsolt kisebb ijedtség után folytathatja a felkészülést az olimpiára és az Európai Nemzetek Ligája harmadik csoportfordulójára, ahova - a spanyolországi Logronóba - ma utazik el a válogatott. Még szerencse, hogy Benedeken és Vargán kívül nincs több 1972-es születésű, balkezes tagja a keretnek.

Ballai Attila

(Népszava)

Korábban:

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) doppingbizottsága lezárta a vizsgálatot Varga Zsolt ügyében. A döntést - melytől a válogatott játékos olimpiai részvétele függ - szerdán ismertetik. Péntektől a válogatott Spanyolországban folytatja a szereplést az Európai Nemzetek Ligájában. A Mladost kifogott a vasutasokonNem sikerült a döntőbe jutás a BVSC-Brendon férfivízilabda-csapatának, miután a Bajnokok Ligája pénteki, óbecsei elődöntőjében 6-4-re kikapott a horvát Mladost Zagreb együttesétől.[május 27.]