Vágólapra másolva!
A vízilabda Unicum Kupa harmadik játéknapján újabb három találkozó, és két szenzációs győzelem volt műsoron. A Sydneyben az olimpián Ázsia képviseletében vízbe szálló Kazahsztán bombameglepetésre legyőzte a spanyolokat, a magyarok pedig bravúros hajrával, 4-1-re megnyert utolsó negyeddel imponáló győzelmet aratott a magyar válogatott az örök rivális horvátok ellen a kupa első igazi rangadóján.

Az első öt és az utolsó hét percben álompólót produkált a magyar válogatott. Az elején 3-1-re sikerült elhúzni, különösen Fodor volt elemében. A folytatásban fokozatosan felzárkóztak a vendégek és még az sem törte le őket, hogy a második játékrész finisében Benedek ritkán látható hatalmas gólt lőtt 8 méterről. A harmadik hét perc egyértelműen a horvátoké volt, akciógólokat szereztek és tartották a lépést az átmenetileg visszaeső Kemény-legénységgel.

A hajrá mindenért kárpótolta a régen látott nagyszámú és remek hangulatot teremtő publikumot. Miközben az ellenfél elhibázott három létszámfölényes helyzetet addig a magyarok a káprázatos perceket produkáló Kásás (300 másodperc alatt 3 gólt lőtt) dirigálásával bebiztosították győzelmüket. A vége vitathatatlan magyar siker lett, a három gólos különbség hűen kifejezi a két csapat közötti különbséget.

Kemény Dénes, aki a túlfűtött hangulatú mérkőzésen szinte egy percet sem töltött folyamatosan a kispadon, mert állandóan talpon volt, s úgy dirigált, így nyilatkozott: - Tanulságos volt, hogy gyakran vezettünk két-két góllal, helyzeteink is adódtak, mégsem tudtunk hárommal elhúzni. Ezen mindenképpen javítani kell. Ami az utolsó negyedet illeti, lehet, hogy éppen ennek köszönhetjük a villogást. A játékosok talán úgy érezték, hogy tartoznak nekem azért, mert korábban sok lehetőséget kihagytak.

Unicum Kupa, 3. forduló:
Magyarország - Horvátország 10-7 (3-2, 2-1, 1-3, 4-1)
Hajós Alfréd uszoda, 3000 néző, vezette: Galkin (orosz), Hasszekioglu (görög)
Magyarország: Szécsi - Kásás 4, Fodor 3, Steinmetz, Benedek 1, Molnár, Kiss G. 2, csere: Székely, Varga I Zs., Vári, Biros, Vincze
Horvátország: Skolnekovic - Simenc, Krzic, Stritof, Barac, Kobescak, Smodlaka, csere: Dogas, Letica, Oreb, Boskovic, Benic, Fatovic
Kazahsztán - Spanyolország 7-4 (2-1, 3-0, 0-1, 2-2)
Románia - Szlovákia 6-5 (0-0, 2-0, 4-2, 0-3)

Az Unicum Kupa állása: 1. Magyarország 6, 2. Kazahsztán 4 (25-21), 3. Horvátország 4 (22-23), 4. Spanyolország 2 (18-19), 5. Románia 2 (13-27), 6. Szlovákia 0. A torna egyben az Európai Nemzetek Ligájának A csoportjában a második fordulót is jelenti. Az ENL állása: 1. Magyarország 4 pont (2 mérkőzés), 2. Horvátország 2 (2), 3. Spanyolország 0 (1, 6-7), 4. Szlovákia 0 (1, 2-12). A szombati műsor: Szlovákia - Spanyolország 16, Románia - Horvátország 17.15, Magyarország - Kazahsztán 18.30.

(MTI)

Korábban:

A világ élvonalához tartozó hat válogatott részvételével - a magyar-szlovák meccs előtt horvát és spanyol győzelemmel - szerdán megkezdődött a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában a vasárnapig tartó VI. Unicum Kupa nemzetközi vízilabda torna, amely egyben az Európai Nemzetek Ligájának A csoportjában négy együttesnek a 2. fordulót is jelenti.