Vágólapra másolva!
A második forduló mérkőzéseivel folytatódott csütörtökön a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában az Unicum Kupa férfi vízilabda torna. A világbajnok spanyol és az Európa-bajnoki ezüstérmes horvát együttes rangadóján a horvátok nyertek. A magyar válogatott folytatta remek szereplését és Szlovákia után Románia ellen is kiütéses győzelmet aratott.

A nap második találkozóján (a nap első összecsapásán Kazahsztán két góllal legyőzte Szlovákiát) az első perctől Horvátország vezetett, a találkozó csak az utolsó negyedben lett igazán szoros, amikor a spanyolok egy gólra megközelítették ellenfelüket és két egyenlítési lehetőséget is elszalasztottak. Ez a mérkőzés része az Európai Nemzetek Ligája-sorozatnak is. Az érdekelt négy együttes - Magyarország, Szlovákia, Spanyolország, Horvátország - egy-egy találkozón van túl.

A magyar-román találkozó előtt 1 perces gyászszünettel emlékeztek a csütörtök délelőtt elhunyt Rajki Bélára, majd a magyarok könnyed játékkal - ahogy az várható volt - leiskolázták ellenfelüket.

Kemény Dénes szövetségi kapitány öt helyen változtatott a magyar keret összetételén a szlovákok elleni szerdai mérkőzéshez képest: Pelle, Kiss G., Steinmetz, Molnár és Vincze helyett Szécsi, Székely, Kiss Cs., Fodor és Madaras kapott bizonyítási lehetőséget.

A magyar együttes végig irányította a mérkőzést és tetszés szerint lőtte góljait. A harmadik negyedben Kovácsot Szécsi váltotta a kapuban. A BVSC-Brendon hálóőre bravúros védéssel mutatkozott be, Musat húzását hárította. A románok első gólját 19 és fél perc elteltével emberelőnyből, 9-0-ás magyar vezetésnél Hagiu lőtte.

- A mérkőzésen a legnagyobb izgalmat a kisebbik fiam, Viktor okozta, akinek csak nagyon nehezen sikerült megmagyarázni, hogy nem ülhet le mellém a kispadra - nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Egy ilyen különbségű győzelem után természetesen nincs okom elégedetlenkedni, de külön dicséret illeti a fiúkat azért, hogy nagy előnyünk birtokában is maximálisan odafigyeltek a védekezésre.

Unicum Kupa, 2. forduló:
Magyarország - Románia 14-2 (2-0, 3-0, 6-1, 3-1)
Hajós Alfréd uszoda, 2000 néző, vezette: Tulga (török), Lehn (német)
Magyarország: Kovács - Székely, Varga I Zs. 1, Kásás 3, Vári 2, Benedek, Fodor 2, csere: Märcz 1, Kiss Cs., Szécsi, Madaras, Varga II Zs. 3, Biros 2.
Románia: Dinu - Musat, Covac, Hagiu 1, Juraule, Iosep 1, Andrei, csere: Matei, Diaconu, Stonescu, Georgescu, Busila, Kadar
Kazahsztán - Szlovákia 11-9 (2-1, 2-4, 4-3, 3-1)
Horvátország-Spanyolország 7-6 (3-2, 2-1, 2-1, 0-2)

Az ENL állása: 1. Magyarország 2 pont (12-2), 2. Horvátország 2 (7-6), 3. Spanyolország 0 (6-7), 4. Szlovákia 0 (2-12).
Az Unicum Kupa állása: 1. Magyarország 4 pont (26-4), 2. Horvátország 4 (15-13), 3. Kazahsztán 2 (18-17), 4. Spanyolország 2 (14-12), 5. Szlovákia 0 (11-23), 6. Románia 0 (7-22).
A pénteki program: Kazahsztán - Spanyolország, 16 óra, Románia - Szlovákia, 17.15, Horvátország - Magyarország, 18.30.

(MTI)

Korábban:

A Sydney felé vezető út elején jár a magyar férfivízilabda-válogatott, legalábbis Kemény Dénes szövetségi kapitány így értékelte csapata felkészültségét a spliti torna után, ahol csak másodikak lettek Benedekék. A következő erőpróba a szerdán kezdődő margitszigeti Unicum Kupa lesz.