Vágólapra másolva!
A világ élvonalához tartozó hat válogatott részvételével - a magyar-szlovák meccs előtt horvát és spanyol győzelemmel - szerdán megkezdődött a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában a vasárnapig tartó VI. Unicum Kupa nemzetközi vízilabda torna, amely egyben az Európai Nemzetek Ligájának A csoportjában négy együttesnek a 2. fordulót is jelenti.

Az esemény technikai értekezletén az európai szövetség (LEN) olasz delegátusa, Gianni Lonzi jóváhagyta, hogy a mérkőzéssorozatra "kötetlen létszámú" keretet lehessen jelölni, akár mérkőzésenként változó 13 játékossal. Kemény Dénes, a címvédő magyar válogatott szövetségi kapitánya dicsérte a rugalmas döntést, mert így a 19 fős keretének valamennyi tagja bizonyítási lehetőséghez jut.

Az Unicum Kupa nyitómérkőzésén az Európai Nemzetek Ligája első fordulóját három nappal ezelőtt Splitben megnyerő horvát válogatott csak óriási küzdelemben, szerencsével győzte le a sydneyi olimpián Ázsiát képviselő Kazahsztán válogatottját (8-7).

A második találkozón érvényesült a papírforma, az esélyesebb spanyolok gond nélkül verték a románokat (8-5).

Kósz Zoltán, a válogatott elsőszámú - és a világ egyik legjobb - kapusa még nem teljesen épült fel térdsérüléséből, így szerdán nem játszhatott a szlovákok ellen, de az Unicum Kupa-címvédő magyar együttes (az elmúlt öt évben kétszer diadalmaskodott, háromszor ezüstérmesek lett ezen a tornán) látványos játékkal magabiztos győzelmet aratott az Európai Nemzetek Liga-ellenfél felett.

Magyarország - Szlovákia 12-2 (2-0, 4-1, 4-0, 2-1)
Hajós Alfréd uszoda, 1000 néző, vezette: Reemnet (holland), Galkin (orosz)
Magyarország: Pelle - Kiss G. 3, Steinmetz, Benedek 1, Kásás 2, Biros, Molnár 2, csere: Vári, Vincze, Märcz 2, Varga I Zs 1, Kiss Cs. 1.
Szlovákia: Gergely - Hrosik, Nizny 1, Cipon, Gyurcsi, Baco, Veszelits 1, csere: Zatovic, Nagy, Kaid, Novacek

Nehezen lendült játékba a magyar csapat, Molnár centerben többször is hibázott, szerencsére Pelle kapus kétszer is bravúrral hárított, míg egyszer a kapufa sietett segítségére. Kiss G. látványos góljaival biztos előnyre tett szert a magyar együttes. A második negyedben emberelőnyös helyzetekből szereztek gólokat a csapatok, kivételt jelentett Kásás második találata. A harmadik 7 perctől a látványos játékot produkáló magyar válogatottnak már semmi
gondja sem volt.

A magyarok formajavulása egyértelmű, hiszen a múlt szombaton Splitben csak öt góllal győzték le az ENL 1. fordulójában a szlovák csapatot, melyben szerdán csak a kapus Gergely jeleskedett.

- Öt fok volt a víz hőmérsékletének különbsége a spliti és a margitszigeti uszodában, s öt góllal nagyobb differenciával sikerült legyőzni a szlovákokat a múlt hetihez képest - nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Elégedett vagyok a csapattal, de a helyzetkihasználásunkon még akad javítani való. Csütörtökön újabb öt játékos jut bizonyítási lehetőséghez, ki kell használni az alkalmat, hiszen nehéz helyzetben leszek, amikor a sydneyi csapatot kell majd kijelölnöm.

Az Unicum Kupa csütörtöki műsora: Szlovákia - Kazahsztán 16, Spanyolország - Horvátország 17.15, Magyarország-Románia 18.30.

(MTI)

Korábban:

A Sydney felé vezető út elején jár a magyar férfivízilabda-válogatott, legalábbis Kemény Dénes szövetségi kapitány így értékelte csapata felkészültségét a spliti torna után, ahol csak másodikak lettek Benedekék. A következő erőpróba a szerdán kezdődő margitszigeti Unicum Kupa lesz.