Vágólapra másolva!
A kétoldalú magyar-kubai kereskedelemben a közelmúltban a férfi kézilabdázó vált a karibi partner legpiacképesebb exporttermékévé. Havannában azonban még mindig az úgynevezett központi tervgazdálkodás a vezérlő elv, és a kubaiak most azt fontolgatják, hogy klasszisjátékosaikat hatalmi szóval Magyarországról Franciaországba irányítják át. Ha e döntés megszületik, a Dunaferr kapusa, Hernandez, a Fotex lövője, Perez és a többi ász két út között választhat: vagy engedelmeskedik és pakol, vagy ellenszegül, marad, otthon disszidensnek nyilvánítják, az olimpiai csapatból pedig azonnal kidobják.

Fotó: Népszava, Szalmás Péter
A Fotex klasszis balátlövője, Carlos
Reinaldo Perez Veszprémben várja,
hogy Havannában határozzanak
róla

Itthon mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez álságos állapot, de az még kevésbé vitatható, hogy a kubaiak szenzációs játékosok, és a hasonló kaliberű külföldieknél összehasonlíthatatlanul olcsóbbak. Ezt persze Nyugat-Európában is pontosan tudják, na meg azt is, hogy - hivatalos sportszerződés híján - e fekete gyöngyszemek egyesületeiktől könnyedén elszakíthatók. Julio Fist például a spanyolok környékezték meg, ő osztott, szorzott, itt hagyott csapot-papot, elfelejtette Magyarországot és Kubát is, az Elgorriaga Bidasoa csapatában pedig most annyi pénzt keres, amennyi nagyot dobhatna hazája idei GDP-jén is.

A franciák negyedik számú klubja, az US Ivry a Bidasoáénál még kifizetődőbb lépésre szánta rá magát: nem egy játékost szemelt ki, hanem az összeset. Megszerzésükért kapcsolatba is lépett a kubai szövetséggel, a veszpréminél lényegesen vonzóbb anyagi feltételeket kínált, és mivel a Fotex tavalyi havannai partnereit azóta elmozdították pozícióikból, az újaknak előzmények és elkötelezettség nélkül, de nagyon tetszik az ajánlat.

A döntést már meg kellett volna hozni, de az olimpia, illetve a francia és a magyar bajnoki rajt előtt mindenképpen meg kell. És ha az a tavaly a Fotex gyámsága alá helyezett tíz játékost az Ivry fennhatósága alá rendeli, az érintettek számára csupán két megoldás marad: engedelmes kubai állampolgár módjára kitelepülnek Magyarországról és elfoglalják új állomáshelyüket, vagy szembeszegülnek az ukázzal, itt maradnak, otthon disszidensnek nyilvánítják őket, ők pedig immár profi sportoló módjára köthetnek szerződést.

A két legnagyobb hal közül a Dunaferr kapusa, Vladimir Hernandez jelenleg otthon készül a válogatottal az olimpiára, de ígéretet tett rá, hogy visszatér a klubjába - no és a családjához, hiszen az élettársa magyar és tavasszal itt született meg a gyermeke is -, bár kérdésünkre Dunaújvárosban nem tudták megmondani, mikor jön. A többiek hétfő óta már edzenek. Carlos Reinaldo Perez, a Veszprém átlövője viszont Magyarországon van, jövő héten a Fotex-szel megkezdi az alapozást. Ő Éles József balesete óta még inkább felértékelődött, hiszen visszatéréséig más nem is pótolhatja Élest. Hajnal Csaba ügyvezető elnök úgy fogalmaz, ha a kubai szövetség határozott, akkor ennek ismeretében kell a Fotexnek és Pereznek lépnie.

Addig nincs mit tenni, mint várni. Még akkor is, ha a klasszis sportoló és a klubjáért mindent megmozgató sportvezető számára valószínűleg ez a legrémesebb állapot.

Ballai Attila

(Népszava)

Korábban:

Hétfőn a budapesti Körcsarnokban megkezdte a közvetlen olimpiai felkészülést a magyar nőikézilabda-válogatott, a férfiaknál aranyérmes Dunaferr pedig hétfőn Dunaújvárosban már a következő idényre kezdett gyakorolni.