Vágólapra másolva!
A Sydney felé vezető út elején jár a magyar férfivízilabda-válogatott, legalábbis Kemény Dénes szövetségi kapitány így értékelte csapata felkészültségét a spliti torna után, ahol csak másodikak lettek Benedekék. A következő erőpróba a szerdán kezdődő margitszigeti Unicum Kupa lesz.

Mínusz nyolc magyar és plusz öt horvát gól: ennyi a különbség a tavaly szeptember 11-i, firenzei Eb-döntő (15-12) és a vasárnap esti spliti magyar-horvát (7-7) vízilabda-mérkőzés között. Kemény Dénes értékes tapasztalatokat szerzett.

- Messzemenő következtetéseket még nem szeretnék levonni, hiszen a 14 olimpiai előkészületi mérkőzésből tizenegy hátravan, de úgy érzem: pontosan tudom, hogy miben kell javulnunk.

A kapitány elárulta, hogy nem volt boldog, amiért legénysége egy megnyert találkozót engedett ki a kezéből az Európai Nemzetek Ligája első állomásának finisében.

- A rengeteg kihagyott emberelőny egyértelműen jelzi, hogy baj van a lövésbiztonsággal. Szinte hihetetlen, hogy három-négy méterről ilyen sokszor nem sikerült a kapuba találni.

Kemény Dénes minden mérkőzés minden percét "olimpiai szemüvegen" keresztül figyeli. Keresi legideálisabb csapatát, s nem emlegeti a bőség zavarát, de - van kikből válogatnia. Ugyan nem fogalmazott konkrétan, azt azonban jelezte: a szokatlanul hideg víz miatt kisebb térdfájdalmakra panaszkodó Kószt a kapuban jól helyettesítő Szécsi, valamint a horvátoknak három gólt lövő Székely jó eséllyel pályázik az ötkarikás csapattagságra.

- Most próbálom kideríteni, hogy a MOB, a NOB és a Nemzetközi Úszó Szövetség egymástól eltérő nevezési határidői közül melyiket kell betartanom. Bármelyik terminus számít is, fájdalmas lesz a döntés majd valamikor augusztus végén, mert a tizenkilenc kerettagból kell kijelölnöm a tizenhárom utazót.

A szakvezető úgy tervezi, hogy a szerdán kezdődő budapesti Unicum Kupán - ha erre a keddi technikai értekezleten rábólintanak a partnerek -, azon a két mérkőzésen (a románok és a kazahok ellen), amelyek nem számítanak az Európai Nemzetek Ligája-sorozatba, "létszámfeletti" játékosainak is lehetőséget ad a bizonyításra.

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában hatodik alkalommal rendezik meg az Unicum Kupa férfivízilabda-tornát, amely egyben az Európai Nemzetek Ligája A csoportjának második fordulója is lesz.

A házigazda magyar együttes, a Splitben szerepelt Horvátország, Spanyolország és Szlovákia mellett vízbe száll a szintén olimpiai résztvevő Kazahsztán, valamint a legutóbbi Európa-bajnokságon 10. Románia csapata is.

A torna kettős próbát jelent a magyar vízilabda számára, hiszen a szervezőkre a 11 hónap múlva sorra kerülő Európa-bajnokság, a válogatottra az olimpia vár.

Az utóbbi öt évben a magyar válogatott háromszor végzett a második helyen, és kétszer nyerte el a trófeát. A torna főszponzora a jövőben a szövetség legfőbb támogatója is lesz, erről 2001. júliusig szóló szerződést írtak alá.

Az Európai Nemzetek Ligája B csoportjában (Moszkva), utolsó forduló: Jugoszlávia-Görögország 10-5, Oroszország-Olaszország 6-5. A tornát jobb gólkülönbséggel Jugoszlávia nyerte a szintén négypontos Oroszország és Olaszország előtt. Görögország pont nélkül negyedik lett.

(MTI)

Korábban:

Nagy taktikai csatában döntetlent (7-7) játszott a magyar vízilabda-válogatott a házigazda horvátokkal az Európai Nemzetek Ligája spliti, csoportelsőséget eldöntő meccsén. Pontosztozkodással, jobb gólkülönbségével a horvátoké lett a tornagyőzelem, a magyarok előtt.