Vágólapra másolva!
Garry McKenzie alelnök elmondása szerint számít Szuper Levente játékára az észak-amerikai profi jégkorongligában szereplő Calgary Flames. A tengerentúli klub vasárnap foglalta le az amatőr börzén a 20 éves magyar kapus licencét.

Szuper egy-két év múlva ilyen
mezt viselhet majd
Flames

Az alelnök megjegyezte, hogy a Calgary pénteken szerezte meg a posztra a tapasztalt Mike Vernont. A kanadai csapattal 1989-ben Stanley Kupát nyerő, 37. életévén túl járó játékos várhatóan egy-két év múlva visszavonul, így megnyílik a lehetőség a fiatalok - köztük Szuper - előtt.

A Calgary Sun című lap hétfői számában George Johnson szakíró terjedelmes interjút készített Szuper Leventével.

- Minden lap, tévécsatorna hívott, miután kiderült, hogy a Flames lefoglalta a játékjogomat mondta Szuper a kanadai újságnak. - Azt hiszem, ez egy nagyszerű esemény. Talán én lehetek az első magyar, aki az NHL-ben játszhat. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a játékjogomat lefoglalták. Sokan mondták nekem, hogy azért nem juthatok el az NHL szintjére, mert Magyarországon születtem. Azt hiszem, az elmúlt idénybeli teljesítményemmel bizonyítottam, hogy képes vagyok felvenni a versenyt a kanadai, orosz vagy svéd játékosokkal.

A tekintélyes lap megszólaltatta Szuper amatőr klubjának, az Ottawa 67's vezetőedzőjét, Brian Kilrea-t is. - Azt hittem, hogy Levente már szombaton, az első három kör valamelyikében elkel. Azonban idős vagyok, és tudom, hogy nem kell sietni - nyilatkozott Kilrea, aki kijelentette: Szuper a legjobb kapus azon fiatalok között, akikkel valaha is foglalkozott.

- Velem csak jót tesz a Calgary, ha még egy évre visszaküldi őt az Ottawához - jegyezte meg a tréner. - Szuper igazi küzdő típus. Emlékszem, egyszer súlyos derékpanaszok ellenére is vállalta a játékot, remekül védett, ráadásul hosszabbítás után nyertünk.

A cikkben szó esik arról, a magyar korongos azért nem akart elutazni a börze színhelyére, Calgaryba, mert tartott attól, hogy a nagy várakozás ellenére nem foglalják le játékjogát.

- Nem akartam átélni azt, hogy ülök a lelátón és csak várok, várok, várok, de mégsem hallom meg a nevem - nyilatkozott Szuper, majd hozzátette: - Egész életemben hajtanom kellett. A csata még nem ért véget, de nagy lépést tettem előre. Rendkívül izgatott vagyok. Még nem tudom miként ünnepelünk majd, de az biztos, hogy lesz mulatság. Nagy nap ez számomra.

Az elmúlt idényben a 28 éves Fred Brathwaite volt a Flames első számú hálóőre, a 82 mérkőzésből álló alapszakaszban 61-szer lépett jégre. Tartalékja volt a 38 éves Grant Fuhr, aki a nyolcvanas években négyszer nyert bajnokságot az Edmonton Oilersszel, ő azonban idén nyáron befejezte aktív pályafutását.

Vernon és Brathwaite mellett további öt igazolt kapusa van a "Lángoknak", ők leginkább a tartalék együttesben (farmklub), a Saint Johnban védenek, és ha szükség van rájuk - például a rangsorban előttük állók formahanyatlása vagy sérülése miatt -, akkor az NHL-csapat szolgálatára állnak.

- Szeretnénk, ha a fiataljaink a következő néhány évben szem előtt lennének, egymást egészséges versenyre késztetve fejlődnének, és akkor nem lesz akadálya, hogy a nagycsapatban is bemutatkozzanak - fogalmazott az alelnök.

A Calgary kétfajta szerződést kínálhat egy újoncnak: az egyik az NHL-, a másik a farmcsapatra vonatkozik. Az NHL-re vonatkozó szabályok szerint az első idényre a minimális bér 150 ezer kanadai dollár, a maximum pedig 1,05 millió amerikai dollár (az alsó határt a gyengébb kanadai, a felsőt az erősebb amerikai valutában szabják meg).

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

Szuper Levente játékjogát megszerezte az észak-amerikai profi jégkorong ligában (NHL) szereplő Calgary Flames. A 20 éves magyar kapus a Calgaryban megtartott draft 4. körében, összesítésben a 116. helyen kelt el. Szupert valószínűleg egy kisebb csapatban "teszteli" majd a Calgary.