Vágólapra másolva!
Sinka László, a kézilabda-szövetség főtitkára igazán módosíthatná az írásjeleket a hagyományos megszólítás után. A mostani helyzetben ugyanis így kellene hangsúlyozni: Hölgyeim! Uraim?! Mert miközben a női válogatott elszántan készül az olimpiai szereplésre, a férfiak keresett edzőpartnerré váltak, egy évre önmagukat zárták ki az elitből.

A férfiak Norvégia elleni kudarca nemcsak váratlanul ért mindenkit, hanem nagyon sok embert ki is ábrándított. Nem kertelt a szövetség elnöksége sem a kapitányi beszámoló meghallgatása után. "Nehezen tettük túl magunkat a kiesésen - mondta a főtitkár -, mert őszintén hittünk abban, hogy a magyar játékosok jobbak a norvégoknál, és olyan körülményeket teremtettünk, amelyek közepette nyugodtan készülhettek. Nagyot csalódtunk. A legszomorúbb az, hogy a kiesésért legkevésbé az edzői stáb vagy a szövetségi kapitány okolható. Ha így lenne, egyszerűen meg tudnánk oldani a helyzetet. A három nagy csapás - az egyiptomi vb, az EB- és olimpiai selejtező, a mostani vb-selejtező - egyértelműen jelzi, komoly bajok vannak a férfivonalon."

A szép győzelmeket rendszeresen nagy vereségek, követték, és mostanra odáig jutott a válogatott, hogy a kontinens legkeresettebb edzőpartnere. Egy évig másra nem is számíthat, az ugyanis kizárt, hogy valaki visszalépjen a januári világbajnoki szerepléstől, jóllehet tartalékok vagyunk. Nem is csoda, hogy nem "kapitánykérdésről" beszél a szövetség, és július 25-ére válságkonferenciát hívott össze a "férfihelyzet" megoldására. A fórumon a magyar kézilabdának, az egyesületeknek komoly presztízsveszteséget okozó játékosok felelőssége is szóba kerül majd. Egyébként nincs "leírva" a válogatott, hiszen nemzetközi torna lesz októberben, játszunk Ausztriával és Svájccal is, aztán már a 2002-es EB selejtezője következik, amelyen mi leszünk a második meccs pályaválasztói a később kisorsolandó ellenféllel szemben.

Van azért öröm is, hiszen a női válogatott a jó szereplés reményében készül az olimpiára. "Mocsai Lajos kapitány nem engedélyez lazítást, Tiszaújvárosban és Szlovéniában is kemény munkával teltek az edzőtábori napok. A tét óriási, de a lányok elhivatottsága, tehetsége komoly okot adhat a bizakodásra" - értékelt a főtitkár.

Az igazán nagy dolgok mellett akár kevésbé jelentősnek is nevezhetnénk az Orosháza-Győr meccs óvása és újrajátszása után kialakult állapotot. Ám nem mindegy, főleg az érintetteknek nem, hogy a Győr indul-e a nők Bajnokok Ligájában vagy a Dunaferr. A főtitkár mindezzel egyetért, de széttárja a kezét, hiszen a sportminiszter a törvény adta jogával élve vizsgálódott, és állapította meg, hogy eljárási hibákat követtek el az óvás vizsgálatakor. Most tehát mindent ellenőrizni kell, aztán - várhatóan a jövő héten - újra dönteni. A szövetség a június 10-ei állapotnak megfelelően a Győrt nevezte a BL-be, de ki tudja, mi lesz a vége az ügynek? Mindenesetre mindez akár halk kísérőzenének is nevezhető a férfiak zajos bukása mögött.

Katona Horváth János

(Magyar Hirlap)

Korábban:

Nem kell a 2002-es svédországi férfikézilabda Európa-bajnokságra előselejtezőt játszania a magyar válogatottnak, csak egy, ma még ismeretlen ellenféllel szemben lép pályára 2001 júniusában playoff-találkozón az együttes.